Πλήγμα για τους αγρότες με 30% μείωση στις επιδοτήσεις - “Σφαγή” των κτηνοτρόφων με τη νέα ΚΑΠ

Κρήτη
Πλήγμα για τους αγρότες με 30% μείωση στις επιδοτήσεις - “Σφαγή” των κτηνοτρόφων με τη νέα ΚΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα “οικολογικά σχήματα” θα “σώζουν” τις ενισχύσεις στο ελαιόλαδο, αλλά οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν εξοργισμένοι! - Σε όλα τα προϊόντα της Κρήτης, οι μειώσεις με βάση όσα ίσχυαν έως το τέλος του 2022 θα είναι μεγάλες, αλλά σε καλλιέργειες, όπως αυτή της ελιάς, φαίνεται να διασώζεται κάπως η κατάσταση λόγω των οικολογικών σχημάτων

Έως 30% τουλάχιστον εκτιμάται πως θα φτάσει η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων της χώρας μας μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ - από τώρα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται μέχρι και την τελευταία χρονιά του 2027.

Σε όλα τα προϊόντα της Κρήτης οι μειώσεις με βάση όσα ίσχυαν έως το τέλος του 2022 θα είναι μεγάλες, αλλά σε καλλιέργειες όπως αυτή της ελιάς, φαίνεται να διασώζεται κάπως η κατάσταση λόγω των οικολογικών σχημάτων, εάν κι εφόσον βέβαια τα ακολουθήσουν οι ελαιοπαραγωγοί. Εκεί όπου πραγματικά θα είναι “σφαγή” ως προς τη σύγκριση των ενισχύσεων ανάμεσα στις δύο προγραμματικές περιόδους είναι η κτηνοτροφία, αφού η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τους αγρότες, ενώ προβληματίζει τους κτηνοτρόφους η κατάργηση της λεγόμενης “τεχνητής λύσης” βάσει της οποίας μπορούσαν να δηλώνουν ακόμα και εκτός Κρήτης την ύπαρξη βοσκοτόπων, τους οποίους και ενοικίαζαν για να μπορούν να διατηρούν τα δικαιώματά τους!

«Όλα είναι ανεπίσημα. Επομένως, οι πίνακες με τη μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων είναι βάσει πληροφοριών», είπε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Με νούμερα δεν μπορούμε σήμερα να μιλήσουμε. Όποιος μιλήσει με νούμερα σήμερα για τη νέα ΚΑΠ είναι τελείως αδιάβαστος, γιατί δεν έχουν δοθεί οι τελικοί πίνακες από το υπουργείο. Αλλά εγώ γνωρίζω ότι, εφόσον μιλάμε για το ελαιόλαδο, θα γίνονται κάποιες δράσεις που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικό αποτύπωμα και, αν τις ακολουθεί ο παραγωγός, θα κερδίζει χρήματα. Δε θα χάσει. Έρχεται μία νέα διαδικασία λοιπόν. Λέγεται “πράσινο αποτύπωμα”. Είναι αυτό που έχουμε πληρώσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ σκληρά και δεν είναι κάτι άλλο από την κλιματική αλλαγή. Για να μη συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα προβλήματα, πρέπει κι εμείς να δράσουμε ανάλογα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον όσο περισσότερο μπορούμε», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Και συνέχισε λέγοντας πως «μέσα από αυτή τη διαδικασία δράσεων, ο ελαιοπαραγωγός δε θα μείνει στη βασική ενίσχυση των 27 ευρώ το στρέμμα, αλλά χρονιά παρά χρονιά μπορεί να έχει διπλάσια και τριπλάσια αξία δικαιωμάτων. Δηλαδή, από τα 27 ευρώ το στρέμμα για το 2023, θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 ευρώ το στρέμμα»... Βέβαια, από την άλλη, λέει πως μέσα από τη νέα ΚΑΠ προβλέπεται η μείωση έως και η κατάργηση των λεγόμενων ιστορικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου η Κρήτη πλήττεται στις βασικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Ωστόσο, δεν παραβλέπει το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε σχέση με την προγραμματική περίοδο που έληξε στο τέλος του 2022, θα χάσει σταδιακά με ορίζοντα έως το 2027 το 30% των αγροτικών της επιδοτήσεων. Πάντως, ο Μύρων Χιλετζάκης μιλάει για επιτυχία της Ελλάδας να διεκδικήσει ξανά επιδοτήσεις, αφού μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωζώνη ήταν κάτι που αμφισβητούταν.

«Πριν από μερικά χρόνια λέγαμε ότι οι επιδοτήσεις θα τελειώσουν και δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές. Εφόσον όμως το ξέραμε, τι κάναμε ως παραγωγοί; Επενδύσαμε στην παραγωγή που, όταν κοπούν οι επιδοτήσεις, να μην τις έχουμε ανάγκη; Δυστυχώς δεν το κάναμε. Και δε φταίμε εμείς. Φταίει ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου. Ωστόσο, για μένα είναι επιτυχία που η χώρα μας ξαναπαίρνει 2 δισ. ευρώ. Είναι επιτυχία που η χώρα μας συνεχίζει να παίρνει επιδοτήσεις. Και σήμερα έρχεται η Ε.Ε. να δώσει τις επιδοτήσεις στους αγρότες εκείνους που πραγματικά παράγουν», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης και καταλήγει λέγοντας πως «το 2025 μπορούμε να προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και αυτό είναι ένας άσος στο μανίκι μας, που πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε»...

