Λευκό τοπίο αφήνει πίσω της η «Μπάρμπαρα» που σταδιακά υποχωρεί - Ως ένα μέτρο χιόνι στα ορεινά της Κρήτης

Κρήτη
Λευκό τοπίο αφήνει πίσω της η «Μπάρμπαρα» που σταδιακά υποχωρεί - Ως ένα μέτρο χιόνι στα ορεινά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μικροπροβλήματα εξελίσσετε η επέλαση της “Μπάρμπαρα” στην Κρήτη - Ειδυλλιακές εικόνες στα ορεινά του νησιού

Όλο και περισσότερο θα “βουλιάζει” στο λευκό πέπλο του χιονιού η ορεινή Κρήτη και, όπως εκτιμάται, το αθροιστικό ύψος του νέου χιονιού που θα πέσει ως το βράδυ σήμερα και σε διάστημα 48 συνολικά ωρών θα φτάσει στα πολύ ορεινά της Κρήτης ως και τα 80 εκατοστά. Άλλωστε, από την αρχή της κακοκαιρίας είχε τονιστεί ότι Εύβοια και Κρήτη θα είναι οι δύο περιοχές οι οποίες αναμένεται να δεχτούν και τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού από την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”.

Θα πρέπει να επισημανθεί ακόμη ότι τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού θα προστεθούν στις περιοχές όπου ήδη υπάρχει χιονόστρωση και ως εκ τούτου χρειάζεται να είναι αμείωτη η προσοχή των διερχόμενων οδηγών και των κατοίκων των χωριών αυτών.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, χθες Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, ξεπερνώντας το 1 μέτρο σε κάποια σημεία. Οι εικόνες ήταν και χθες μαγευτικές. Οι δρόμοι, ωστόσο, παρά τη χιονοθύελλα, παρέμεναν ανοιχτοί χάρη στην κινητοποίηση της δημοτικής Αρχής και συνεργείων, που βγήκαν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους και έδιναν τη μάχη τους με το χιόνι.

Άλλωστε, η επέλαση της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα” στην Κρήτη εξελίσσεται διαρκώς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όμως τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί ποδός για τυχόν ατυχήματα.

Εννοείται, βέβαια, ότι στο Οροπέδιο Λασιθίου αλλά και στις χιονισμένες ορεινές περιοχές του νησιού μας η διέλευση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες και εφιστάται η προσοχή των οδηγών για όσο θα διαρκέσει ακόμη το φαινόμενο αυτό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, το χιόνι φτάνει μέσα στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου τους 40 πόντους, ενώ στα πιο ορεινά σημεία ξεπερνά το ένα μέτρο!

«Τα εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα μεγάλο εκχιονιστικό με αλάτι, που έστειλε η Περιφέρεια Κρήτης, είναι επί ποδός, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται και κατά διαστήματα είναι έντονη», σημείωσε χθες ο κ. Στεφανάκης.

Τα σχολεία του Δήμου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τετάρτη.

Στο Μαλεβίζι

Σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου βρίσκονταν από χθες το πρωί τα μηχανήματα του Δήμου Μαλεβιζίου, υπό τον συντονισμό του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Γιώργου Πετούση, προκειμένου να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Μηχανήματα επιχειρούν στον δρόμο προς Γωνιές και τα όρια των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, στην παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Δημοτικής Κοινότητας Κρουσώνα.

Το Ρέθυμνο “στα λευκά”

Εντυπωσίασαν το αναγνωστικό κοινό του neakriti.gr χθες οι μαγευτικές εικόνες που μετέδωσε η ιστοσελίδα από τις Καρίνες Ρεθύμνου.

