Έλεγχοι τροχαίας: Από τα Χριστούγεννα περίπου 10.000 παραβάσεις και πρόστιμα στους οδηγούς της Κρήτης

Κρήτη
Έλεγχοι τροχαίας: Από τα Χριστούγεννα περίπου 10.000 παραβάσεις και πρόστιμα στους οδηγούς της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε λένε να βάλουν μυαλό οι οδηγοί της Κρήτης - Υπερβολική ταχύτητα και ζώνη ασφαλείας οι “δημοφιλέστερες” παραβάσεις - Μέσα στο 2023 έχουν ήδη χαθεί δύο συνάνθρωποί μας στους δρόμους της Κρήτης

Δε λένε να συμμορφωθούν οι οδηγοί στην Κρήτη, παρά τους συνεχιζόμενους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές του νησιού από την Τροχαία. Τα επίσημα στοιχεία όπως καταγράφονται στον επίσημο ιστότοπο της ΕΛ.ΑΣ. είναι ενδεικτικά: Σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα (έξι εβδομάδων), και συγκεκριμένα από την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 42.821 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν σχεδόν... 10.000 παραβάσεις (9.969) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας!

Προφανώς το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων δεν οφείλεται μόνο στην κακή νοοτροπία των οδηγών και την παραβατική οδήγηση. Για να εμβαθύνει κάποιος επαρκώς στο τεράστιο πρόβλημα των τροχαίων στην Κρήτη, δεν μπορεί να παραβλέψει το μείζον ζήτημα των υποδομών και του κακού οδικού δικτύου.

Όπως και να έχει, η συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων σε τοπικό επίπεδο θα έπρεπε να καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς τους οδηγούς, κάτι το οποίο - όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία - δε φαίνεται να συμβαίνει. Ας σημειωθεί ότι μέσα στο 2023 έχουν ήδη χαθεί δύο συνάνθρωποί μας στους δρόμους της Κρήτης. Και τα δύο συγκεκριμένα δυστυχήματα σημειώθηκαν στον νομό Χανίων τον περασμένο Ιανουάριο. Στα τέλη του μήνα, μια 60χρονη γυναίκα βρήκε τραγικό τέλος όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του Ξαμουδοχωρίου του δήμου Πλατανιά. Μερικές ημέρες νωρίτερα, είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας 30χρονος μοτοσυκλετιστής, στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος του κόμβου της Σούδας Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2022 άφησαν την τελευταία τους πνοή, έχοντας τραυματιστεί σε τροχαία δυστυχήματα σε διάφορες περιοχές του νησιού, συνολικά 55 συνάνθρωποί μας...

Η πιο... δημοφιλής παράβαση των οδηγών είναι αυτή για «υπερβολική ταχύτητα». Σε σύνολο 9.969 παραβάσεων που βεβαιώθηκαν κατά το επίμαχο διάστημα, καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 1.413 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά στη δεύτερη θέση οι παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Από τις 25 Δεκεμβρίου του 2022 έως τις 4 Φεβρουαρίου του 2023, βεβαιώθηκαν 692 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας (σε συνολικά 9.969 παραβάσεις). Οι αμέσως επόμενες πιο... δημοφιλείς τροχονομικές παραβάσεις που καταγράφηκαν στην Κρήτη ήταν η μη χρήση προστατευτικού κράνους και η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Το επίμαχο διάστημα των έξι εβδομάδων βεβαιώθηκαν 557 παραβάσεις για μη χρήση κράνους και 546 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Από εκεί και πέρα, το εν λόγω χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν συνολικά 177 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου, 154 παραβάσεις για αντικανονικό προσπέρασμα, αλλά και 144 παραβάσεις για παραβίαση του “κόκκινου”. Δεκάδες, εξάλλου, παραβάσεις καταγράφηκαν για «κίνηση στο αντίθετο ρεύμα» και «αντικανονικούς ελιγμούς». Από τις συνολικά έξι “εξεταζόμενες” εβδομάδες, οι περισσότεροι τροχονομικοί έλεγχοι έγιναν το χρονικό διάστημα μεταξύ Κυριακής 29 Ιανουαρίου και Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου, οπότε και ελέγχθηκαν σχεδόν 8.000 οχήματα (7.923). Όπως είναι λογικό, το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και οι περισσότερες παραβάσεις (1.889).

Τροχαία

«Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτυού και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

- Μαθαίνω και εφαρμόζω τον ΚΟΚ.

- Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

- Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.

- Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

- Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

- Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

- Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

- Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.

- Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

- Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα φορώ πάντα κράνος.

- Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.hellenicpolice.gr. (...) H ευαισθητοποίηση, η αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή της κουλτούρας και της παιδείας μας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, για να μπει επιτέλους ένα “stop” στα τροχαία ατυχήματα. Ας είναι αυτό το μήνυμα και ο τρόπος σκέψης μας για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

Με το πόδι κολλημένο στο γκάζι οι Κρητικοί*

Παράβαση         Αριθμός παραβάσεων

Υπερβολική ταχύτητα    1.413

Ζώνη ασφαλείας             692

Κράνος                                 557

Αλκοόλ                                 546

Κινητό                                  177

Αντικανονικό προσπέρασμα      154

Παραβίαση “κόκκινο”   144

* Τα στοιχεία είναι από το διάστημα 25 Δεκεμβρίου έως 4 Φεβρουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News