Οι αντιδράσεις του ΣΕΔΗΚ

Αρνητική θέση παίρνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι ενισχύσεις που προβλέπονται για τους ελαιοπαραγωγούς είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον συνολικό αριθμό τους. Αυτό φαίνεται καθαρά από στοιχεία του ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τα οποία οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, απολαμβάνουν μόνο το 20% περίπου του συνόλου των ενισχύσεων.

Η ελαιοκαλλιέργεια, αντί να αποτελέσει μια χωριστή αγρονομική περιφέρεια, εντάχθηκε στην αγρονομική περιφέρεια “Μόνιμες καλλιέργειες”, όπως επονομάστηκε, περιέργως, η περιφέρεια “Δενδρώδεις”. Έτσι, η προβλεπόμενη για τους ελαιώνες βασική ενίσχυση είναι μόλις 29 ευρώ/στρέμμα.

Ο αποκλεισμός από ενισχύσεις των εκμεταλλεύσεων που λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες των 250 ευρώ θα συνεχιστεί για όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα νησιά. Όμως Κρήτη και Εύβοια δεν εξαιρούνται. Έτσι χιλιάδες μικροί ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας θα τεθούν έκτος ενισχύσεων».

“Σφαγή” για τους κτηνοτρόφους

Για “σφαγή” σε βάρος των κτηνοτρόφων της Κρήτης, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ενημέρωση που είχαν οι κτηνοτρόφοι από την αρμόδια προϊσταμένη της ΕΑΣ Ρεθύμνου Άννα Γύπαρη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον Άγιο Θωμά, κάνει λόγο μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Μόλις ξεκίνησε η νέα ΚΑΠ, δηλαδή από την πρώτη μέρα του 2023, χάσαμε ως αγρότες και κτηνοτρόφοι το 21% συν το “πρασίνισμα”, το οποίο καταργείται. Δηλαδή με το “καλημέρα” έφυγαν τα μισά λεφτά από αυτά που παίρναμε ως το τέλος του 2022. Από ’κει και πέρα, κάποια χρήματα θα μπορούμε να τα ξαναπάρουμε μέσα από κάποια οικολογικά σχήματα που μπορούμε να φτιάξουμε. Αλλά ποιος θα τα κάνει αυτά; Για παράδειγμα, όσοι έχουν, λέει, στα χωράφια τους “τράφους” θα παίρνουν συν 10%. Όσοι σπέρνουν κτηνοτροφικά φυτά θα παίρνουν άλλο ένα 10%. Αν μπούμε σε ένα συνεταιριστικό σχήμα, θα πάρουμε άλλο ένα 10% και πάει λέγοντας. Αλλά, όπως είναι τα πράγματα, στα οικολογικά σχήματα οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να μπουν», λέει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Καταλήγοντας, ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του, λέγοντας πως από τώρα και μετά, αφού καταργήθηκε η “τεχνητή λύση”, οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι αναμένεται να αποκλειστούν εντελώς από τις επιδοτήσεις.

«Μειώσεις-σοκ, που θα ξεπερνούν κατά πολύ το 20%»

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από το Ρέθυμνο κάνει λόγο για «μειώσεις-σοκ, που θα ξεπερνούν κατά πολύ το 20%. Για την ακρίβεια, κατά 21,7% θα μειωθούν οι Ατομικές Μοναδιαίες Αξίες των Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) εξαιτίας της μεταφοράς ποσοστού 10% των άμεσων ενισχύσεων στην αγροτική ανάπτυξη».

Και προσθέτει τις εξής παραμέτρους:

«Κατάργηση του “πρασινίσματος”:

- Η εσωτερική σύγκλιση που έχει σκοπό έως το 2027 όλες οι ΑΜΑΔ (που λόγω ιστορικών δικαιωμάτων δεν έχουν ενιαία τιμή) ανά αγρονομική περιφέρεια να λάβουν την αντίστοιχη τιμή της Μέσης Περιφερειακής Αξίας Δικαιωμάτων.

- Η υποχρεωτική ενισχυμένη αιρεσιμότητα που φέρνει η νέα “πράσινη αρχιτεκτονική” της ΚΑΠ.

- Το υψηλό κόστος που θα απαιτείται για να μπορέσει κάποιος παραγωγός να πάρει τις πρόσθετες ενισχύσεις από τα οικολογικά σχήματα.

- Ο αποκλεισμός από την αναδιανεμητική ενίσχυση των μεσαίων και μεγάλων εκτάσεων, που κυρίως έχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι»...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συνολική μείωση των ενισχύσεων αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 30%».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Παρακάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρεται στο εξής παράδειγμα: «Σε βοσκότοπο έκτασης 180 στρεμμάτων η συνολική ενίσχυση (δικαιώματα και πρασίνισμα) για το 2022 θα ήταν περίπου 3.500 €, ενώ με τη νέα ΚΑΠ, το 2023, αναμένεται η βασική ενίσχυση να είναι κοντά στις 2.000 € και αν ο κτηνοτρόφος επενδύσει σε οικολογικά σχήματα επιπλέον 750 €, οπότε σύνολο 2.750 ευρώ. Άρα ακόμη και με επενδύσεις σε πράσινες ενέργειες, η μείωση θα φτάνει τα 750 € (πάνω από 20%), ενώ αν δεν μπορεί οικονομικά να ανταπεξέλθει στα “πράσινα έργα”, η μείωση θα φτάσει τα 1.500 €, δηλαδή περίπου το 42% της ενίσχυσης του 2022».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News