Το τοπίο ήταν ειδυλλιακό, με τους δρόμους ανοιχτούς, ωστόσο όσοι κινούνταν και όσοι θα συνεχίσουν να κινούνται και σήμερα με τα οχήματά τους στην περιοχή καλό θα είναι να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αποκλεισμένα χωριά στα Χανιά

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως σε ορεινές περιοχές έχει προκαλέσει και στα Χανιά η κακοκαιρία. Στην περιοχή των Σφακίων αποκλεισμένα ήταν μέχρι και χθες τα χωριά Ασφένδου και Καλλικράτης, ενώ προβλήματα, που σταδιακά αποκαθίστανται, υπάρχουν στο οδικό δίκτυο από Ασκύφου προς Ίμπρο.

Από νωρίς το πρωί μηχανήματα εργάζονταν στο οδικό δίκτυο προς Ομαλό, στον σεληνιώτικο γύρο, καθώς και σε τμήματα του οδικού δικτύου από Σέμπρωνα προς Πέτρα Σελί. Οι Αρχές καλούσαν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όλα τα οχήματα κινούνταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε συνεχή επιφυλακή και ετοιμότητα Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται και οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ το Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων (Κύπρου και Θεσσαλονίκης 1) εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο, για τις επόμενες μέρες.

Τέλος, τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) σε Σπλάντζια και Νέα Χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά και σήμερα Τετάρτη, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, διαθέτοντας κλιματιζόμενες αίθουσες και ζεστά ροφήματα για όλους.

Κλειστά σχολεία και σήμερα

- Στα Χανιά: Ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε πως τα σχολεία στο Κατοχώρι Κεραμειών θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου και οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν σήμερα από τις 9 το πρωί, εκτός του Δημοτικού Σχολείου Ροδοβανίου, που θα παραμείνει κλειστό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων, παρατείνεται και για σήμερα Τετάρτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ασκύφου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Χώρας Σφακίων.

Αντίθετα, με απόφαση του Δήμου Κισσάμου ανοίγουν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου.

- Στο Ηράκλειο: Στον Δήμο Ηρακλείου θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία σε Άνω και Κάτω Ασίτες και Άγιο Μύρωνα. Τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του δημάρχου Φαιστού κ. Γρήγορη Νικολιδάκη, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ορεινών όγκων σε Ζαρό, Βορίζια και Καμάρες. Όλα τα υπόλοιπα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Μοιρών και Τυμπακίου, καθώς και όλα τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τέλος, στον Δήμο Γόρτυνας, όλα τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα (Βρεφικός, Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο) θα είναι κλειστά.

- Στο Ρέθυμνο: Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Αμαρίου και Ανωγείων.

- Στο Λασίθι: Εκτός από τις σχολικές μονάδες στο Οροπέδιο, κλειστά θα είναι σήμερα Τετάρτη τα σχολεία στην Κοινότητα των Μαλλών και της Καλαμαύκας, το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου, που εδρεύει στο Καβούσι, και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην Ιεράπετρα.

Βράχοι και χιόνια έκλεισαν τον δρόμο προς Σελάκανο

Από χθες το πρωί ένα γκρέιντερ του Δήμου Ιεράπετρας, με χειριστή τον κ. Νεκτάριο Καλύβα, επιχειρούσε να καθαρίσει από το χιόνι, ύψους πάνω από 80 πόντους, τον αγροτικό δρόμο Μαλλών- Πλατάνου- Μαθοκοτσανών- Σελάκανου, ώστε να υπάρχει εναλλακτική οδική σύνδεση με τον οικισμό του Σελάκανου, όπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα μένουν γύρω στους 15 κατοίκους, ενώ είναι και μερικοί ντόπιοι κτηνοτρόφοι που έχουν τα μαντριά και τα κοπάδια τους και θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν να τα φροντίζουν.

«Επιλέξαμε για λόγους ασφάλειας των χειριστών μας να μην επιχειρήσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο Χριστού-Σελάκανου, που είχε κλείσει λόγω έντονων χιονοπτώσεων και κατάπτωσης πολλών βράχων στο πιο επικίνδυνο σημείο του, στη θέση Σχίστρα, καθώς θα μπορούσε την ώρα του εκχιονισμού να πέσει πάνω στο μηχάνημα του Δήμου κάποιος μεγαλύτερος βράχος και να απειληθεί η ζωή του χειριστή, καθώς στην άλλη πλευρά του δρόμου υπάρχουν μεγάλοι γκρεμοί που δε συγχωρούν κανένα λάθος.

Είχαμε ενημερωθεί από μέλη της Λέσχης Φίλων Τετρακίνησης Ιεράπετρας ότι είχαν πέσει βράχια στον δρόμο, κοντά στη Σχίστρα, και ήταν αδύνατη η διέλευσή του. Ο αγροτικός δρόμος που ανεβαίνει από τις Μάλλες προς τον Πλάτανο, τα Μαθοκοτσανά και φτάνει στον οικισμό του Σελάκανου καθαρίστηκε από το γκρέιντερ του Δήμου μας, αλλά η χιονόπτωση συνεχιζόταν μέχρι και αργά το απόγευμα της Τρίτης. Όσοι για κάποιο σοβαρό λόγο θελήσουν να ανέβουν προς το Σελάκανο μπορούν να πάνε μόνο από τον Πλάτανο, ενώ θα πρέπει να έχουν τετρακίνηση και αλυσίδες στα λάστιχά τους, διαφορετικά δε θα μπορέσουν να φτάσουν επειδή έχει πάρα πολύ χιόνι, που τη νύχτα παγώνει και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο», μας είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

Την επιχείρηση εκχιονισμού του δρόμου από Μάλλες προς Σελάκανο παρακολούθησαν από κοντά η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ. Μαρία Βολυράκη και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγγουράκης.

Οι διαμένοντες μόνιμοι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι του Σελάκανου είναι προετοιμασμένοι και συνηθισμένοι στον χιονιά, έχουν αρκετές προμήθειες και δεν έχουν προς το παρόν κάνει κάποια άλλη σκέψη για να εγκαταλείψουν τον παραθεριστικό οικισμό που αγαπούν.

Διανομείς με μηχανάκια μέσα στο χαλάζι και την παγωνιά

Εξακόσιοι διανομείς του Ηρακλείου εκτέθηκαν στις ακραίες καιρικές μεταβολές του καιρού προχθές και χθες, με την κατάσταση να σημάνει συναγερμό στο Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μιχάλης Ριζικιανάκης, στον νομό Ηρακλείου δεν υπήρξε ένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων-διανομέων, με άμεση συνέπεια η σωματική τους ακεραιότητα να βρεθεί σε κίνδυνο τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Αθήνα, οι διανομείς εδώ έκαναν κανονικά τη δουλειά τους, χωρίς να υπολογιστεί το ψυχολογικό κόστος.

Τυπικά βρισκόμαστε ακόμη στη φάση επέλασης της “Barbara”, με τις δύο προηγούμενες ημέρες να είναι αρκετά έντονα τα καιρικά φαινόμενα. Παρά την απαγόρευση δουλειάς σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας και δράσης, όπως τα σχολεία, και τη σύσταση για τηλεργασία προς τον ιδιωτικό τομέα, οι διανομείς εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, υπό αντίξοες συνθήκες. Είναι άξιο αναφοράς πως, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα οι διαμονείς δε δούλεψαν ή δε βγήκαν έξω να δουλέψουν, κάτι τέτοιο δε συνέβη στην Κρήτη.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου κ. Μιχάλη Ριζικιανάκη, ο οποίος υποστήριξε: «Δυστυχώς, δεν πάρθηκε καμία απόφαση από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, με σκοπό να μη δουλέψουν για δύο εικοσιτετράωρα στην Κρήτη. Επικοινωνήσαμε με εκπροσώπους των υπουργείων, αλλά δε λάβαμε καμία απόφαση. Εξακόσιοι διανομείς που μετράει ο κλάδος εκτέθηκαν στις ακραίες θερμοκρασίες, ενώ την ίδια στιγμή τα σχολεία δε λειτούργησαν, η τηλεργασία λειτούργησε και τα αυτοκίνητα προχωρούσαν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο κλάδος όμως των διανομέων λειτούργησε κανονικά και πολλοί εξ αυτών περίμεναν μέσα στο κρύο για να πάρουν τις παραγγελίες. Για εμάς, θα πρέπει, όταν στέλνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μηνύματα από το 112, αυτόματα να σταματούν να βγαίνουν έξω οι διανομείς. Πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι».

