Κρήτη: “Κόβουν” φοιτητές από τη δωρεάν σίτιση - Μειώνονται οι δικαιούχοι λόγω ανεπάρκειας κονδυλίων (vid)

Κρήτη
Κρήτη: “Κόβουν” φοιτητές από τη δωρεάν σίτιση - Μειώνονται οι δικαιούχοι λόγω ανεπάρκειας κονδυλίων (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσαρέσκεια έχει προκληθεί στις τάξεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης ύστερα από την απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να υπάρξουν περικοπές φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση - Για δυναμικές κινητοποιήσει ετοιμάζονται οι φοιτητές

Δυσαρέσκεια έχει προκληθεί στις τάξεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ύστερα από την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση του Πανεπιστημίου να υπάρξουν περικοπές φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως υπογραμμίζουν φοιτητές, καθώς με αυτόν τον τρόπο διακόπτεται ένα βασικό ατομικό δικαίωμά τους, ενώ έδωσαν υπόσχεση πως θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση.

Ειδικότερα, φοιτητές δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για τη στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης να κόψει τη δωρεάν σίτιση σε συγκεκριμένους φοιτητές. Εκπρόσωποι φοιτητών, όπως ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Μάρτης, κάνουν σαφές πως μια τέτοια εκπαιδευτική πολιτική δε θα περάσει, ενώ γνωστοποίησαν πως η Πρυτανεία δίνει χρήματα σε μέσα που δεν ταυτίζονται με το φοιτητικό συμφέρον.

«Οι φοιτητές με τους αγώνες τους θα δώσουν την απάντησή τους. Δε θα δεχτούμε τα hunger games που στήνει η Πρυτανεία, η οποία με την ανοχή και τη στάση της υλοποιεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό της τραγικότητας της απόφασης πως, την ίδια στιγμή που δίνει 360.000 ευρώ για κάμερες-face control στο Πανεπιστήμιο και μπάρες εισόδου, κόβει τη σίτιση από φοιτητές», είπε ο Κωνσταντίνος Μάρτης στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”.

Όπως τονίζουν φοιτητές, πριν λίγες μέρες έλαβαν email σχετικά με την απόφαση της Πρυτανείας να κοπούν φοιτητές από τη λίστα για δωρεάν σίτιση επειδή δεν επαρκούν οι χρηματοδοτικοί πόροι.

O Κώστας Μάρτης υποστήριξε ότι «ουσιαστικά καλούσαν τους φοιτητές να αποποιηθούν το δικαίωμά τους για δωρεάν σίτιση, με βάση τα τραγικά κριτήρια που αφορούν ελάχιστους και όχι εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Και η Πρυτανεία υποστήριξε πως, αντί να κάνει οριζόντιες διαγραφές από τη λίστα της σίτισης, όποιος θέλει οικειοθελώς να αποποιηθεί το δικαίωμά του για φαγητό».

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση και αγανάκτηση στις τάξεις των φοιτητών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως από την πλευρά τους θα κινήσουν με όλες τις δυνάμεις τους όλα τα μέτρα, όπως δυναμικές αντιδράσεις, με σκοπό ούτε ένας φοιτητής να μη χάσει το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση.

«Οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε διοικητικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις για να πάρουν αποφάσεις. Θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία, στη Μέριμνα και στη Λέσχη, και δε θα αφήσουν το μέτρο της αποκοπής φοιτητών από δωρεάν σίτιση να περάσει. Όχι μόνο δε θα περάσει, αλλά θα προσπαθήσουμε να περάσουμε το μέτρο να έχουν δωρεάν σίτιση όσοι έχουν ανάγκη και όσοι κάνουν ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Μάρτης.

“Πανσπουδαστική”

Είναι άξιο αναφοράς πως, μετά το άκουσμα της είδησης για μείωση της λίστας των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, η φοιτητική παράταξη της “Πανσπουδαστικής” εξέδωσε ανακοίνωση, όπου κάνει σαφές πως η στάση της Πρυτανείας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που έχουν υπογράψει την υποχρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται σε πρόβλεψη νόμου του 2011, που την έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις από τότε, και αναφέρει: “Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών” (που τη δικαιούνται), τότε “χορηγείται κατά προτεραιότητα”.

