Ασφαλιστικά μέτρα: Σήμερα η «μάχη» για τα 68 πεύκα στα Δειλινά (vid)

Κρήτη
Ασφαλιστικά μέτρα: Σήμερα η «μάχη» για τα 68 πεύκα στα Δειλινά (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στο αλσύλλιο Δειλινών στη θέα μηχανημάτων του Δήμου, τα οποία θα προχωρούσαν σε εκτεταμένη κοπή 68 πεύκων

Με ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Ηρακλείου απάντησαν οι κάτοικοι του Μασταμπά και των υπόλοιπων περιοχών του Ηρακλείου, που αντιδρούν στην εκτεταμένη κοπή δέντρων που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, στα Δειλινά. Με αυτόν τον τρόπο, οι κάτοικοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός πως ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε την κοπή 68 πεύκων χωρίς να λάβει υπόψη ούτε τους κατοίκους της περιοχής, ούτε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στο αλσύλλιο Δειλινών στη θέα μηχανημάτων του Δήμου, τα οποία θα προχωρούσαν σε εκτεταμένη κοπή 68 πεύκων στην ευρύτερη περιοχή, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των πευκώνων και της ανάπλασής τους. Το συνεργείο ανέμενε στο σημείο με “αναμμένες μηχανές”, περιμένοντας να πληροφορηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου για τη δικαστική εξέλιξη.

Τα πεύκα επρόκειτο να απομακρυνθούν για λόγους επικινδυνότητας, όπως κρίθηκε από την Υπηρεσία Πρασίνου, και η απόφαση επικυρώθηκε πολιτικά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου... Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των δέντρων, αφού θα κοπούν όχι ένα ή δύο, αλλά 68 πεύκα, σίγουρα σκορπά μια απογοήτευση, ενώ μπορεί αναμφίβολα να είναι καλοδεχούμενη η φύτευση 13.436 θάμνων στη θέση τους, όπως δεσμεύεται η Λότζια, όμως, κακά τα ψέματα, είναι άλλο πράγμα τα ψηλά δέντρα που “κουβαλούν” τόσα χρόνια πίσω τους και άλλο η χαμηλή βλάστηση με τα ποώδη φυτά!

Μάλιστα, ο Δήμος είχε ανακοινώσει την κοπή των δέντρων ως ακολούθως: «Ξεκινά τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (σ.σ. χθες) η εξυγίανση των πευκώνων στο Δειλινό. Το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου θα προβεί στην αφαίρεση και απομάκρυνση εξήντα οκτώ (68) πεύκων, τεσσάρων (4) μυόπορων και ενός (1) ιβίσκου, στους πευκώνες Δειλινού, σύμφωνα με απόφαση έγκρισης υλοτομίας της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ηρακλείου, Τμήμα Προστασίας Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών και Δημόσιου Κατηγόρου, καθώς και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Οι παραπάνω εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσουν για όσο διάστημα απαιτηθεί. Οι κοπές θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της εξυγίανσης των πευκώνων και της ανάπλασής τους. Συνολικά στους παραπάνω χώρους θα φυτευτούν δεκατρείς χιλιάδες τετρακόσια τριάντα έξι (13.436) φυτά, κυρίως αυτοφυή της Κρήτης (πόες και θάμνοι), σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη που έχει συντάξει η Υπηρεσία Πρασίνου».

Σκηνές έντασης - Στάθηκαν μπροστά στα μηχανήματα

Οι δημότες, ωστόσο, δεν είδαν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία του Δήμου, με άμεση συνέπεια να σπεύσουν στο σημείο και να σταθούν μπροστά από το μηχάνημα. Επικράτησαν σκηνές έντασης, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά δεκάδες δημότες συγκεντρώθηκαν στους πευκώνες, κάνοντας σαφές ότι θα προστατέψουν με κάθε τρόπο τον πνεύμονα πρασίνου.

Γυναίκα που ζει στην περιοχή των Δειλινών δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” πως υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των πολιτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από χθες τα ξημερώματα, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου να κοπούν τα 68 δέντρα της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, η ίδια τόνισε: «Θεωρούμε αυτονόητο να διαμαρτυρηθούμε ως κάτοικοι και ενεργοί πολίτες, και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα κοινό αγαθό. Και απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, υπάρχει ένα σχέδιο να υπάρξει χαμηλή βλάστηση στη θέση των πεύκων. Αυτό είναι ένα γεγονός που υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και την περιοχή γενικότερα».

Άλλοι κάτοικοι της περιοχής αναφέρθηκαν στη σημασία που έχουν τα δέντρα, ώστε να στέλνουν οξυγόνο στους ανθρώπινους πνεύμονες.

Άλλος κάτοικος της περιοχής μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, επισημαίνοντας ότι «η κίνηση αυτή είναι βίαιη για την περιοχή, το κλίμα και τη ζωή των ανθρώπων. Η Υπηρεσία Πρασίνου τι έχει κάνει γι’ αυτήν την περιοχή; Νομίζω πως είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των πολιτών και ερήμην... του περιβάλλοντος».

Παράλληλα, κάτοικοι συγκέντρωσαν υπογραφές και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου, βάζοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινό μπλόκο στην προγραμματισμένη για χθες κοπή 68 πεύκων στην περιοχή των Δειλινών.

Σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη που έχει συντάξει η Υπηρεσία Πρασίνου, στους επίμαχους χώρους θα φυτευτούν χιλιάδες φυτά, κυρίως αυτοφυή της Κρήτης, πόες και θάμνοι, με τους δημότες να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News