Είναι άξιο αναφοράς πως το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου εξέδωσε προχθές ανακοίνωση, όπου υποστηρίζει: «Καλούμε την Πολιτεία να θεσπίσει μηχανισμό έτσι ώστε να σταματάει η διανομή αυτόματα όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους. Μέχρι να γίνει αυτό, πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να προστατέψουμε όσους δουλεύουν σε αυτόν τον κλάδο, ώσπου να ισχύσει νόμος διακοπής εργασίας σε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Αλυσίδες ούτε για δείγμα

Δεν υπάρχει δείγμα αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά πρατήρια καυσίμων και σε είδη αυτοκινήτου στο Ηράκλειο. Πολλοί οδηγοί, μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας για την απέλαση της “Barbara”, προσπάθησαν να προμηθευτούν αλυσίδες με σκοπό να τις τοποθετήσουν στο αμάξι τους ώστε να μη συναντήσουν κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των πρατηριούχων, το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, ενώ στο Ηράκλειο η κατάσταση ήταν εντελώς ανοργάνωτη.

Ειδικότερα, η επέλαση της “Barbara” έφερε αναταραχή στους οδηγούς αυτοκινήτων, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, με σκοπό να μην προκληθεί κάποιο πρόβλημα στη μετακίνησή τους. Ωστόσο, φαίνεται πως τουλάχιστον στον νομό Ηρακλείου η ζήτηση ήταν μεγάλη, όχι όμως και η προσφορά.

«Από την Κυριακή με παίρνουν αρκετά τηλέφωνα άνθρωποι με σκοπό να με ρωτήσουν εάν έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες. Δεν είχαμε», είπε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι λιγοστές αλυσίδες εξαφανίστηκαν από τα ράφια τους μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Κυριακή για την υποχρεωτική χρήση αλυσίδων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

«Νομίζω πως το Ηράκλειο ήταν... ανοργάνωτο στις αλυσίδες, γιατί δεν είμαστε μια περιοχή όπως η Καστοριά. Για πολλά χρόνια τις είχαμε στο ράφι», υπογράμμισε ο κ. Σαμόλης.

Υπό τον φόβο του προστίμου των 80 ευρώ, οδηγοί έσπευσαν να πάνε σε πρατήρια για να αγοράσουν. Οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ, ενώ οι ενισχυμένες αλυσίδες κυμαίνονται από 80 έως 100 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, από τον προηγούμενο Οκτώβριο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να τις έχουν στο όχημά τους, αλλά όχι σε κάθε συνθήκη. Είναι υποχρεωτική η χρήση τους εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Αρχικά, οι τροχοί μας πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία θέση και να μη σχηματίζουν γωνία. Στη συνέχεια:

- Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την αλυσίδα στο οδόστρωμα και να περάσουμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού.

- Ακολούθως τραβάμε προς τα πάνω τα δύο άκρα του συρματόσχοινου, αγκαλιάζοντας έτσι το ελαστικό και τα ενώνουμε στο σημείο επαφής.

- Τώρα πλέον έχουν έρθει όλα τα τμήματα της αλυσίδας στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού, οπότε ενώνουμε τις κίτρινες άκρες μεταξύ τους.

- Το μοντάρισμα ολοκληρώνεται με το τέντωμα της αλυσίδας, που γίνεται περνώντας τη μία άκρη της σε αντικριστή πλευρά και σφίγγοντας απέναντι από εκείνη. Η σωστά τοποθετημένη αλυσίδα εφαρμόζει καλά και χωρίς τζόγο (κενό) πάνω στο ελαστικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News