Με επιστολή ΡΑΕ: Εμπειρογνώμονας για τα «ρομπότ» στον διαγωνισμό με τα φωτοβολταϊκά στην Κρήτη

Κρήτη
Με επιστολή ΡΑΕ: Εμπειρογνώμονας για τα «ρομπότ» στον διαγωνισμό με τα φωτοβολταϊκά στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες από ενδιαφερόμενους και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανέθεσε σε ειδικό εμπειρογνώμονα να διερευνήσει το τι συνέβη με τον επίμαχο διαγωνισμό για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Μέσω έκθεσης εμπειρογνωμοσύνης που ανατέθηκε ήδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε ανεξάρτητο ειδικό θα κριθεί τελικά η τύχη του επίμαχου διαγωνισμού για τα λεγόμενα 400άρια φωτοβολταϊκά (ισχύος δηλαδή 400 κιλοβάτ) στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και καταγγελιών εδώ στο νησί μας.

Όπως έχουμε γράψει, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, στα τέλη Οκτωβρίου, σε τοπικό επίπεδο σήμανε ένας ξεσηκωμός, από ενδιαφερόμενους επενδυτές των μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι θεσμικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Σημείο αναφοράς των αντιδράσεων ήταν οι καταγγελίες για την παράνομη χρήση συστημάτων (λογισμικών) κατά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να υποβληθούν εν ριπή οφθαλμού για να καλυφθεί έτσι απευθείας ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος και να μείνουν εκτός “νυμφώνος” πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι εδώ στο νησί μας.

Μετά τον “χορό” αντιδράσεων και καταγγελιών, υπήρξε μια κινητοποίηση εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας... Υπό το βάρος των σοβαρών καταγγελιών, η ΡΑΕ αποφάσισε, ως πρώτη κίνηση, να καλέσει τον ΔΕΔΔΗΕ να “παγώσει” προσώρας τις διαδικασίες στη χορήγηση συνδέσεων στους επιτυχόντες μέχρι να διερευνηθεί εις βάθος η όλη υπόθεση.

Παράλληλα, με τη σύστασή της προς τον Διαχειριστή για “πάγωμα” της χορήγησης όρων σύνδεσης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε προαναγγείλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σοβαρή διερεύνηση της όλης διαδικασίας διεξαγωγής του διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Όπερ και εγένετο!

Η ΡΑΕ δρομολόγησε μια τέτοια κίνηση, αναθέτοντας σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα τη διερεύνηση της υπόθεσης, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπήρξαν όντως, και σε τι βαθμό ολιγωρίας, αβλεψίες, παρατράγουδα ή πονηρά σημεία στη διεξαγωγή των διαγωνισμών με αντικείμενο τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά έργα στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Αναλόγως του πορίσματος που θα παραδώσει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, θα αποφασιστεί προφανώς το τι θα γίνει τελικά με τους διαγωνισμούς για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο, αν δηλαδή οι διαγωνισμοί θα κριθούν διαφανείς ή αν θα ακυρωθούν.

Το χρονικό

Μετά από μακρά αναμονή, στις 25 Οκτωβρίου διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για την απόκτηση μιας άδειας για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 400 kW σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Η διαδικασία των αιτήσεων έγινε μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ίσχυσε στην πράξη το γνωστό “όποιος πρόλαβε τον Κύριον οίδε”. Επί της ουσίας, είχαν τύχη όσοι ήταν πιο γρήγοροι στα κλικ στον υπολογιστή, μια φιλοσοφία που εμφανώς δεν είναι η πλέον ορθή και δίκαιη.

Μάλιστα, μέσα σε μια τέτοια παράδοξη και άδικη διαδικασία, φαίνεται ότι είχαμε μια ακόμα μεγάλη αδικία, αφού, όπως καταγγέλθηκε από πολλούς ενδιαφερόμενους, κάποιοι “έξυπνοι” έκαναν χρήση ρομποτικών συστημάτων για να μπορέσουν να υποβάλουν πιο γρήγορα τις αιτήσεις, την καταχώριση των στοιχείων κ.λπ.

Όσοι, είτε ιδιώτες, είτε γραφεία, το έπραξαν (αν το έπραξαν όπως αποτυπώνεται στις καταγγελίες), προφανώς είχαν τεράστιο πλεονέκτημα, αφού τα ρομποτικά συστήματα έχουν την ευχέρεια και κινηθούν με ταχύτητες ασύλληπτες συγκριτικά με τα ανθρώπινα χέρια.

Το θέμα με τα ρομπότ στη διαγωνιστική διαδικασία είχαμε αναδείξει άρδην και εδώ στο neakriti.gr με εκτενές ρεπορτάζ, φέρνοντας στη δημοσιότητα τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη διαδικασία, με εκπροσώπους άλλων συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι θα προσφύγουν νομικά, έχοντας ήδη ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα, θεωρώντας τη χρήση ρομπότ παράνομη στη διαδικασία.

Η επιστολή-παρέμβαση - «Παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών»

Σε συνέχεια των καταγγελιών και αντιδράσεων, είχαμε τις προάλλες διάβημα διαμαρτυρίας και από το Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που σε επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας έκανε λόγο για πιθανή παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ, «ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW στην Κρήτη έλαβε χώρα στις 25 Οκτωβρίου 2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας-ταχύτητας».

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να έγινε παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών από κάποιους εκ των συμμετεχόντων, καθώς «υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα αδύνατο», επισημαίνοντας ότι τα ρομπότ προφανώς δημιούργησαν «συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού» μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η λογική της ταχύτητας στις αιτήσεις δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο και καθοριστικός παράγοντας για την αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου στη χώρα. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που θα μπορούσε να διατυπώσει η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με πιο εξειδικευμένες προμελέτες, οικονομοτεχνική σκοπιμότητα των επενδύσεων, απαίτηση επέκτασης δικτύου, κ.λπ., ώστε να έχουν προτεραιότητα οι πιο ώριμες και αποδοτικές επενδύσεις με το μικρότερο αποτύπωμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News