"Φτωχό" ενδιαφέρον εργολάβων για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ

Κρήτη
"Φτωχό" ενδιαφέρον εργολάβων για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο μια προσφορά κατατέθηκε σίγουρα προξενεί ένα σχετικό προβληματισμό καθώς ναι μεν η διαδικασία δεν κατέστη άγονη αλλά δεν είναι δέ και ότι καλύτερο να υπάρχει μόνο μια προσφορά ενώ ήταν αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι , κάτι που προμήνυε αρχικά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανταγωνιστική διαδικασία διεκδίκησης του έργου.

Μία μονάχα προσφορά κατατέθηκε τελικά, με την εκπνοή της προθεσμίας, για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο καθώς οι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους ''μνηστήρες'' δεν θέλησαν τελικά να ''χτυπήσουν'' το έργο.

Η μοναδική προσφορά για το έργο συνολικού κόστους 250 εκατομμυρίων ευρώ κατατέθηκε από την Ιντρακάτ ενώ οι 4 υπόλοιπες συμμετέχουσες εταιρείες στο διαγωνισμό, δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ δεν προσήλθαν για να καταθέσουν προσφορά

Η εξέλιξη σίγουρα προξενεί ένα σχετικό προβληματισμό καθώς ναι μεν η διαδικασία δεν κατέστη άγονη αλλά δεν είναι δέ και ότι καλύτερο να υπάρχει μόνο μια προσφορά ενώ ήταν αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι , κάτι που προμήνυε αρχικά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανταγωνιστική διαδικασία διεκδίκησης του έργου. Ωστόσο η απουσία 4 εκ των 5 υποψηφίων σχημάτων δεν προξένησε και τόσο μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι οι συνθήκες σε σχέση με την προ ετών κατάσταση όταν και προκηρύχθηκε το μεγάλο έργο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης που αφορά στη κατασκευή 3000 νέων φοιτητικών κλινών είναι σίγουρα διαφορετικές στη κατασκευαστική και επενδυτική αγορά . Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την εκτόξευση του κατασκευαστικού-ενεργειακού κόστους, των τιμών στα υλικά κτλ

Το προφίλ του έργου

Το έργο, που προωθείται με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αφορά στη μελέτη, την κατασκευή και τη διαχείριση 2.000 νέων φοιτητικών κλινών στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 νέων φοιτητικών κλινών στο Ηράκλειο, καθώς και στη μελέτη κατασκευής του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Γάλλο Ρεθύμνου, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο για το νησί. Ένα έργο που από τη μια θα δώσει σημαντική... “ανάσα” στο μέτωπο της φοιτητικής στέγης εν μέσω “γόρδιου δεσμού” τα τελευταία χρόνια - λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του φαινομένου της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης σπιτιών στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης - για φοιτητές και γονείς.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ανάδοχος που θα πάρει το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ με σύμβαση 30ετούς διάρκειας δε θα κληθεί απλώς να κατασκευάσει τις νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και να τις παραδώσει στο Πανεπιστήμιο... Θα έχει παράλληλα και την ευθύνη διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για 27 χρόνια, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός χρόνος ορίζεται στα 3 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News