Με το βλέμμα στο ΣτΕ για το νέο ΒΟΑΚ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής από τον Δήμο Ηρακλείου (vid)

Κρήτη
Με το βλέμμα στο ΣτΕ για το νέο ΒΟΑΚ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής από τον Δήμο Ηρακλείου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πριν από μια τέτοια ενέργεια», είπε Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, «θεωρώ ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διότι έχω τη γνώμη ότι ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί σωστά»!

“Καταπέλτης” για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο κομμάτι που αφορά στην παράκαμψη του Ηρακλείου, καλώντας την Περιφέρεια Κρήτης να σηκώσει το βάρος της προσφυγής κατά της μελέτης, σε διαφορετικά περίπτωση τον λόγο θα πρέπει να τον έχει, όπως λέει, ο Δήμος Ηρακλείου, ήταν ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ως καλεσμένος της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει σχετικές συζητήσεις με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι, εφόσον χρειαστεί, θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει την πόλη απέναντι σε μια μελέτη που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε βάρος των δημοτών.

«Πριν από μια τέτοια ενέργεια», είπε όμως ο γνωστός αυτοδιοικητικός και δικηγόρος, «θεωρώ ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διότι έχω τη γνώμη ότι ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί σωστά»!

Συγκεκριμένα, για τον ΒΟΑΚ σε σχέση με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης είπε: «Θέλαμε, θέλουμε και θα θέλουμε έναν τρόπο πρόσβασης με μαζικά μέσα επικοινωνίας. Όχι μόνο με ταξί. Μια χαρά είναι τα ταξί, αλλά είναι ακριβά για τον απλό πολίτη. Και πρέπει να υπάρχει και άλλη εξέλιξη. Η πρόσβαση προς το αεροδρόμιο Καστελίου, παρότι είναι 8 λεπτά παραπάνω με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, από το αν θα γίνει και από τον δρόμο της Βιάννου, θα έχει διόδια. Θα επιβαρύνεται ο πολίτης και δε θα έχει τη δυνατότητα ενός γρήγορου δρόμου ή ενός γρήγορου μέσου για να φτάσει εκεί. Θα ήταν πολύ σπουδαίο αν είχαμε ένα μέσο σταθερής τροχιάς ή έστω ένα ηλεκτροκίνητο μέσο με σταθερή πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Κι ενώ δεν υπάρχουν αυτά τα μέσα, όπως είπε, την ίδια ώρα υπάρχει και το φαινόμενο να μην αναβαθμίζουμε όσο πρέπει τον δρόμο προς το αεροδρόμιο...

«Υπάρχει μια βαριά ευθύνη»

Η εκπομπή πρόβαλε απόσπασμα παλιότερης τηλεοπτικής παρουσίας του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, όταν το 2019 έδειχνε σε χάρτες τις μελέτες για τους δρόμους που πρέπει να γίνουν για την πρόσβαση προς και από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. «Τα έλεγα χρόνια», είπε στη συνέχεια ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Στο σημείο αυτό είπε ότι, ενώ είχε αποφασιστεί για τη χάραξη του ΒΟΑΚ να γίνει μια ημερίδα, αυτό δεν έγινε ποτέ. «Στο τέλος διαμαρτυρηθήκαμε γιατί δε μας ρώτησαν. Πότε μιλήσαμε; Και μιλήσαμε λειψά αρχικά; Όταν ήρθε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε προαποφασιστεί».

Στο σημείο αυτό, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης μίλησε για «έγκλημα που απαξιώνει το ίδιο το έργο του ΒΟΑΚ. Θα στοιχίσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου και απαξιώνει την πόλη του Ηρακλείου. Την πόλη του Ρεθύμνου. Και ένα μεγάλο κομμάτι της μητροπολιτικής ενότητας του Ηρακλείου, που ξεκινάει από το Φόδελε σχεδόν και καταλήγει στη Μίλατο».

Παρακάτω, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει επίσημα δεσμευτεί ότι «το παλιό κομμάτι από τα Ληνοπεράματα μέχρι και τη Χερσόνησο δε θα αλλάξει. Το ξέραμε. Και δεν αντιδρούσαμε», είπε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφερόμενος στην περίοδο που μετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

«Έκαναν ό,τι και ο Καραγκιόζης»

Και ακολούθως, είπε χαρακτηριστικά: «Έκαναν λοιπόν ό,τι και ο Καραγκιόζης. Επειδή είναι η καλύβα μικρή και διαμαρτύρονταν η σύζυγος του και τα παιδιά του, έβαλε τον γάιδαρο, την κατσίκα και τα κουνέλια στην καλύβα. Και κάποια στιγμή άρχισε να τα βγάζει. Και μόλις έβγαλε και το τελευταίο ζωντανό που έβαλε μέσα εκεί, ανακουφίστηκαν όλοι γιατί η καλύβα “μεγάλωσε”... Τι μας έκαναν εμάς λοιπόν; Μας έδειξαν ότι κόβουν τον κόμβο των Μαλάδων, άρα δε θα έχει σύνδεση. Ότι δε βελτιώνουν τον Αϊ Γιάννη. Δεν κάνουν στη Νέα Αλικαρνασσό δεκτή κάποια λύση καλύτερη. Και δεν κάνουν συζήτηση για την υπογειοποίηση του τμήματος στο Κακό Όρος. Εγώ έγραψα ένα κείμενο στο neakriti.gr και είπα πως όλα αυτά θα δοθούν, αλλά αυτό που θα μείνει θα είναι η διχοτόμηση του Ηρακλείου. Και ω του θαύματος, όλα αυτά έγιναν δεκτά, με το εξής καταπληκτικό επιχείρημα και είναι σωστό... Ότι το κόστος δεν είναι μεγάλο, γιατί από τον εκβραχισμό θα κερδίσουμε υλικά. Και είναι αλήθεια».

