Σε μια εβδομάδα εκτοξεύτηκαν τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης - 25% πιο ακριβά λόγω της "Μπάρμπαρα"

Κρήτη
Σε μια εβδομάδα εκτοξεύτηκαν τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης - 25% πιο ακριβά λόγω της "Μπάρμπαρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατιμήσεις που φτάνουν το 25% έφερε στα αγροτικά προϊόντα η “Μπάρμπαρα” - Στα θερμοκηπιακά προϊόντα υπάρχει επάρκεια, αλλά οι τιμές σε όλα τα είδη έχουν αύξηση

Νέες ανατιμήσεις και μάλιστα σε ποσοστά 20% έως και 25% για κάθε είδος προκάλεσε η κακοκαιρία στα οπωροκηπευτικά στο Ηράκλειο, όπως αποκάλυψε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στο neakriti.gr, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Και ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης από το Τυμπάκι, ως παραγωγός θερμοκηπιακών προϊόντων, έκανε λόγο για καιρικές συνθήκες που “καθήλωσαν” την παραγωγή μέσα και έξω από τα θερμοκήπια, δημιουργώντας στην εσωτερική αγορά ακόμα και ελλείψεις, που ως επακόλουθο είχαν την απότομη άνοδο των τιμών από τη μια εβδομάδα ως την άλλη.

Όπως φοβούνται και οι δύο που μίλησαν στο neakriti.gr, αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, ίσως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, αφού πριν από τον Μάρτιο δεν αναμένεται να αυξηθούν οι παραγόμενες ποσότητες και να ομαλοποιηθεί η αγορά!

«Μέσα σε λίγες μέρες με αυτή την κακοκαιρία είχαμε ελλείψεις και μειώσεις στις ποσότητες των προϊόντων. Και βέβαια ιδιαίτερα στα υπαίθρια τα προϊόντα που είναι λίγα. Αλλά και στα θερμοκηπιακά προϊόντα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, που οφείλονται στις συνθήκες του καιρού», είπε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

«Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι έχουμε έλλειψη στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα χορταρικά και άλλα. Στα θερμοκηπιακά προϊόντα υπάρχει επάρκεια, αλλά οι τιμές σε όλα τα είδη έχουν μια αύξηση που σίγουρα κυμαίνεται από 20% έως 25%», σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των οπωροπωλών του Ηρακλείου Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

Τιμές που “καίνε”

Μερικές χαρακτηριστικές τιμές στο λιανεμπόριο του Ηρακλείου, όπως μας τις μετέφερε ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, έχουν ως εξής: Τα μικρά αγγουράκια του θερμοκηπίου από 1,50 ευρώ το κιλό προ κακοκαιρίας έφτασαν στα 2 ευρώ το κιλό. Η ντομάτα από 1,50 ευρώ το κιλό πήγε στο 1,80 ευρώ το κιλό. Τα κολοκύθια από 2 έως 2,50 ευρώ το κιλό πήγαν στα 3 ευρώ το κιλό. Τα φασολάκια από 4 ευρώ το κιλό πήγαν στα 5 ευρώ το κιλό. Τα μπρόκολα από τα 2 ευρώ το κιλό πήγαν στα 2,50 ευρώ το κιλό. Τα κουνουπίδια από το 1,50 ευρώ πήγαν στα 2 ευρώ το κιλό.

Μόνο σε προϊόντα όπως οι πατάτες δεν είχαμε ανατιμήσεις. Έτσι, οι πατάτες Λασιθίου και Μεσαράς πωλούνται από 0,90 έως 1 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει και μπαίνουν και οι πατάτες της Αιγύπτου, που πάντα διατίθενται πιο φτηνά κατά 10 με 20 λεπτά το κιλό.

«Από το Λασίθι τελειώνουν τώρα οι πατάτες και θα αρχίσουν να φέρνουν σε μεγάλες ποσότητες και από την Αίγυπτο», μας είπε ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου.

Όσο για τα λεγόμενα “χορταρικά” ή τα παντζάρια, τα καρότα κ.λπ., ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης ανέφερε: «Αυτά εμφανίζουν πλέον έλλειψη, γιατί δεν μπορούν, λόγω του καιρού, οι αγρότες να τα μαζέψουν».

