Κρήτη: Θύελλα αντιδράσεων για το επικείμενο άνοιγμα των πλειστηριασμών από Funds

Κρήτη
Κρήτη: Θύελλα αντιδράσεων για το επικείμενο άνοιγμα των πλειστηριασμών από Funds

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές του χρηματοπιστωτικού κλάδου σημειώνουν ότι με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεν «ανεβάζουν ταχύτητα» οι πλειστηριασμοί, αλλά θα σταματήσουν οι αναστολές - Σε «ασφυξία» οι δανειολήπτες και από την αύξηση των επιτοκίων

Αντιδράσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και νομικό επίπεδο πυροδοτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία επιτρέπεται στους διαχειριστές κόκκινων δανείων να μετέχουν σε πράξεις πλειστηριασμών.

Πηγές του χρηματοπιστωτικού κλάδου σημειώνουν ότι με την απόφαση δεν «ανεβάζουν ταχύτητα» οι πλειστηριασμοί, αλλά θα σταματήσουν οι αναστολές. Εκτιμάται δε ότι μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό 150.000 ακίνητα, από τα οποία τα μισά θα είναι οικιστικά και τα άλλα μισά επαγγελματικά. Υπολογίζεται δε ότι επιτυχείς θα είναι το 30%, δηλαδή σε ετήσια βάση περί τα 15.000 ακίνητα, θα αλλάξουν ιδιοκτήτη.

Ο Χανιώτης δικηγόρος κ. Γιάννης Λιονάκης εξηγεί ότι «λόγω της τάσης της νομολογίας να αναβάλει την έκδοση αποφάσεων επί σχετικών ανακοπών κατά των κατασχέσεων που έτρεχαν αυτή την περίοδο, υπήρχε μια στάση αναμονής. Σε χρόνο ρεκόρ βγήκε μια απόφαση, η οποία είναι υπέρ της άποψης ότι μπορούν να κάνουν τις ενέργειες αυτές τα Funds, οι εταιρίες δηλαδή που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Οπότε επανερχόμαστε στο προηγούμενο νομικό καθεστώς, πριν υπάρξει αυτή η αντίφαση στη νομολογία και δεν αποτελεί πλέον λόγο ανακοπής κατά πλειστηριασμού η διενέργεια από μια εταιρεία διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη «θεωρείται πιθανή η λήψη μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να απευθύνονται στους δικηγόρους τους καθώς υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων κατά μιας κατάσχεσης. «Κάθε άνθρωπος που θα του επιδίδεται μια τέτοια πράξη εκτέλεσης θα πρέπει να λαμβάνει οδηγίες από εξειδικευμένο επιστήμονα για να γνωρίζει ποια ακριβώς βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει. Από κει και πέρα στα δικαστήρια μπορεί να προσβάλει την ανακοπή», σημείωσε.

Σε «ασφυξία» οι δανειολήπτες

Εν όψει των εκλογών το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας επανέρχεται επιτακτικά, όπως επίσης τα μέτρα στήριξης για τους δανειολήπτες που σήμερα μπορεί να μην κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ωστόσο πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων.

Είναι ενδεικτικό ότι για ένα στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ, η δόση έχει επιβαρυνθεί από 160 έως 240 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου. Αντίστοιχα, για ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια και τελικό επιτόκιο 8% , η συνολική επιβάρυνση σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο είναι ήδη στα 300 ευρώ τον μήνα.

Η επιδότηση της μισής αύξησης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, που υπολογίζονται σε περίπου 30.000, θεωρείται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η αντιπολίτευση αλλά και όσοι εκπροσωπούν τους δανειολήπτες, ζητούν να μεγαλώσει η περίμετρος κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» με δεδομένο ότι τα κριτήρια ευαλωτότητας είναι χαμηλά, τα επιτόκια θα αυξηθούν ενώ ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν υποχωρούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News