Κομπίνα στο Μηχανολογικό: Έτσι έκλεισε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος

Κρήτη
Κομπίνα στο Μηχανολογικό: Έτσι έκλεισε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγχαρητήρια επιστολή σε στελέχη και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης για την αποκάλυψη της κομπίνας στο Μηχανολογικό - Ένα θέμα που ανέδειξαν το neakriti.gr και η εφημερίδα «ΝΚ»

«Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να ψηφίσει ομόφωνα αρνητικά στη διαδικασία της Ποινικής συνδιαλλαγής και στις δύο προτάσεις για αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς, στην υπόθεση της απάτης που είχε στηθεί εις βάρος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου και την επιβολή ποινής κάθειρξης στους δύο διεκπεραιωτές, η Περιφέρεια Κρήτης κρίνει σκόπιμο να συγχαρεί δημόσια τον υπάλληλο που αποκάλυψε την απάτη αλλά και όλα τα στελέχη της υπηρεσίας που δεν δίστασαν ούτε στιγμή να καταγγείλουν το γεγονός και με την συνδρομή τους οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Κλείνει έτσι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην Κρήτη». Με αυτή τη φράση η Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρει δημόσια για την αποκάλυψη της απάτης εις βάρος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου. Μία κομπίνα που ανέδειξε το neakriti.gr και η εφημερίδα «ΝΚ».

Έτσι στήθηκε η απάτη με τις μεταβιβάσεις οχημάτων

Το σύστημα της Περιφέρειας Κρήτης εκ του αποτελέσματος της μεγάλης απάτης σε βάρος της από ιδιώτη επαγγελματία φαίνεται ότι είχε κενό ως προς τον έλεγχο και τη διασταύρωση εσόδων και διοικητικών πράξεων επί παραβόλω! Δηλαδή, το Ταμείο δεν ήξερε πόσες μεταβιβάσεις είχαν γίνει, ώστε να διασταυρώσει αν αυτά που εισέπραξε αντιστοιχούσαν στις διοικητικές πράξεις που είχαν εκτελεστεί. Την ίδια ώρα, η έρευνα στράφηκε και σε άλλη κατεύθυνση, ώστε να διαπιστωθεί ή όχι αν ο ιδιοκτήτης του γραφείου διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων είχε και συνεργό ή έστω βοήθεια και αν αυτή προερχόταν εκ των έσω!

Η υπόθεση με τη μεγάλη απάτη, όπως παραδέχτηκε, μια μέρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης σε γραπτή δήλωσή του, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα χέρια του εισαγγελέα, ενώ το ΣΔΟΕ έκανε «φύλλο και φτερό» μεταβιβάσεις και ταμείο, καθώς εκτιμάται ότι ο ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. στο Ηράκλειο που έστησε τη «μηχανή» προσπορίστηκε από τη μη απόδοση του πλήρους ποσού των παραβόλων μεταβίβασης πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το ποσό που ως τώρα στοιχειοθετείται από την έρευνα του ΣΔΟΕ φέρεται να έφτασε το 1,2 εκατ. ευρώ.

Εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το ποσό αυτό ως το τέλος της έρευνας δεν αποκλείεται να είναι υπερδιπλάσιο, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά στις ελεγκτικές Αρχές για το βάθος του χρόνου που ο ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. έκανε μεταβιβάσεις και δεν απέδιδε το παράβολο, όμως προσκόμιζε στο Μηχανολογικό αποδείξεις τραπέζης, τις οποίες είχε «πειράξει» αλλάζοντας το τελικό ποσό καταβολής.

«Χαλκευμένες» αποδείξεις

Ο εν λόγω ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. (διαμεσολαβητής ή διεκπεραιωτής) δεν απέδιδε το παράβολο μεταβίβασης στην Περιφέρεια, «χαλκεύοντας» τις αποδείξεις της τράπεζας που υπέβαλε στο Γραφείο Μεταβίβασης του Μηχανολογικού. Συγκεκριμένα, αν μία μεταβίβαση στοίχιζε 135 ευρώ, εκείνος κατέβαλλε μέσω ΑΤΜ σε IBAN της Περιφέρειας Κρήτης τα 35 ευρώ. Λάμβανε απόδειξη από το μηχάνημα και εν συνεχεία είχε βρει τον τρόπο να προσθέτει έναν άσο από μπροστά, κάνοντας τα 35 ευρώ να φαίνονται 135 στην απόδειξη. Εν συνεχεία προσκόμιζε την απόδειξη αυτή μαζί με τον πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν από τον νόμο στο Γραφείο Μεταβίβασης Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και πετύχαινε τη μεταβίβαση. Τα 100 ευρώ από τα 135 που του είχε καταβάλει ο κάθε πολίτης τα έβαζε στην τσέπη «μαύρα» και αφορολόγητα, ζημιώνοντας το Δημόσιο αλλά και τους πελάτες του, όπως είναι δυνατό να αντιληφθεί κάποιος.