Πέφτει κατακόρυφα η κίνηση

Όσο για την κίνηση στην αγορά, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών τονίζει ότι έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 30%.

«Αυτό που έχει γίνει φέτος και μετά την πετρελαϊκή κρίση που λένε, τον πόλεμο και όλα αυτά, είναι ότι βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να προμηθευτεί όλα αυτά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του», σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

«Τώρα πλέον φαίνεται πάρα πολύ», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ότι για τη μείωση της αγοραστικής κίνησης δε φταίει ούτε ο καιρός, δε φταίει αν είναι στην αρχή ή στο τέλος του μήνα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχει ο κόσμος λεφτά».

Ποια όμως είναι την ίδια ώρα η εικόνα στη Μεσαρά; Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βαγγέλης Τσιμπραγάκης είπε στο neakriti.gr: «Η Μεσαρά αυτή τη στιγμή δεν έχει παραγωγή. Το κρύο έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι παραγωγές να έχουν μειωθεί πάνω από το 60%! Αυτή τη στιγμή, η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την έλλειψη ηλιοφάνειας έχουν επηρεάσει πάρα πολύ την παραγωγή των προϊόντων».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αυτή η μείωση της παραγωγής έφερε και την αύξηση της τιμής. Και εννοείται ότι κινδυνεύουμε από τώρα και μετά με ζημιές λόγω παγετού. Και πότε έρχεται αυτός; Όταν περάσει όλο το κύμα της κακοκαιρίας, η ξαστεριά είναι αυτή που μπορεί να φέρει τον παγετό».

Φεύγουν... στο εξωτερικό

«Λίγα και ακριβά όσα μένουν για να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες»

«Παραγωγή δεν υπάρχει. Και την ίδια ώρα υπάρχει ζήτηση στα εξαγώγιμα προϊόντα. Δηλαδή, στο αγγούρι κατά 90% το ζητούν στις εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ποσότητα για να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες. Και η ποσότητα που υπάρχει αντιλαμβάνεστε ότι πωλείται στα ύψη. Έτσι, το αγγούρι πωλείται το μικρό στο 1,80 ευρώ το κιλό και το μεγάλο στα 2 ευρώ. Η ντομάτα είναι στο 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό και οι μελιτζάνες στα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό», τόνισε ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε, οι τιμές αυτές είναι χθεσινές μέσα από το δημοπρατήριο του Τυμπακίου.

«Αν δεν αλλάξει ο καιρός να βελτιωθούν οι ποσότητες που κάθε παραγωγός συγκομίζει, δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση αυτή», επισήμανε ο ίδιος.

Όσο για το κόστος παραγωγής, αυτό είναι επίσης στα ύψη. Έτσι, ενώ η τιμή παραγωγού στο αγγούρι είναι από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό, το κόστος παραγωγής είναι στα 80 με 90 λεπτά το κιλό. Στην ντομάτα, με τιμή παραγωγού 1,20 έως 1,30 ευρώ το κιλό, το κόστος παραγωγής είναι στα 80 με 90 λεπτά το κιλό. Στην πιπεριά, με τιμή παραγωγού πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό, το κόστος παραγωγής ξεπερνάει το 1 ευρώ. Στη μελιτζάνα, με τιμή παραγωγού στα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό, το κόστος παραγωγής είναι γύρω στο 1 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Τσιμπραγάκης, αυτή τη στιγμή οι ανάγκες της τοπικής αγοράς σε αγγούρι δεν καλύπτονται. Και στην ντομάτα, για να καλυφθεί η ζήτηση, διοχετεύονται οι δεύτερης διαλογής ντομάτες, καθώς οι πρώτης διαλογής εξάγονται. 

“Καίνε” οι τιμές των κηπευτικών

Προϊόν Πριν την κακοκαιρία (€/κιλό)    Μετά την κακοκαιρία (€/κιλό) 

Αγγουράκια                       1,50                        2

Ντομάτες                            1,50                        1,80

Κολοκυθάκια                    2                              3

Φασολάκια                        4                              5

Μπρόκολο                          2                              2,50

Κουνουπίδι                        1,50                        2

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News