Ενισχύσεις - ΚΑΠ: «Καζάνι που βράζει» οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης - Τι διευκρίνισε ο ΥπΑΑΤ στην «Ώρα Αιχμής» (vid)

Κρήτη
Ενισχύσεις - ΚΑΠ: «Καζάνι που βράζει» οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης - Τι διευκρίνισε ο ΥπΑΑΤ στην «Ώρα Αιχμής» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Κρήτης μένουν εκτός ενισχύσεων - «Καζάνι που βράζει» ο κτηνοτροφικός κόσμος - Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής»

«Φωτιές» στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης φαίνεται πως άναψαν οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, στην Κρήτη TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής» αναφορικά με το ζήτημα της κτηνοτροφικής ΚΑΔ και των ενισχύσεων για τις ζωοτροφές.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι χιλιάδες Κρητικοί μένουν εκτός των ενισχύσεων, με βάση τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο. Τα κριτήρια αυτά φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα, καθώς τις ενισχύσεις θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι που στο Ε3 έχουν κύρια δραστηριότητα κτηνοτροφικές εργασίες ή στην ΚΑΔ τους το εισόδημα από κτηνοτροφικές εργασίες υπερισχύει οποιουδήποτε άλλου εισοδήματος. Εν ολίγοις οι κτηνοτρόφοι που πληρούν αυτά τα κριτήρια λαμβάνουν την πολυπόθητη ενίσχυση για τις ζωοτροφές, ωστόσο - όπως δήλωσαν - στην διάρκεια της εκπομπής πολλοί μένουν εκτός, δεδομένου ότι τα γεωργικά εισοδήματά τους είναι μεγαλύτερα από τα κτηνοτροφικά. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο νησί, αφού αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν γεωργικά εισοδήματα μεγαλύτερα από τον κτηνοτροφικό τζίρο τους.

Ό υπουργός τόνισε πως εξετάζει να διορθώσει περιπτώσεις κατ' επάγγελμα παραγωγών, που τυχαίνει να έχουν βγει εκτός, επειδή φαίνονται στην Εφορία με γεωργικό εισόδημα ανώτερα του κτηνοτροφικού. Ωστόσο, η φράση «για ενστάσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», φαίνεται πως άναψε φωτιές σε αγρότες και κτηνοτρόφους, με τον πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργο Τζουλιαδάκη να κάνει λόγο για απόφαση με δυο μέτρα και δύο σταθμά που αδικεί το νησί και κάνει πολλούς κτηνοτρόφους να χάνουν την ενίσχυση την ώρα που όπως τόνισε το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών είναι δυσβάσταχτο.

Η νέα ΚΑΠ - Ποιοι μένουν εκτός

Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για ίδιο προϋπολογισμό σε σχέση με την προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική και πως η χώρα μας πέτυχε να εξασφαλίσει το ίδιο ποσό, την στιγμή που άλλα κράτη, σημειώνουν μείωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ερώτημα που έθεσε στον υπουργό, ο αγρότης Γιώργος Γαβαλάς, τονίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι του πρωτογενή τομέα βρίσκονται εκτός των ενισχύσεων, λόγω των δικλείδων που θέτει το κτηνοτροφικό ΚΑΔ.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα κατηγορία κτηνοτρόφων που φαίνεται να μένει εκτός ενίσχυσης. Πρόκειται για κτηνοτρόφους που επειδή δεν ήταν διαθέσιμο το εγχειρίδιο οδηγιών έγκαιρα (βγήκε στο τέλος της διαδικασίας των αιτήσεων, πολύ καθυστερημένα), έπεσαν στην παγίδα να μην οριστικοποιήσουν την αίτησή τους. Τώρα, όσοι δεν κατάφεραν να την οριστικοποιήσουν, μένουν εκτός του πίνακα εγκεκριμένων.

Τέλος, όσοι παραγωγοί βλέπουν την ένδειξη «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» στο σύστημα, πρέπει να απευθυνθούν στην πύλη ΟΣΔΕ, που κατατέθηκε η αίτηση για να διερευνηθεί αν είναι στους επιλέξιμους ή όχι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους επιλέξιμους παραγωγούς, αναγράφεται το τελικό ποσό που είναι να παίρνουν, εφόσον είναι όλα καλά. Για προσεκτική εξέταση των ενστάσεων και των αιτημάτων έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν όλες οι πτυχές στα ζητήματα που θέτουν οι κτηνοτρόφοι, ωστόσο ξεκαθάρισε την κόκκινη γραμμή που θέτει η νέα ΚΑΔ για την κτηνοτροφία.

Για τη συν καλλιέργεια

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλετζάκης, τόνισε στον υπουργό το ζήτημα της συν καλλιέργειας, αλλά και την ανάσα που μπορεί να δώσει στο κομμάτι της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλος Παπαδάκης, έθεσε στον κ. Γεωργαντά το ζήτημα της ενημέρωσης για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα του πρωτογενή τομέα, παρουσία τεχνοκρατών σε συνάντηση στο υπουργείο.

Για την έλλειψη εργατών

Ερωτηθείς για το καυτό ζήτημα της έλλειψης εργατών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, τονίζοντας πως πλέον υπάρχει δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί να εξασφαλίσει άδεια για 5 χρόνια με ένα παράβολο, αντί να εκδίδει άδεια κάθε χρόνο, ενώ η δυνατότητα απασχόλησης θα υπάρχει και για τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς. Αναφέρθηκε ακόμη στις διακρατικές συμφωνίες που έγιναν με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές απαιτούν χρόνο, για να αρχίσουν να αποδίδουν.

Εκτίμηση για το κρητικό ελαιόλαδο

Η εκτίμηση για πάνω από 120.000 τόνους ελαιόλαδου που σπάει κάθε ρεκόρ χαρακτηρίζει δικαίως την ελαιοκομική περίοδο της Κρήτης, ως την καλύτερη εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια. Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους παραγωγούς να πρέπει να θέσουν τις βάσεις για να μην κληθούν να αντιμετωπίσουν ξανά τα προβλήματα που φέτος - παρά τους χρυσούς αριθμούς - έκαναν δύσκολο το έργο των ελαιοπαραγωγών. Τα εργατικά χέρια για παράδειγμα και η μεγάλη έλλειψη που καταγράφηκε έκανε εξαιρετικά δύσκολη την διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής.

Στην διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Γιωργαντάς αναφέρθηκε σε αυτά τα δεδομένα χαρακτηρίζοντας την ελαιοκομική περίοδο ως μια από τις καλύτερες των εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλος Παπαδάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κισσάμου Βασίλης Κουτσαυτάκης.

Δείτε εκτενές ρεπορτάζ της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στο βίντεο που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News