Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συνεχίζεται η χιονόπτωση στα Ανώγεια με το χιόνι να φτάνει τα 30 εκατοστά (pics)

Κρήτη
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συνεχίζεται η χιονόπτωση στα Ανώγεια με το χιόνι να φτάνει τα 30 εκατοστά (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά το λευκό τοπίο ακόμη και μέσα στα Ανώγεια, προβλήματα στις μετακινήσεις δεν αντιμετώπισαν ούτε οι κτηνοτρόφοι - Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί

Δεν προκάλεσε πανικό η επέλαση της “Μπάρμπαρα” που δε δημιούργησε προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στα Ανώγεια. Άπαντες είδαν με “θετικό” μάτι τον χιονιά, ο οποίος δεν προκάλεσε ανησυχία, ενώ η μετακίνηση των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν με ασφάλεια, την ώρα που κτηνοτρόφοι κινούνταν επίσης κανονικά για τα χειμαδιά τους, πριν επιστρέψουν και αντιμετωπίσουν αυτή τη χειμωνιά με κρασί και βραστό.

Σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, συνεχίζεται η χιονόπτωση με το χιόνι να έχει φτάσει σχεδόν 30 εκατοστά, και παρόλα αυτά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες και χρειάζεται προσοχή στις μετακινήσεις.

Ειδικότερα, η επέλαση της “Μπάρμπαρα” από τα Ανώγεια θύμιζε, όπως είπαν οι κάτοικοι, μια χιονιά... όχι όμως από αυτές που αφήνουν μεγάλα προβλήματα. Με έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και κορυφώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, η ετοιμότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου λειτούργησε εγκαίρως και έτσι, παρά το λευκό σκηνικό και την κατά διαστήματα χιονόπτωση, οι δρόμοι έμειναν ανοιχτοί, ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν επιβεβλημένη.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, είπε: «Η “Μπάρμπαρα” ήρθε μάλλον εξασθενημένη εδώ στην Κρήτη. Δεν είδαμε τα ύψη του χιονιού για τα οποία μας είχαν προετοιμάσει. Βέβαια είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, το χιόνι είναι αντιμετωπίσιμο. Ο μηχανισμός για άλλη μια φορά λειτούργησε άψογα».

Παρά το λευκό τοπίο ακόμη και μέσα στα Ανώγεια, προβλήματα στις μετακινήσεις δεν αντιμετώπισαν ούτε οι κτηνοτρόφοι, που από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν για τα χειμαδιά τους ώστε το γάλα να φτάσει στην ώρα του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να τυροκομηθεί.

Όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, το σύνολο της Πολιτικής Προστασίας της ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου σε Ανώγεια και Μυλοπόταμο είναι σε εγρήγορση, με τα οχήματα να καθαρίζουν συνεχώς το οδικό δίκτυο, ώστε επισκέπτες και κτηνοτρόφοι να μπορούν να κατευθυνθούν προς τους προορισμούς τους με ασφάλεια. Λόγω των προβλημάτων από την αυξημένη κυκλοφορία, κυρίως επισκεπτών, στην περιοχή, προχθές και χθες, ο δήμαρχος Ανωγείων ζήτησε από τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί «και επιμελείς σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες αλλά και την οδήγησή τους», ενώ υπενθύμισε ότι λόγω του χιονιά επιβάλλονται χαμηλές ταχύτητες, πλήρης εφοδιασμός με καύσιμα και γνώση χειρισμού του αυτοκινήτου σε συνθήκες χιονιού. Όπως ανέφερε, η μόνη αρρυθμία που υπάρχει στα Ανώγεια και τους δρόμους εντός και εκτός του δήμου είναι ότι πρέπει να προστρέχουν προς βοήθεια επισκεπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία σχετίζονται κυρίως με τα οχήματά τους.

«Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν πλήρη κάλυψη σε βοήθεια σχετικά με τα κοπάδια τους, έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα για την ασφάλειά τους και όλος ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή».

Στο μεταξύ, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης εκδόθηκε οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οχημάτων όλων των κατηγοριών να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα και για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και, συγκεκριμένα, «σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου Ανωγείων, στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακάρι, και στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως διασταύρωση με Βιλανδρέδο».

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία σε Δήμο Ανωγείων και Αμαρίου

Κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ανωγείων και Αμαρίου, απόφαση που ισχύει και για σήμερα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε τόσο από τη δημοτική Αρχή Ανωγείων όσο και Αμαρίου για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περιοχές. Εντωμεταξύ, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνου ενημέρωσε ότι, λόγω των προβλεπόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ακυρώνεται το παιδικό πάρτι που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, στις 5:30 το απόγευμα (Μεγάλη Πόρτα), καθώς επίσης και ο προπομπός που ήταν προγραμματισμένος.

(φωτογραφίες από Facebook Άνω-Γη Μπακέρης Γιώργης)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News