Μάλιστα, η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο όταν στο ίδιο e-mail η Πρυτανεία και η Μέριμνα του Πανεπιστημίου ζητούν από τους ελάχιστους φοιτητές του Ιδρύματος, που είναι δικαιούχοι, να αποκηρύξουν μόνοι τους το δικαίωμά τους για δωρεάν σίτιση. Ουσιαστικά εκβιάζουν τους φοιτητές να παραιτηθούν από τη σίτισή τους, “εάν το θέλουν” (φυσικά), γιατί αλλιώς θα αναγκαστούν να κάνουν “οριζόντιες διαγραφές από τη λίστα” και αυτό “θα προκαλέσει αναστάτωση”.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να πάρουμε μέρος στα “hunger games” που στήνουν η κυβέρνηση και η Πρυτανεία. Να παρακαλάμε να “κοπούν” από τη σίτιση άλλοι συμφοιτητές μας για να φάμε εμείς...

Χαρακτηριστικό της χυδαιότητας αυτής της απόφασης είναι ότι, την ίδια στιγμή που μας κόβουν το φαΐ, που τα ταβάνια πέφτουν στα κεφάλια μας, που οι καθηγητές δε φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, δίνουν 360.000 ευρώ για κάμερες με λειτουργία αναγνώρισης προσώπου και μπάρες εισόδου. Οι κάμερες φυσικά δεν έρχονται να μας φυλάξουν από καμία ανομία, αλλά από την... “αναστάτωση”.

Η “αναστάτωση” που τόσο φοβόνται είναι οι δίκαιες διεκδικήσεις των συλλόγων μας για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, μέριμνα στο ύψος των αναγκών. Φοβούνται τόσο τη δύναμη του οργανωμένου μας αγώνα που στέλνουν κρυφά mail στους συναδέλφους μας για να περάσει αυτή η απαράδεκτη απόφαση... κάτω από το χαλί!

Οι φοιτητές τούς κάνουμε ξεκάθαρο πως δε θα δεχτούμε να χάσει κανένας συνάδελφος την πρόσβασή του στη δωρεάν σίτιση».

«Θα διαγραφούν από τη λίστα μόνο όσοι δεν κάνουν χρήση της κάρτας τους» - Τι απαντά ο Πρύτανης

Παρέμβαση για το καίριο αυτό ζήτημα έκανε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, ο οποίος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός. Ουσιαστικά, θα αποχωρήσουν μόνο εκείνοι που δεν κάνουν χρήση της κάρτας, ενώ η Πρυτανεία θα εγγυηθεί τη χρήση αποθεματικών, με σκοπό να εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φοιτητών.

Ο κ. Κοντάκης είπε: «Θα αφαιρεθούν κάποια άτομα από τη λίστα τα οποία είτε δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος (δηλαδή δεν πάνε να σιτιστούν δωρεάν), είτε πάνε ελάχιστες φορές, όπου τη θέση τους θα την πάρει κάποιος άλλος. Όποιες ανάγκες καταγραφούν πάνω από τον εγκεκριμένο αριθμό που έχουμε, θα οδηγήσουν σε αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των δικαιούχων. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τις δαπάνες που πρέπει να κάνουμε, ζητώντας να κάνουμε χρήση των αποθεματικών που έχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη σίτιση».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρτης ανέφερε: «Δεν έχει εξαιρεθεί κανείς από τους φοιτητές εκείνους που χρησιμοποιούν κανονικά το δικαίωμα της κάρτας της δωρεάν σίτισης. Έχουν αφαιρεθεί στοιχεία ατόμων που πλέον ή έχουν απομακρυνθεί από το Πανεπιστήμιο ή έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους ή μένουν στο Ηράκλειο και δε συγκεντρώνουν τα μόρια για να σιτίζονται δωρεάν. Στο Ρέθυμνο έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί αναγκαζόμαστε να σιτίσουμε 200-300 άτομα παραπάνω με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News