Καταγγελία για απλήρωτους μαθητές: «Τρώνε» τα λεφτά της Μαθητείας των ΕΠΑΛ και στην Κρήτη

Κρήτη
Καταγγελία για απλήρωτους μαθητές: «Τρώνε» τα λεφτά της Μαθητείας των ΕΠΑΛ και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές καταγγελίες για μαθητές και στην Κρήτη που κάνουν τσάμπα την... πρακτική τους - Οι εργοδότες συνάπτουν συμβάσεις με το κράτος, επιδοτούνται, αλλά μετά... ξεχνούν να πληρώσουν

Απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες είναι πολλοί μαθητευόμενοι από το “έτος μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.” στην Κρήτη, που χρησιμοποιήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εργοδοτών, στο όνομα της “μάθησης”... Τόσο από την Κρήτη όσο και από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, πολλοί μαθητές των ΕΠΑ.Λ. δούλεψαν αλλά παραμένουν χωρίς τις προβλεπόμενες αμοιβές, όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

«Εμείς με τον θεσμό της Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. είμαστε κάθετα αντίθετοι», σχολίασε στο neakriti.gr για την υπόθεση αυτή η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή. Μάλιστα, ειδικά στον χώρο του τουρισμού και επισιτισμού, όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται για να “κλέψουν” το μεροκάματο των γονιών τους»!

Αναλυτικότερα, η καταγγελία αναφέρει ότι οι μαθητευόμενοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη είναι για άλλη μια φορά απλήρωτοι. Παρά τις φανφάρες για την αναβάθμιση της Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., οι μαθητευόμενοι κατέληξαν «πάλι να δουλεύουν τζάμπα». Για πάνω από τρεις μήνες είναι απλήρωτοι οι μαθητευόμενοι στο έτος μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.

«Διακόσιες σελίδες νόμους έχετε περάσει όλοι σας για “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ”, και πάλι στα ίδια καταλήγουμε! Οι ΕΠΑΛίτες να ψάχνουμε να βρούμε μαθητεία στην ειδικότητά μας μόνοι μας, συχνά να την κάνουμε σε άσχετα αντικείμενα από αυτά που θέλουμε», αναφέρουν στην καταγγελία τους και ζητούν να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα, αλλά και να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μαθητεία.

Το κείμενο της καταγγελίας

Συγκεκριμένα, η καταγγελία έχει ως εξής: «Οι μαθητευόμενοι στο έτος μαθητείας στο ΕΠΑ.Λ. είναι εδώ και πάνω από τρεις μήνες απλήρωτοι! Ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μαθητευόμενοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη! Διακόσιες σελίδες νόμους έχετε περάσει όλοι σας για “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ.”, και πάλι στα ίδια καταλήγουμε! Οι ΕΠΑΛίτες να ψάχνουμε να βρούμε μαθητεία στην ειδικότητά μας μόνοι μας, συχνά να την κάνουμε σε άσχετα αντικείμενα από αυτά που θέλουμε. Δηλαδή, και να μη μαθαίνουμε τίποτα, και να βγάζουμε τη... λάντζα των μεγαλοεργοδοτών και να λέμε και ευχαριστώ από πάνω! Και σαν να μην έφταναν αυτά... Θέλετε να δουλεύουμε τζάμπα! Ως εδώ!

Μας είχατε πρήξει, και τώρα η Ν.Δ. και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέσπισε τη μαθητεία, να μας λέτε: “Η μαθητεία είναι ευκαιρία! Και θα μάθεις και θα πληρωθείς”, και τελικά ούτε το αυτονόητο δε λύνεται! Μας έχετε και απλήρωτους!

Εμείς, όμως, ξέρουμε: Με χρόνια αγώνων καταφέραμε να πληρωνόμαστε με το 100% του κατώτατου μισθού στη μαθητεία, καταφέραμε να πάρουν οι μαθητευόμενοι ορισμένα επιδόματα μέσα στην πανδημία, όπως και άλλοι πρακτικάριοι, π.χ. στα ΙΕΚ.

