Ηλίας Μόσιαλος: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εξαιρετικούς επιστήμονες που διαπρέπουν συνεχώς (vid)

Κρήτη
Ηλίας Μόσιαλος: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εξαιρετικούς επιστήμονες που διαπρέπουν συνεχώς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση της αναγόρευσης του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, λήφθηκε πριν από δύο χρόνια - Υλοποιήθηκε όμως σήμερα (9/2) με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε αποδρομή

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics & Imperial College London.

Η αναγόρευση του τιμώμενου πραγματοποιήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη στο «Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Ο καθηγητής τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη της Διοίκησης και Πολιτικής της Υγείας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η οποία έχει αναγνωριστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, καθώς επίσης και την εξαίρετη ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, σύμφωνα με την πρυτανική αρχή, λαμβάνοντας τον τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο της Σχολής έγινε από τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γεώργιο Κοχιαδάκη, ενώ η επίδοση των τίτλων και του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη. Στην αντιφώνηση και ομιλία του ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στο σύστημα υγείας μετά την πανδημία, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές του.

Κοντάκης: Η παρουσία του στον ελληνικό και διεθνή χώρο στα χρόνια της πανδημίας έδειξε πόσο σημαντικός ήταν

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης μιλώντας για τον Ηλία Μόσιαλο στην ΚΡΗΤΗ-ΤV είπε: «Έχει μια μακριά στο σχεδιασμό των συστημάτων υγείας, στην πρόληψη νοσημάτων, στην επιδημιολογία. Η παρουσία του στον ελληνικό και διεθνή χώρο στα χρόνια της πανδημίας έδειξε πόσο σημαντικός ήταν».

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η αναγόρευσή μου ως επίτιμο διδάκτορα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο. Έχει εξαιρετικούς επιστήμονες που διαπρέπουν συνεχώς» είπε από την πλευρά του ο κ. Μόσιαλος. Η απόφαση της αναγόρευσης λήφθηκε πριν από δύο χρόνια. Υλοποιήθηκε όμως σήμερα με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε αποδρομή.

«Σχεδόν πριν από δύο χρόνια λήφθηκε η απόφαση. Η πανδημία δε μας επέτρεψε να κάνουμε την εκδήλωση. Ένας επιστήμονας του βεληνεκούς του κ. Μόσιαλου να συνδέεται με αυτή τη σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης» είπε ο κ. Κοντάκης. Αναφερόμενος στο αποτύπωμα της πανδημίας, στο σύστημα υγείας παγκοσμίως, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως η νέα πρόκληση για την ιατρική επιστήμη είναι πλέον η ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού ή νέους ιούς σε διάστημα που δε θα ξεπερνάει τις 100 ημέρες.

«Κινούμαστε στην παραγωγή φαρμάκων που θα τους προστατεύουν. Γιατί τα μονοκλωνικά αντισώματα δε λειτουργούν απέναντι στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού. Ελπίζουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 να έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα που νααντιμετωπίζουν όλες τις περιπτώσεις των ασθενών».

Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Για τη μεγάλη πλειονότητα των συμπατριωτών, η πανδημία έχει τελειώσει ιδίως όσοι έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί από κόβιντ. Το ποσοστό ανέρχεται στο 90% που έχουν τελειώσει με τον κοβιντ»

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στο London School of Economics and Political Science (LSE). Είναι επίσης Διευθυντής του LSE Health, του κέντρου Πολιτικής της Υγείας του LSE, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London ((Department of Cancer and Surgery) και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Fellow του Faculty of Public, Fellow των Royal Colleges of Physicians του Λονδίνου και του Εδιμβούργου, καθώς και Honorary Consultant της Δημόσιας Υγείας στο NHS στην Αγγλία.

Με βασικό επιστημονικό αντικείμενο την χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας ασχολήθηκε με την επίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στα συστήματα υγείας. Επιπρόσθετα εστίασε στα ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής και ρύθμισης της φαρμακευτικής αγοράς. Ενδεικτικά, σχεδίασε καινοτόμες ερευνητικές προσεγγίσεις και κίνητρα για την αγορά των αντιβιοτικών (Options Market for Antibiotics). Στα πλαίσια της 80ης επετείου από την ίδρυση του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, το κορυφαίο περιοδικό The Lancet ανέθεσε στον Ηλία Μόσιαλο το συντονισμό ειδικής επιτροπής για το μέλλον του Συστήματος Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2017, το επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) έκανε αφιέρωμα στο ακαδημαϊκό προφίλ και το επιστημονικό του έργο. Tο 2018 το περιοδικό The Lancet, προέβηκε σε αντίστοιχο αφιέρωμα αναφέροντας ότι το έργο του Ηλία Μόσιαλου “σπάει τα σύνορα μεταξύ πολιτικής και επιστημών υγείας”.

Ο Καθηγητής τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη της Διοίκησης και Πολιτικής της Υγείας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η οποία έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, καθώς επίσης και την εξαίρετη ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, λαμβάνοντας τον τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News