Τα οφέλη από την υπογειοποίηση

Ωστόσο, αν είχε γίνει δεκτό το αίτημα της υπογειοποίησης, θα είχαμε πολύ πιο σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Ο ίδιος πάλι έλεγε στον Λευτέρη Συμβουλάκη το 2019 τα εξής: «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το τμήμα του ΒΟΑΚ που περνάει μέσα από την πόλη. Δεν μπορεί να κόβεται η πόλη στα δύο. Υπάρχουν λύσεις. Υπάρχει η μετατόπιση. Υπάρχει και η υπογειοποίηση... Εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά διαπιστώνω ότι δεν μπορεί ο ΒΟΑΚ να εισέρχεται μέσα από την πόλη και να τη μοιράζει στα δύο. Η πόλη πρέπει να ξαναενωθεί. Δεν είναι το τοίχος του Βερολίνου»...

«Δε θα ησυχάσω»...

Στο ερώτημα του Λευτέρη Συμβουλάκη αν ο ίδιος προτίθεται να προσβάλει τη μελέτη του ΒΟΑΚ, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης απάντησε: «Θα πάω πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και θα ζητήσω την ευθύνη αυτή να την αναλάβει η Περιφέρεια. Αλλιώς υπάρχει και η κοινωνία των πολιτών. Αλλά η πόλη πρέπει να προστατευτεί».

Στο σημείο αυτό, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε ότι για να προσβληθεί μία μελέτη, θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή άλλη μελέτη... Έτσι, μπορεί ακόμα και ένας δημότης να έχει το δικαίωμα να προσβάλει τη μελέτη για τον ΒΟΑΚ, αλλά προφανώς δε θα έχει τα χρήματα.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι με τον Βασίλη Λαμπρινό είχε προ ημερών αυτή τη συζήτηση, και ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε διατεθειμένος στο ενιάμηνο που του απομένει μέχρι τις επερχόμενες εκλογές να πράξει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει την πόλη.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι «να ενημερωθεί σχετικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Έχω τη γνώμη ότι δεν έχει ενημερωθεί σωστά. Γιατί τότε θα ήξερε ότι το κόστος δεν είναι αυτό που νομίζουν. Και ότι το έργο αυτό μπορεί να είναι ευλογία για την Κρήτη, αλλά θα είναι ενδεχομένως ανάθεμα για τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου».

Εξάλλου, ο ίδιος δε θεωρεί ότι, προσβάλλοντας τη μελέτη για τον ΒΟΑΚ, θα σημειωθεί καθυστέρηση για το έργο συνολικά.

Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε ακόμη πως «η ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της μελέτης θα αφορά την παράκαμψη του Ηρακλείου. Δε θα προσβληθεί κάποιο άλλο έργο, άρα μπορεί να εκτελείται το έργο. Μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο. Και δεν αναστέλλεται από την άσκηση μιας προσφυγής. Η δικαίωση της προσφυγής δημιουργεί το πρόβλημα. Αλλά ακούστε, ο Υμηττός είχε κοπεί με Λαλιώτη υπουργό και Βάσω Παπανδρέου. Ξανακατασκευάστηκε ο Υμηττός. Μπήκαν και δεντράκια πάνω, σε πολλά σημεία. Έχουν γίνει και αθλητικές εγκαταστάσεις επί της Αττικής οδού. Να είμαστε λίγο απαιτητικοί και λίγο προσεκτικοί»...

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και αλλού. «Γίνεται τώρα στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται σε όλο τον κόσμο... Τεχνικά έργα αδύνατα δεν υπάρχουν. Δαπανηρά μπορεί. Αυτό δεν είναι ούτε καν δαπανηρό», σημείωση με νόημα.

Δε θα είναι ξανά υποψήφιος

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές αποκάλυψε στον Λευτέρη Συμβουλάκη, στην αρχή της εκπομπή, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Δε θα συμμετέχω ενεργά στις επόμενες εκλογές. Δε θα είμαι αδιάφορος, αλλά δε θα είμαι σε ψηφοδέλτιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση κάπου στα 42 χρόνια. «Εγώ διαρκώς δηλώνω ότι θα παραμείνω πολίτης. Θα παρεμβαίνω. Θα συμμετέχω στα μεγάλα θέματα. Θα γράφω. Και θα γράψω και για το Ηράκλειο. Κι ενώ έλεγα να ξεκινήσω από το 1974 μέχρι σήμερα, θα ξεκινήσω ανάποδα. Θα ξεκινήσω από το 2003. Γιατί θα πρέπει φωτίσουμε αυτή τη δύσκολη... θα έλεγα τη σκοτεινή περίοδο για την Αυτοδιοίκηση. Διότι δεν υπάρχει Δημοκρατία. Όταν κυβερνά η μειοψηφία παντού... 275 Δήμοι διακυβερνώνται με τις μειοψηφίες. Με έναν αντισυνταγματικό νόμο, που δεν τον διόρθωσαν καν, μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης επισήμανε μάλιστα ότι η όποια “θεραπεία” έχει πλέον γίνει στον τρόπο διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης «είναι ένα φάρμακο που δόθηκε στον ασθενή μετά τον θάνατό του»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News