Κρήτη

Κρήτη: Αντιδράσεις ερευνητών για τα μέτρα ασφαλείας των πανεπιστημιακών χώρων

Κριτική από τον ΣΕΕΕΗ για το καθεστώς ασφάλειας του Πανεπιστημίου Κρήτης - «Οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα πρέπει να υιοθετούν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες AI, συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, που στοχεύουν κυρίως σε ανθρώπους και οχήματα, γεγονός που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια για τους τελικούς χρήστες. Αυτό επιτρέπει να προσφέρονται διάφορες προηγμένες εφαρμογές, όπως αναγνώριση προσώπου, ANPR, μεταδεδομένα και καταμέτρηση ατόμων»

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης όσον αφορά στο νέο καθεστώς ασφάλειας του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται όσον αφορά στη συλλογή και την προστασία προσωπικών δεδομένων, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης ευθυγραμμίζεται με τις κρατικές εντολές, αγνοώντας πως υπάρχουν εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο που μένουν ανασφάλιστοι.

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφές πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί, ενώ γίνεται κάλεσμα για διαμαρτυρία στην Πρυτανεία στις 11 π.μ. μεθαύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, θιγμένοι είναι οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι στην έρευνα Ηρακλείου, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις ως προς την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων. Το Ηράκλειο δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τον γενικό κανόνα, με την Πρυτανεία να δημοσιεύει από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου σύμβαση, προκειμένου να υπάρξει νέο καθεστώς με τη χρήση καμερών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος καθιστά σαφές: «Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στις 21 Δεκέμβρη 2022 δημοσιεύτηκε η διακήρυξη σύμβασης που περιγράφει το νέο καθεστώς πρόσβασης και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κάμερες, έλεγχο πρόσβασης οχημάτων, ανίχνευση προσώπων και συλλογή προσωπικών δεδομένων. Η δημοσίευση του διαγωνισμού για την ανάληψη του προγράμματος έγινε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και λήγει στις 6 Φλεβάρη, σε περίοδο εξεταστικής, ενώ η υλοποίηση από τον ανάδοχο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 3 έως 5 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα πρέπει να υιοθετούν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ΑΙ, συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, που στοχεύουν κυρίως σε ανθρώπους και οχήματα, γεγονός που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια για τους τελικούς χρήστες. Αυτό επιτρέπει να προσφέρονται διάφορες προηγμένες εφαρμογές, όπως αναγνώριση προσώπου, ANPR, μεταδεδομένα και καταμέτρηση ατόμων».

Ο διαγωνισμός αυτός είναι υλοποίηση του νόμου “Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις”. Οι πρυτανικές Αρχές, παρότι έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους για την πανεπιστημιακή αστυνομία, δείχνουν έτοιμες και πρόθυμες να υλοποιήσουν τη γενικότερη κατεύθυνση που χαράζει το κράτος και η κυβέρνηση. Παρόλο που οι αφορμές για εγκατάσταση τεχνολογιών επιτήρησης στο Π.Κ. είναι σχεδόν ανύπαρκτες, η διοίκηση φαίνεται ότι επιθυμεί να αλλάξει άρδην τον χαρακτήρα του πανεπιστημιακού χώρου. Εκτός αυτού, ο προβλεπόμενος σχεδιασμός περιλαμβάνει συστήματα που η νομιμότητα της εγκατάστασής τους είναι αμφιλεγόμενη, τόσο αναφορικά με τη συλλογή και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όσο και για το καθεστώς χρήσης των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει ήδη δημοσιευτεί μια τεχνική ανάλυση της σύμβασης από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρα.Στα.Παν.Κ.), όπου εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις και λάθη».

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως την ίδια στιγμή που η Πρυτανεία δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει μια γενναία χρηματοδότηση σε ιδιωτικό φορέα για την κάλυψη του πανεπιστημιακού χώρου με κάμερες, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων στην έρευνα που είναι υπο-αμειβόμενοι ή δεν ασφαλίζονται.

«Τη στιγμή που η πλειοψηφία των εργαζομένων στα δημόσια ιδρύματα είναι υπο-αμειβόμενοι και ανασφάλιστοι και σημαντικές ελλείψεις και ζημιές αναφέρονται σε όλα τα τμήματα των Ιδρυμάτων, προτεραιοποιείται να δοθούν 360.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την “ασφάλεια” του Ιδρύματος. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που το μόνο μέσο φύλαξης της πανεπιστημιούπολης Βουτών, οι φύλακες, απασχολούνται με συμβάσεις από το 2017 και βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το Ίδρυμα για τη μονιμοποίησή τους. Ακριβώς αυτό το ελλιπές ενδιαφέρον για μόνιμους φύλακες δημιουργεί την εντύπωση ότι η φύλαξη είναι το πρόσχημα, αλλά η ουσία είναι η παρακολούθηση και ο ασφυκτικός έλεγχος κάθε δραστηριότητας εντός του πανεπιστημίου.

Δε θα είναι πλέον δυνατή η είσοδος οχημάτων οποιουδήποτε προσώπου που επιθυμεί να εισέλθει, χωρίς να γνωρίζει (και να επιτρέπει) το Πανεπιστήμιο την ενέργεια αυτή.

Η πρόσβαση στον υπαίθριο δημόσιο χώρο καταργείται, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην περαιτέρω ερημοποίηση του Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Με πρόφαση την ασφάλεια, οδεύουμε προς ένα νέο καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημίων, με βασικό στόχο το κέρδος, με ελάχιστες παροχές για φοιτητές και εργαζόμενους και εντατικά προγράμματα σπουδών και εργασίας. Το διαρκές αίσθημα παρακολούθησης εξασφαλίζει τον εύκολο έλεγχο της αποδοτικότητας των πανεπιστημίων επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας πανεπιστήμια ανταγωνιστικά, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό! Πανεπιστήμια προφυλαγμένα από οποιοδήποτε αντίλογο και οποιοδήποτε μέσο διεκδικήσεων. Αποκομμένα από την κοινωνία και τις ανάγκες της, αποστειρωμένα από την αλληλεπίδραση και τη σύγκρουση ιδεών. Χώροι κατασκευής και κατανάλωσης εργαζομένων σε πλήρη απομόνωση. Χώροι που θα αναπαράγουν την επιστήμη για την επιστήμη, τροφοδοτώντας έναν μικρόκοσμο μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

«Θα μας βρουν απέναντι»

Τέλος, στην ανακοίνωση γίνονται σαφείς οι στόχοι και οι απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζεται πως «τα Πανεπιστήμια δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Κάθε προσπάθεια παρακολούθησης, αποκλεισμού πρόσβασης ομάδων και ατόμων στο Πανεπιστήμιο θα μας βρει απέναντι.

Απαιτούμε:

- Να αποσυρθεί η διακήρυξη σύμβασης και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

- Καμία “συμμόρφωση” των δημόσιων Ιδρυμάτων στα σχέδια κρατικού ελέγχου.

- Αξιοποίηση των χρημάτων για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο.

- Μονιμοποίηση του προσωπικού φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου».

Η ανακοίνωση καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην Πρυτανεία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια