Συναγερμός για την "Μπάρμπαρα" στην Κρήτη: Έντονα καιρικά φαινόμενα μεγάλης διάρκειας - Χιόνια, κρύο και κλειστά σχολεία

Κρήτη
Συναγερμός για την "Μπάρμπαρα" στην Κρήτη: Έντονα καιρικά φαινόμενα μεγάλης διάρκειας - Χιόνια, κρύο και κλειστά σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία - Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η έκτακτη συνεδρίαση Συντονιστικού στα Χανιά για τη αξιολόγηση  των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και την βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα.

Οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται από αύριο Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στην Κρήτη καθώς η διάρκεια της κακοκαιρίας εκτιμάται έως την Τετάρτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής κάλεσε τον κόσμο μέχρι αύριο το μεσημέρι να κατέβει από τον Ομαλό, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία - Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Σε επιφυλακή, στο μεταξύ, βρίσκονται Περιφέρεια και ορεινοί Δήμοι της Κρήτης εν αναμονή της έλευσης του καιρικού συστήματος με το όνομα “Barbara”, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, καθώς και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, που θα επηρεάσουν το νησί από τις απογευματινές ώρες αύριο Κυριακή έως την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

Η Πολιτική Προστασία ενημερώνει πως όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης, που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καλούνται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Υπενθυμίζει, επίσης, στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αυτοπροστασίας, ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων ή εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

«Η ηρεμία πριν από τη θύελλα…»

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή μέρα, πάντως, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, «αναμένεται ότι θα έχουμε γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Ήπιο και καλό καιρό. Δεν αποκλείεται κάπου να έχουμε κάποιες νεφώσεις, αλλά δεν αναμένεται κάτι από πλευράς φαινομένων, παρά μόνο από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι από δυτικές διευθύνσεις, θα ενισχυθούν λίγο περισσότερο, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα δυτικά, στα νοτιοδυτικά και στα βόρεια πελάγη στα 5 με 6 και τοπικά στα 7 μποφόρ, ενώ δεν αποκλείεται πρόσκαιρα το μεσημέρι προς απόγευμα η έντασή τους να ξεπεράσει τα 7 με 8 μποφόρ...».

Μάλιστα, σήμερα οι θερμοκρασίες θα είναι καλές. «Ναι μεν οι ελάχιστες θα είναι χειμερινές, αφού στα ορεινά θα είναι κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου και από 5 έως 10 στην ενδοχώρα και στις παράκτιες ζώνες, αλλά οι μέγιστες τιμές θα είναι γύρω στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου».

Κυριακή... “με δόντια”

Όσο για αύριο Κυριακή; «Θα περιμένουμε να υποχωρήσει το δυτικό ρεύμα και τη θέση του να πάρει το βόρειο ρεύμα. Αυτό φαίνεται ότι ξεκινάει τη νύχτα του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής. Όπου εκεί πλέον περιμένουμε ένταση των καιρικών φαινομένων... Αρχικά βροχές για τις χαμηλές ζώνες, πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων, ενώ στις ορεινές περιοχές θα ξεκινήσει χιονόπτωση, αρχικά πάνω από τα 1.200 μέτρα, αλλά στην πορεία το χιόνι αναμένεται να κατέβει και σε χαμηλότερα ύψη. Αυτό που εκτιμάται είναι ότι θα δούμε χιόνι περίπου στα 500 έως και 600 μέτρα, χωρίς να αποκλείεται ότι μπορεί έστω χιονόνερο και κάποιες χιονονιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους και λίγο χαμηλότερα», λέει στο neakriti.gr ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δε θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά του 2017 που είδαμε να χιονίζει και μέσα στις πόλεις της Κρήτης.

Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί; Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε κάθε περίπτωση, όλα τα φαινόμενα έχουν αξία προσοχής. Όπως και οι άνεμοι με τον υψηλό κυματισμό. Και οι βροχές κατά τόπους μπορεί να είναι υψηλές ή ακόμη και να έχουμε κάποιες καταιγίδες. Καθώς επίσης ακόμη και το χιόνι είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και κυρίως από την Κυριακή (σ.σ. αύριο) και μετά, καθώς το φαινόμενο ήρθε για να μείνει κάποιες μέρες και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για όλα αυτά τα φαινόμενα...».

Καταλήγοντας, μας λέει πως «το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η αέρια μάζα που μας δίνει πολύ κρύο. Αναμένεται να έχουμε μια επαναφορά την Τετάρτη ως προς τα φαινόμενα αυτά, αλλά φαίνεται πως μετά θα υποχωρήσουν, όχι όμως και το κρύο που θα παραμείνει ως το τέλος της εβδομάδας...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News