Γι’ αυτό και οργανωνόμαστε στα ΕΠΑ.Λ. όλης της χώρας και διεκδικούμε για το 4ο έτος μαθητείας:

  • Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα χρωστούμενα, όλοι οι ΕΠΑΛιτες που κάνουν μαθητεία και είναι απλήρωτοι.
  • Να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μαθητεία. Να μη γίνεται σε άσχετους χώρους, αλλά να μας βοηθά να μάθουμε αυτό που επιλέξαμε και να συνδέεται με την επαγγελματική προοπτική της αντίστοιχης ειδικότητας.
  • Η μαθητεία να οργανώνεται με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Να μην εξαρτάται από το κάθε σχολείο ή ατομικά από τον κάθε ΕΠΑΛίτη να βρει εργοδότες και να εξασφαλίσει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αλλά, και στο ΕΠΑ.Λ., είτε κάποιος πάει ή όχι μαθητεία, να μαθαίνει την ειδικότητά που επέλεξε όσο πιο ολοκληρωμένα και αναβαθμισμένα γίνεται! Με σύγχρονα εργαστήρια, βιβλία και καθηγητές, και όχι με ανοιγοκλείσιμο ειδικοτήτων και ατελείωτες ελλείψεις, λες και είμαστε κατώτερα σχολεία και μαθητές Β’ κατηγορίας. Και με αυτό το χαρτί να μπορούμε να βρίσκουμε δουλειά στη συγκεκριμένη ειδικότητα με δικαιώματα, αμέσως μόλις τελειώσουμε το ΕΠΑ.Λ.

Τα παιδιά των ΕΠΑΛ πρέπει να στηριχτούν από:

- Τα 5μελή και τα 15μελή των ΕΠΑ.Λ.

- Τα 5μελή και τα 15μελή από τα υπόλοιπα σχολεία.

- Τους σπουδαστές στα ΔΙΕΚ και τις ΕΠΑ.Σ.

Όλοι ξέρουν πόσο άδικο και λάθος είναι να δουλεύεις τζάμπα και πόσο σωστό είναι να μαθαίνει κανείς το επάγγελμα που επέλεξε σωστά, ολοκληρωμένα, με εργασιακά δικαιώματα και μέλλον σε αυτό», καταλήγουν οι μαθητευόμενοι στο έτος μαθητείας.

«Είναι απλήρωτη εργασία και μάλιστα παιδική»

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή δήλωσε στο neakriti.gr την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, ότι μέσα από τη μαθητεία των ΕΠΑ.Λ. το ίδιο το κράτος προωθεί την απλήρωτη εργασία, που είναι μάλιστα και παιδική!

«Εμείς είμαστε κατά της μαθητείας. Γιατί η μαθητεία είναι απλήρωτη εργασία των μαθητών. Αντί για να εκπαιδεύονται, δηλαδή, εργαστηριακά στο δημόσιο σχολείο, που έπρεπε να διαθέτει τους εργαστηριακούς εξοπλισμούς, ουσιαστικά τους στέλνουν στους εργοδότες. Παίρνουν συμβάσεις οι εργοδότες. Κι ενώ οι εργοδότες επιδοτούνται, οι μαθητές μένουν απλήρωτοι. Στην πραγματικότητα είναι παιδική εργασία, γιατί δε μορφώνονται, δεν εκπαιδεύονται, δεν καταρτίζονται»!

Οι κλάδοι στους οποίους χρησιμοποιούνται οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. είναι της μηχανολογίας, του τουρισμού και του επισιτισμού, των παραϊατρικών, της γεωπονίας, της αισθητικής και άλλοι.

«Εμείς θέλουμε την εκπαίδευση και την ειδίκευση μέσα στα πλαίσια του σχολείου. Στο δημόσιο σχολείο. Με εργαστηριακό εξοπλισμό. Να είναι κανονική κατάρτιση και όχι μαθητεία, που ισοδυναμεί με απλήρωτη παιδική εργασία»...

Όπως καταγγέλλει η Αρετή Σπαχή, «το κράτος υπογράφει συμβάσεις λόγω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τους ιδιώτες-επιχειρηματίες και στέλνονται τα παιδιά εκεί, υποτίθεται για λόγους κατάρτισης. Και στην πραγματικότητα προσφέρουν εργασία και είναι και ανήλικα παιδιά. Διεκδικούμε να καταρτίζονται μέσα στο σχολείο, όπου να αναπτυχθούν όλες οι ειδικότητες».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ανέφερε ότι «ουσιαστικά τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζονται σαν παιδιά δεύτερης κατηγορίας, τα οποία μέσω της μαθητείας στον τομέα του τουρισμού “κλέβουν” το μεροκάματο των γονέων τους. Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, τα βάζουν ουσιαστικά να δουλεύουν με χαμηλά ημερομίσθια. Ο εργοδότης όμως υπογράφει με το κράτος σύμβαση. Επιδοτείται γι’ αυτή τη σύμβαση και τα παιδιά τού προσφέρουν παιδική εργασία και τα αφήνει και απλήρωτα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News