Καλλιάνος για κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Την Κυριακή η χώρα μπαίνει στην «κατάψυξη» - Πού θα χτυπήσει

Κρήτη
Καλλιάνος για κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Την Κυριακή η χώρα μπαίνει στην «κατάψυξη» - Πού θα χτυπήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, «Θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, μέχρι και Τετάρτη (8/02), Πέμπτη (9/02) ανά περιόδους - Δηλαδή θα έχουμε μία χιονο - εισβολή διαρκείας, η οποία θα επηρεάζει επιλεκτικές περιοχές της χώρας

«Το Σάββατο είναι μεταβατική μέρα, καθώς σταδιακά θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε σε πιο χειμωνιάτικες μέρες. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, αφού θα έχουμε χιονοπτώσεις στη Μακεδονία μέχρι και την Πελοπόννησο», όπως είπε ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος στο cnn.gr. 

«Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η Κυριακή (5/02) αφού η χώρα μπαίνει στην “κατάψυξη” με εντυπωσιακή είσοδο των αερίων μαζών από την περιοχή των Βαλκανίων. Το κρύο θα φτάσει από βορρά προς νότο, θα διασχίσει τη χώρα και μέχρι το βράδυ της αυριανής ημέρας θα έχει φτάσει μέχρι την Κρήτη».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, μέχρι και Τετάρτη (8/02), Πέμπτη (9/02) ανά περιόδους. Δηλαδή θα έχουμε μία χιονο - εισβολή διαρκείας, η οποία θα επηρεάζει επιλεκτικές περιοχές της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από χιονοπτώσεις όλες αυτές τις μέρες, δηλαδή από την Κυριακή (5/02) έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας κυρίως προς το Πήλιο, τις Σποράδες, της βορειοανατολικής νησιωτικής Ελλάδας, (βορειοανατολικό Αιγαίο), Η Εύβοια, η ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και ίσως κάποιες ορεινές – ημιπεδινές περιοχές των Δωδεκανήσων».

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο μετεωρολόγος, μία ισχυρή ψυχρή εισβολή προβλέπεται και για τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα αφού θα επικρατεί παγετός κυρίως τις βραδινές ώρες με το θερμόμετρο να δείχνει έως και - 15 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κρύο θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 συνεχόμενες ημέρες με το βαρύ χειμώνα να δείχνει τα «δόντια» του ενώ η χιονόπτωση θα ταλανίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 8 – 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Σε τροχιά προς την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» - Live η εξέλιξη του φαινομένου

Τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου η χώρα μας καλύπτεται από αέριες μάζες οι οποίες αποτελούν προπομπό της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, σύμφωνα με το meteo.gr.Η έλευσή τους έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών βροχοπτώσεων ή χιονοπτώσεων, φαινόμενα που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα επηρεάσουν πολλές περιοχές

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στην χώρα, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων, περιβαλλοντικούς δορυφόρους.Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών που αναφέραμε, από την αρχή της Παρασκευής 03/02 έως και το μεσημέρι του Σαββάτου 04/02, όπως αυτή καταγράφηκε από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11.

Οι αέριες μάζες μέσα σε διάστημα 34 ωρών κάλυψαν απόσταση σχεδόν 2500 χιλιομέτρων κινούμενες από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα νότια τμήματα της χώρας και κατά τη διαδρομή τους προσέφεραν εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Ο καιρός στην Κρήτη

Στην Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός στην Κρήτη, σύμφωνα με το meteo.gr:

Στο Ηράκλειο

Βροχερός ο καιρός σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα προβλέπονται καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7  έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Άνω Βιάννος

Βροχερός ο καιρός μέχρι το μεσημέρι. Χιονόπτωση προβλέπεται από νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί παό 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στα Χανιά

Πυκνές νεφώσεις, με ασθενείς βροχές και διαστήματα ηλιοφάνειας. Το βράδυ προβλέπονται καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα Σφακιά

Βροχερός ο καιρός σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5  έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο

Βροχερός ο καιρός σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας. Νωρίς το βράδυ προβλέπονται καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6  έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στα Ανώγεια

Χιονόπτωση προβλέπεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Άγιος Νικόλαος

Βροχερός ο καιρός σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7  έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα

Πυκνές νεφώσεις και ασθενής βροχή κυρίως τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου

Την Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, τη ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Πρόγνωση για την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με μικρότερη όμως ένταση, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, τη ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και πρόσκαιρα το πρωί έως 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Προοπτική για την Τετάρτη, 8 και την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου

Στα δυτικά και τα βόρεια γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις οι οποίες στα βόρεια βαθμιαία θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια κυρίως θαλάσσια - παράκτια τμήματα με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση την Πέμπτη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Ολικός παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Ανακοίνωσεις των Λιμεναρχείων της Κρήτης, λόγω θυελλωδών ανέμων

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, λόγω των ισχυρών ανέμων που θα επικρατήσουν αύριο Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου και πιο συγκριμένα λόγω ισχυρών δυτικών - βορειοδυτικών ανέμων 5 έως 7 Μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 8 με 9 Μποφόρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας, πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

  • Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά – πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίησή τους κατά τον χρόνο ισχύος δελτίου καιρικών φαινομένων.
  • Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
  • Τέλος γνωστοποιείται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News