Κατέθετε 5 ευρώ και τα «έκανε» 75!

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του Μηχανολογικού Ηρακλείου είναι ακόμη πιο συγκλονιστικά στις λεπτομέρειές τους! Ο διαμεσολαβητής που ενέχεται στην υπόθεση δε δίσταζε να καταθέτει ακόμη και 5 ευρώ υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης, να λαμβάνει την απόδειξη από το ΑΤΜ και εν συνεχεία, έχοντας τον τρόπο, να αναγράφει πάνω στην εκτυπωμένη απόδειξη και ένα 7, ώστε τα 5 ευρώ να φαίνονται 75!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ως τώρα οι περισσότερες χαλκευμένες αποδείξεις τραπέζης που έχει εντοπίσει ο έλεγχος αφορούν σε παράβολα των 75 και 135 ευρώ, που σημαίνει ότι γινόταν με όλες τις μεταβιβάσεις το κόλπο, αυτοκινήτων και δικύκλων. Να σημειωθεί ότι το παράβολο αυτό είναι ένας πόρος που πάει απευθείας στην Περιφέρεια και δεν αποδίδεται στο Δημόσιο.

Μηνιαίως 15.000-20.000 ευρώ

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης δείχνουν ένα βάθος χρόνου της απάτης περίπου 10 ή 11 ετών. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχτεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κέρδος από τα παράβολα για τον διαμεσολαβητή έφταναν περίπου 15.000 με 20.000 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι ήταν είχε μεγάλο πελατολόγιο και χειριζόταν πολλές υποθέσεις μεταβίβασης, λαμβάνοντας από τους πελάτες εξ ολοκλήρου το ποσό των παραβόλων, αλλά αποδίδοντας ένα μικρό μέρος αυτών στα ταμεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο ΑΤΜ του Μηχανολογικού

Ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι αυτό που αφορά στις συναλλαγές που έκανε ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης γραφείου μεταβίβασης οχημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των αποδείξεων που ελέγχονται ως «πειραγμένες» αφορούν συναλλαγές που έγιναν σε ΑΤΜ το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο εντός του κτηρίου του Μηχανολογικού. Τις αποδείξεις αυτού του μηχανήματος «πείραζε» και εν συνεχεία κατέθετε στο Γραφείο Μεταβιβάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι ένας πολίτης παρατήρησε πως ο άσος που είχε προστεθεί από το χέρι του διαμεσολαβητή στην απόδειξη δε βρισκόταν στην ίδια ευθεία με το υπόλοιπο ποσό. Τότε μετέβη στο Μηχανολογικό και απευθύνεται σε υπάλληλο. Άμεσα ο υπάλληλος ενεργοποιήθηκε.

Στη φυλακή τα δύο αδέρφια για την απάτη

Την προηγούμενη εβδομάδα τα δύο αδέρφια στην Κρήτη που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση απάτης με βάθος πολλών ετών ενάντια στο Μηχανολογικό Ηρακλείου οδηγήθηκαν στην φυλακή. Οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο επικύρωσε το πρακτικό ποινικής διαπραγμάτευσης που υπογράφηκε μία ημέρα νωρίτερα. Ειδικότερα, η ποινή που αναφέρεται στο πρακτικό αφορά κάθειρξη έξι ετών και για τα δύο αδέρφια, τα οποία πλέον έχουν πάρει το δρόμο για τη φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αδερφοί βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου. Εξάλλου, έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ από τους δύο αδερφούς που φέρονται ως οι βασικοί πρωταγωνιστές της κομπίνας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ψήφισε ομόφωνα αρνητικά στη διαδικασία της Ποινικής συνδιαλλαγής και στις δύο προτάσεις για αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς, στην υπόθεση της απάτης.

Η πρώτη μεγάλη υπόθεση “εγκλήματος λευκού κολάρου” στην Κρήτη

Η επίμαχη υπόθεση συνιστά ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη υπόθεση “εγκλήματος λευκού κολάρου” στην Κρήτη που “επιλύεται” με τον σχετικά προσφάτως εισαχθέντα (μέσω του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το 2019) στην ελληνική έννομη τάξη θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης. Ο εν λόγω θεσμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε ουκ ολίγες χώρες και είναι αγγλοσαξωνικής προέλευσης (plea bargaining). Ουσιαστικά, το βασικό του γνώρισμα είναι η “ανταλλαγή” της ομολογίας με την επιβολή μειωμένης ποινής. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, από τον θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης εξαιρούνται τα κακουργήματα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, όσα συνδέονται με την τρομοκρατία, καθώς και όσα στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους δύο αδερφούς, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη ο πατέρας τους, καθώς και τρία ακόμη άτομα. Οι τέσσερις συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν – διαδοχικά – μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους. Στον πατέρα των δύο αδερφών απαγορεύτηκε, πριν λίγες εβδομάδες, η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να δίνει το “παρών” στο Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές τον μήνα. Εξάλλου, του επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News