Κρήτη: «Βάφτηκαν» μαύρα τα νερά του Γαζανού ποταμού από λύματα και κατσιγάρους (pics, vid)

Κρήτη
Κρήτη: «Βάφτηκαν» μαύρα τα νερά του Γαζανού ποταμού από λύματα και κατσιγάρους (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατσίγαροι και λύματα, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή εδώ και τρεις μήνες, όπως υποστηρίζουν αγανακτισμένοι δημότες, των οποίων η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται και λόγω της έντονης δυσοσμίας

  • Μαύρα νερά και ακαθαρσίες καταλήγουν σε ρυάκια και Γαζανό Ποταμό
  • Αυτοψία από κλιμάκιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος
  • Αστυνομία και Λιμενικό αναζητά την πηγή του κακού
  • Προβληματισμός για τα περιστατικά περιβαλλοντικής ρύπανσης

Περιβαλλοντικό έγκλημα με Κατσιγάρους πραγματοποιείται λίγα χιλιόμετρα πριν τον Κρουσώνα, με μαύρα νερά να καταλήγουν σε ρυάκια και στον Γαζανό ποταμό, με τους δημότες και επιχειρηματίες της περιοχής να αγανακτούν με τη δυσοσμία να είναι έντονη. Όπως υποστηρίζουν, το περιβάλλον δέχεται συστηματική υποβάθμιση με την απουσία των αρχών να είναι εμφανής.

Ειδικότερα, απαράδεκτες εικόνες υποβάθμισης επικρατούν στην περιοχή Καντρί Καμάρα, λίγα χιλιόμετρα πριν τον Κρουσώνα. Νερό μαύρου χρώματος τρέχει σε χωράφια και στον δρόμο, πριν καταλήξουν στον Γαζανό ποταμό, με δημότες και επιχειρηματίες να διαμαρτύρονται. 

Ξεσπά ο κάτοικος της περιοχής Μανόλης Δεικτάκης στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ ΤV κάνοντας σαφές πως παρά την ενόχληση που έχουν κάνει στους αρμόδιους φορείς, η κατάσταση παραμένει ως έχει.

«Βλέπουμε μια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει γίνει από βοθρολύματα. Εύκολα κάποιος μπορεί να την αισθανθεί και από κατσίγαρους. Έχουμε ενοχλήσει εδώ και αρκετό καιρό τις αρχές όπως τη Διεύθυνση του Περιβάλλοντος, την Υγειονομική Υπηρεσία, η κατάσταση συνεχίζει να είναι αυτή και έχουμε απηυδήσει» είπε.

Άλλος κάτοικος  της περιοχής λέει πως κάνουν τα στραβά μάτια… οι αρμόδιοι φορείς.

«Δεν ενδιαφέρονται παρά τις οχλήσεις των κατοίκων της περιοχής  και των επιχειρηματιών. Η κατάσταση που επικρατεί είναι ανήκουστη. Δεν υπάρχει δένδρο που να μην περνάει το ρυάκι και να μην είναι ξερό. Έχουμε ειδοποιήσει ξανά και ξανά και η έλλειψη ενημέρωσης είναι ορατή» είπε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας  της περιοχής, Γιάννης Τζαγκαράκης.

Κατσίγαροι και λύματα, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή εδώ και τρείς μήνες, όπως υποστηρίζουν αγανακτισμένοι δημότες, των οποίων η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται και λόγω της έντονης δυσοσμίας. Την ίδια στιγμή, τα πάντα είναι ξηρά με τη περιβαλλοντική υποβάθμιση να είναι μεγάλη. 

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη δυσοσμία με τη βρωμιά. Δε μπορούμε να βγούμε έξω. Έχουμε ενημερώσει τις αρχές οι οποίες δεν κάνουν τίποτε. Το πρόβλημα υπάρχει σε μεγάλη έκταση. Το ρυάκι είναι ξηρό. Υπάρχουν δένδρα δεκαετιών που είναι ξηρά»  υπογράμμισε ο επιχειρηματίας Γιώργος Αναστασάκης. 

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Τζαγκαράκης που μίλησε για τη βρωμιά του νερού.

«Παλιά, θυμάμαι που κατέβαινα με τον πατέρα μου σε ένα μετόχι πιο κάτω και δε φοβόσουν να πιείς νερό. Τότε, δεν υπήρχαν βιολογικοί καθαρισμοί. Δεν υπήρχε τίποτε και κατέβαιναν από τον Κρουσώνα όλα τα λύματα. Και τώρα υποτίθεται πως είμαστε και με βιολογικούς  καθαρισμούς και προσπαθούμε να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Αλλά, η ολιγωρία είναι μεμπτή».

Στην περιοχή βρέθηκε άμεσα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, άνδρες της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν το πρόβλημα, κινώντας τις σχετικές διαδικασίες.   

Κάτοικος της περιοχής μπροστά στον τηλεοπτικό φακό με ύφος συγκλονισμένο ομολογεί πως δεν ξέρουν οι κάτοικοι ποια είναι η πηγή του προβλήματος, καθώς έρχονται κατσίγαροι από τα ελαιοτριβεία και λύματα από αποχετεύσεις. Το ζήτημα είναι μείζον για την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται ελαιουργείο της περιοχής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατσίγαροι έτρεχαν από λάκκους, ενώ οι έρευνες επεκτείνονται σε βιολογικό καθαρισμό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News