Κρήτη: Στο «σφυρί» τα σπίτια χιλιάδων Κρητικών λόγω «κόκκινων» δανείων

Κρήτη
Κρήτη: Στο «σφυρί» τα σπίτια χιλιάδων Κρητικών λόγω «κόκκινων» δανείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη, πριν γίνει γνωστή μία τέτοια απόφαση, πάρα πολλοί δανειολήπτες έχουν “χτυπήσει την πόρτα” των εργατικών σωματείων του Ηρακλείου, ζητώντας την παρέμβασή τους για να μη χάσουν το σπίτι τους

Χιλιάδες δανειολήπτες στην Κρήτη βρίσκονται κυριολεκτικά “στο μάτι του κυκλώνα” μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης “κόκκινων” δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Ήδη, πριν γίνει γνωστή μία τέτοια απόφαση, πάρα πολλοί δανειολήπτες έχουν “χτυπήσει την πόρτα” των εργατικών σωματείων του Ηρακλείου, ζητώντας την παρέμβασή τους για να μη χάσουν το σπίτι τους.

«Ο μόνος δρόμος είναι να αγωνιστούμε πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ενέργειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας», τονίζουν οι συνδικαλιστές και καλούν τους δανειολήπτες να συσπειρωθούν γύρω από τις επιτροπές και τα σωματεία, αποτρέποντας τον κάθε πλειστηριασμό!

700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, κινδυνεύουν περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε, πλέον, να βγουν στο “σφυρί” με συνοπτικές διαδικασίες. Μιλώντας στο OPEN, ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι είναι «ατυχής ημέρα για τη Δικαιοσύνη και αποφράδα μέρα για τους δανειολήπτες. Τα funds και οι servicers έχουν το 82% των “κόκκινων” ενυπόθηκων δανείων. Η δε απόφαση του Αρείου Πάγου», όπως είπε, «αν ισχύει, ανατρέπει δική του προηγούμενη 822/22 και η κυβέρνηση πρέπει να την κρατήσει ανενεργή και να υπάρξει πολιτική παρέμβαση γιατί θα έχουμε “τσουνάμι” πλειστηριασμών».

«Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών»

«Με τη δικαστική αυτή απόφαση - το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό - στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού», αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας», επισημαίνει η βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».

«Κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, συνδικαλιστές του Ηρακλείου έστειλαν προς την κυβέρνηση μήνυμα αντίδρασης, καλώντας τη να νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους εκείνους που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα μας το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, «δε μας ξαφνιάζει αυτή η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Είναι, ούτως ή άλλως, ένα ακόμη λιθαράκι στην όλη προσπάθεια των τελευταίων κυβερνήσεων να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας και να βγάλουν τα σπίτια του λαού “στο σφυρί”, εφόσον πρώτα του αδειάσουν τις τσέπες και τον αναγκάσουν να πάει σε δανεισμό»...

Όπως συνεχίζει ο συνδικαλιστής, «έχουν περάσει αυτούς τους νόμους, όχι μόνο η σημερινή, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση μέσα από τέτοια νομοσχέδια. Και μάλιστα κήρυξε ως ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμών. Όπως και η τωρινή κυβέρνηση, που παρά το ό,τι προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ, συνεχίζει ακάθεκτη την υλοποίηση του σχεδίου για την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη ο Δημόκριτος Σαλούστρος, κάνει λόγο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στην κατάσταση αυτή.

«Μόνο την τελευταία εβδομάδα, τρεις δανειολήπτες ζήτησαν την παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Και δεκάδες μέχρι σήμερα έχουν χτυπήσει την πόρτα των σωματείων. Ήδη χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά στην Κρήτη με το πρόβλημα αυτό. Και έχουν γίνει και εκατοντάδες προσπάθειες να γίνουν διακανονισμοί, που οι τράπεζες πλέον δεν έχουν κανένα λόγο να τους κάνουν, γιατί έχουν το “πράσινο φως” να πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη».

«Να μη γίνει ούτε ένας»

Καυστικός για την κατάσταση αυτή ήταν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Τάσος Ξενάκης.

«Βλέπουμε ότι αυτή η πληθωριστική κρίση που αντιμετωπίζουμε επεκτείνεται ακόμα και στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Εμείς καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί, ώστε να πετύχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, και αναφέρομαι στα σπίτια των εργαζομένων. Είναι καθαρά θέμα της κάθε κυβέρνησης να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται».

Όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής, η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε επειδή, όταν οι εργαζόμενοι είχαν πάρει σε προηγούμενα χρόνια δάνεια, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

«Σήμερα, με τους “παγωμένους” μισθούς, με την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια που βιώνουμε, έρχεται η κυβέρνηση να αποτελειώσει τους εργαζόμενους, μέσα από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας»...

Στο σημείο αυτό, ο Τάσος Ξενάκης ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες αποφάσεις των δικαστηρίων, στηρίζονται στους νόμους του κράτους, που η κάθε κυβέρνηση ψηφίζει.

Σπύρος Ντίλης στον 98,4: «Απαράδεκτη ηθικά και νομικά η απόφαση του Αρείου Πάγου»

Καταπέλτης ήταν χθες, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη, το μέλος της επιστημονικής ομάδας νομικών που παρέστησαν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπέρ των δανειοληπτών στην υπόθεση με τους servisers των funds, δικηγόρος Σπύρος Ντίλης. Χαρακτηριστικά υποστήριξε πως και νομικά υπάρχει θέμα για τη διαρροή μίας απόφασης πριν καν καθαρογραφτεί για να ανακοινωθεί. Πολύ δε περισσότερο που η απόφαση αυτή, όπως διέρρευσε, με ευθύνη προφανώς από το εσωτερικό του Αρείου Πάγου, είχε προαναγγελθεί από άλλους παράγοντες μερικούς μήνες νωρίτερα, περίπου ως προαποφασισμένο, όπως από τις ενημερώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Ντίλης τονίζει ότι πλέον ανεξέλεγκτα τα funds και servisers θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς άνω των 700 χιλιάδων πρώτων κατοικιών Ελλήνων πολιτών. Το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις, αφού πλέον αγγίζει ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων και χωρίς πολιτική διευθέτηση, οδηγεί σε εξαθλίωση χιλιάδες νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, όπως είπε, με αυτή του την απόφαση ο Άρειος Πάγος απεμπολεί και έσοδα δισ. ευρώ από φόρους που θα έπρεπε να πληρώσουν οι servisers το ελληνικό Δημόσιο, για τις επονείδιστες ηθικά αυτές δικαστικές τους πράξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News