Κρήτη

Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από το κρύο - Μέτρα ζητούν τα συνδικάτα της Κρήτης

Ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, δήλωσε στο neakriti.gr ότι έχει σταλεί προς την Περιφέρεια Κρήτης έγγραφο αίτημα μέσω του οποίου ζητείται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, απαγόρευσης της κυκλοφορίας των διανομέων του γρήγορου φαγητού και γενικά όσων εργάζονται στους δρόμους

Την απαγόρευση κάθε εργασίας σε εργοτάξια και γιαπιά, αλλά της κυκλοφορίας των ντελιβεράδων για όσο επικρατούν αυτές οι πολικές καιρικές συνθήκες, ζητούν τα συνδικάτα της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, δήλωσε μόλις στο neakriti.gr ότι έχει σταλεί προς την Περιφέρεια Κρήτης έγγραφο αίτημα μέσω του οποίου ζητείται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, απαγόρευσης της κυκλοφορίας των διανομέων του γρήγορου φαγητού και γενικά όσων εργάζονται στους δρόμους. «Δεν μπορείς να σταθείς σε μια οικοδομή. Θα πεθάνεις», λέει χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Μωυσάκης, ενώ καλεί και την ίδια την κοινωνία να είναι ευαίσθητη απέναντι σε δουλειές όπως των διανομέων και να μην παραγγέλνει κανένας φαγητό όταν έξω οι θερμοκρασίες είναι πολιτικές και όταν βέβαια βρέχει και χιονίζει.

«Πέρα από τους νόμους, όπως αυτόν του 2010, πρέπει κι εμείς από μόνοι μας να είμαστε άνθρωποι και να μην περιμένουμε κανέναν νόμο να μας πει ότι δεν πρέπει να παραγγείλουμε κάτω από τέτοιες συνθήκες», τονίζει κατηγορηματικά στο neakriti.gr ο Νεκτάριος Μωυσάκης.

Το έγγραφο προς την Περιφέρεια Κρήτης

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, έστειλε το παρακάτω έγγραφο, όχι μόνο προς την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης και το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης αλλά και προς το υπουργείο Εργασίας:

«Το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Νομού  Ηρακλείου  καλεί τις επιχειρήσεις – εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών) που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς στο χώρο της εστίασης με δίτροχα οχήματα να προβούν στην άμεση παύση εργασιών στην Περιφερειακή Ενότητα  Ηρακλείου λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τη Δευτέρα 6/2/2023 και την  Τρίτη 7/2/2023. Υπενθυμίζεται πως οφείλουν να το πράξουν στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ιδίως δε τον Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ν.3850/2010)».

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Να προστατευτεί η ζωή των εργαζομένων από την κακοκαιρία

Στο μεταξύ, να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας όσων εργάζονται σε επιβαρυμένες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων σημειώνει:

«Η κακοκαιρία που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην Αττική κάνει επιτακτική την ανάγκη να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση. Η χιονόπτωση και ο παγετός που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο του εργατικού “ατυχήματος”. Στον κλάδο έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε θρηνήσει ακόμα και νεκρούς, λόγω της πίεσης που ασκεί η εργοδοσία στους εργαζόμενους για να προσέλθουν στη δουλειά τους.

Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας όσων εργάζονται σε επιβαρυμένες συνθήκες, αφού η πολιτική υγείας και ασφάλειας της εργασίας της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζει στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο έλεγχος των Επιθεωρήσεων Υγείας και Ασφάλειας είναι ανεπαρκής, ζήτημα που εκφράζεται με την απουσία επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας.

Καλούμε κάθε οικοδόμο και εργαζόμενο στις κατασκευές να μη συμβιβαστεί με τα θέλω της εργοδοσίας που μόνο κριτήριο είναι η αύξηση των κερδών τους και δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή.

Προτεραιότητα για μας είναι η ζωή μας, η υγεία μας και δεν την χαρίζουμε σε κανένα αφεντικό.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν όλα τα εργοτάξια και γιαπιά που δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες και να αποδοθούν κανονικά τα μεροκάματα. Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στο Συνδικάτο σε περίπτωση που δεχτούν πίεση από την εργοδοσία για εργασία αυτές τις μέρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια