Με μεγάλη συμμετοχή η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο

Κρήτη
Με μεγάλη συμμετοχή η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο - Σε εξέλιξη η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών καιστο κέντρο της Αθήνας

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιείται αυτή την ώρα το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο, αντιδρώντας στην υλοποίηση της αξιολόγησης των νεοδιόριστων.

Παράλληλα με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιείται αυτή την ώρα συλλαλητήριο στα Προπύλαια στο κέντρο της Αθήνας και σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία των εκπαιδευτικών. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην υλοποίηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

«Kόντρα διαρκείας και... όποιος αντέξει» χαρακτηρίζει πλέον τον χώρο της Παιδείας, με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να προειδοποιούν την υπουργό Νίκη Κεραμέως ότι, αν επιμείνει στην αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, θα είναι υπεύθυνη για τις συγκρούσεις που θα έρθουν και θα είναι διαρκείας.

Την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης, όσο και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή χρησιμοποίησαν “σκληρή γλώσσα” προς τη “Ν.Κ.” για τη Νίκη Κεραμέως, καταγγέλλοντάς τη για «ωμό εκβιασμό σε βάρος των νεοδιόριστων (άρα και δόκιμων) εκπαιδευτικών» και την κάλεσαν να τους μονιμοποιήσει άμεσα, δίχως αξιολόγηση, ξεκαθαρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση βάζει τον χώρο της Εκπαίδευσης σε μεγάλες περιπέτειες!

Μάλιστα, ενόψει της σημερινή απεργίας των εκπαιδευτικών, συνεδρίασε η Ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων-μελών της ΔΟΕ, με κυρίαρχο αίτημα την απόσυρση των αποφάσεων Κεραμέως για την αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι και οι σύμβουλοι εκπαίδευσης, που θα είναι οι επιτηρητές-εξεταστές των εκπαιδευτικών, έχουν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, ο οποίος κάνει σαφές πως η δυσαρέσκεια είναι πλέον διάχυτη.

«Το επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο του διδάσκοντος αποδομείται από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ατομική αξιολόγηση. Το έχουμε κάνει σαφές οι εκπαιδευτικοί. Και πλέον και οι ίδιοι σύμβουλοι εκπαίδευσης, οι οποίοι θα βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες με σκοπό να αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς, έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την ποιότητα της αξιολόγησης. Σε συνάντηση που είχα μαζί τους, μου εξήγησαν πως έχουν και αυτοί ενστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρουν πως είναι μια διαδικασία fast track, στα πλαίσια τού να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση», εξήγησε ο κ. Μακράκης.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, και η μετάβαση στο υπουργείο Παιδείας από τους εκλεγμένους προέδρους των συλλόγων κάθε περιοχής, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας κατά της ατομικής αξιολόγησης και των αποφάσεων Κεραμέως.

Όπως μας είπε ο συνδικαλιστής, «εκεί ήμασταν οι πρόεδροι όλων των συλλόγων. Και όπως ενημερωθήκαμε σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών, υπήρχε πάρα πολύς κόσμος».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γιώργο Μακράκη, στην προχθεσινή μετάβαση των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών στο υπουργείο, ούτε η υπουργός ήταν εκεί, ούτε ο υφυπουργός. Και όταν ο γενικός γραμματέας “απαίτησε” να μπουν μέσα μόνο τρεις εκπρόσωποι της ΔΟΕ, η ομόφωνη απόφαση ήταν αρνητική.

«Είπαμε ότι δεν το δεχόμαστε αυτό και δώσαμε ραντεβού στον χώρο του αγώνα», είπε ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μακράκης υποστήριξε: «Εμείς επιδιώκουμε την κατάργηση του νόμου της κ. Κεραμέως, η οποία ενσωματώνει στην εκπαιδευτική διαδικασία την ατομική αξιολόγηση χωρίς να έχει πρακτικό και παιδαγωγικό αντίκτυπο. Ο συγκεκριμένος νόμος πάρθηκε χωρίς διαβούλευση με τα σωματεία εργασίας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίας, πράγμα που δικαιώνει τον αυταρχισμό της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από την αρχή της θητείας. Και επίσης με αυτόν τον θεσμό που έχει εγκαταστήσει η κ. Κεραμέως εμμέσως το δημόσιο και δωρεάν σχολείο μεταβαίνει σε μια άχαρη ιδιωτικοποίηση».

«Όλοι στους δρόμους»...

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις απευθύνει και στους εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή.

«Η επίθεση είναι ολομέτωπη. Και απέναντι σε αυτή την επίθεση η ΟΛΜΕ ομόφωνα ψήφισε το πρόγραμμα δράσης για απεργία την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) και για άρνηση συμμετοχής των συναδέλφων νεοδιόριστων στα νέα προγράμματα αξιολόγησης. Καλούμε τους συναδέλφους μας να μην υποκύψουν. Να μην ανεχτούν τη νέα βαρβαρότητα. Να μην μπουν στην πλατφόρμα και να μην ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία του ευτελισμού, της αναξιοπρέπειας και της ανελευθερίας»!

Η Αρετή Σπαχή καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και φυσικά τους ίδιους τους νεοδιόριστους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία.

«Καλούμε σε μαζική συμμετοχή και τους μαθητές μας. Και τους γονείς. Είναι το πρώτο βήμα του απεργιακού αγώνα. Έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις στα συλλογικά μας όργανα. Θα μπούμε σε ένα δεύτερο στάδιο κινητοποιήσεων μέχρι να διασφαλιστεί ότι η επίθεση της κυβέρνησης δεν περνάει. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να φύγουμε από τον απεργιακό αγώνα σε καμία περίπτωση, εάν δεν πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα»...

Η Ολομέλεια των ΕΛΜΕ

Εξάλλου, εκτός από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, συνεδρίασε και η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - «υπερψήφισε με συντριπτικά ποσοστά (95,5% το πλαίσιο αιτημάτων και 100% το πρόγραμμα δράσης) την εισήγηση της ΟΛΜΕ. Ως εκ τούτου, υπερψηφίστηκαν τόσο η απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, όσο και η απεργία της 15ης Φεβρουαρίου και οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ενάντια στην ατομική αξιολόγηση.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 15/2/23, στις 10:30 π.μ. Καλούμε σε απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση, με πρώτο βήμα τη μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News