Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου: «Οι αυξήσεις που θα δοθούν είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των υγειονομικών»

Κρήτη
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου: «Οι αυξήσεις που θα δοθούν είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των υγειονομικών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι αυξήσεις που παρουσιάζονται στην ΚΥΑ είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αφού λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού η αγοραστική αξία των μισθών έχει υποστεί τεράστια μείωση το τελευταίο έτος», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου  

Επιστολή σχετικά με την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του υπουργείου Υγείας έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, προς τον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη σχετικά με την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του υπ. Υγείας. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξέδωσαν δελτία Τύπου για την υπογραφή της ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του υπουργείου Υγείας, με νέα ποσά, νέες κατηγορίες και κάποιες νέες ειδικότητες, χωρίς να δοθεί η ΚΥΑ στη δημοσιότητα.

Οι αυξήσεις που παρουσιάζονται είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αφού λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού η αγοραστική αξία των μισθών έχει υποστεί τεράστια μείωση το τελευταίο έτος.

Ακόμη, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου, φαίνεται ότι εξαιρούνται πολλές ειδικότητες εργαζομένων (ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, πληροφορικοί, διοικητικοί) παρά το ότι ως κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήρατε αποφάσεις και μέτρα (υποχρεωτικός εμβολιασμός, ράπιντ τεστ, χρήση μάσκας) για το σύνολο των εργαζόμενων στα νοσοκομεία χωρίς να εξαιρέσετε καμιά ειδικότητα, αναγνωρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για έναν αμιγώς ανθυγιεινό χώρο εργασίας, με κίνδυνο έκθεσης για όλους.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι ειδικότητες που όπως φαίνονται εξαιρούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς ή εργάζονται σε χώρους διασποράς μικροβίων και ασθενειών.

Παράλληλα, συνεχίζει να βρίσκεται παγωμένο στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη για την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Με βάση τα παραπάνω, σας ζητούμε:

* Διπλασιασμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς,

* Ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στη χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες,

* Άμεση θεσμοθέτηση της ασφαλιστικής ένταξης των υγειονομικών του δημοσίου στα ΒΑΕ με το πρότυπο των εργαζομένων στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες των δήμων,

* Κατώτατο μισθό για τους υγειονομικούς 1.000 ευρώ και για τους ιατρούς 2.000 ευρώ και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News