Προ των πυλών κακοκαιρία: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες και παγετός - Πότε θα ντυθεί στα λευκά η Κρήτη

Κρήτη
Προ των πυλών κακοκαιρία: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες και παγετός - Πότε θα ντυθεί στα λευκά η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορύφωση των φαινομένων με έντονη χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά, αναμένεται σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κρήτη - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
  • Χιόνια και στα 500 μέτρα υψόμετρο
  • Μετά από τις περιοχές σε Οροπέδιο και Ψηλορείτη, Αγία Βαρβάρα και Κάντανος αναμένεται να ντυθούν στα λευκά
  • Πότε αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα
  • Χιονόνερο αναμένεται και στην πόλη του Ηρακλείου
  • Βαρυχειμωνιά φέρνει στην Κρήτη η ψυχρή εισβολή που αναμένεται να επηρεάσει από αύριο την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο κοντά στα πεντακόσια μέτρα, καταιγίδες και ισχυρούς βοριάδες προβλέπεται να προκαλέσει στο νησί η ψυχρή εισβολή που θα αρχίσει να επηρεάζει αρχικά τις ορεινές περιοχές από το βράδυ του Σαββάτου. Η κορύφωση δε των φαινομένων, με έντονη χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά, αναμένεται σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κρήτη.

    Τα πρώτα χιόνια στα Οροπέδια Λασιθίου και Ομαλού και στα Ανώγεια ήταν μόνο η αρχή καθώς από το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις που δεν θα περιοριστούν στα μεγάλα υψόμετρα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους στη Δυτική Κρήτη μέχρι και την Κάντανο και στην Ανατολική μέχρι την Αγία Βαρβάρα.

    Ταυτόχρονα όμως προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων που από δυτικοί θα στραφούν σε βοριάδες. Με τους βοριάδες να κυριαρχούν και τα χιόνια να καλύπτουν τον ορεινό όγκο της Κρήτης, ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά δημιουργώντας συνθήκες παγετού σε περιοχές της ενδοχώρας. Μέχρι και αύριο (3/2) πάντως το σκηνικό του καιρού δεν θα παρουσιάσει μεταβολή και μόνο κατά τόπους πιθανό να ενισχυθούν οι νεφώσεις και να σημειωθούν βροχές. Η ενίσχυση των ανέμων ,η εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και έντονων χιονοπτώσεων θα αρχίσει σταδιακά από το Σάββατο, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε λίγο χιόνι στα σταθμευμένα αυτοκίνητα της πόλης του Ηρακλείου.

    Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

    Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι το σημαντικότερο κύμα της κακοκαιρίας το αναμένουμε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα με Τρίτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αυτό το κύμα θα φέρει πολλά και επικίνδυνα χιόνια, ισχυρές βροχές - καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και ισχυρό παγετό που προς τα βόρεια τοπικά ενδέχεται να είναι και ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο).

    Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

    Με τα προγνωστικά στοιχεία που επεξεργαζόμαστε να έχουν πλέον σε έναν αρκετά καλό βαθμό σταθεροποιηθεί, είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κακοκαιρία που αναμένουμε και να εντοπίσουμε τις περιοχές που χρειάζεται να δείξουμε προσοχή.

    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Το σημαντικότερο κύμα της κακοκαιρίας το αναμένουμε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα με Τρίτη περίπου ( για παρακάτω αν και υπάρχουν ενδείξεις για συνέχιση της κακοκαιρίας κατά κύματα, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αναλυτικότερα στοιχεία και θα το εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες) . Αυτό το κύμα θα φέρει πολλά και επικίνδυνα χιόνια, ισχυρές βροχές - καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και ισχυρό παγετό που προς τα βόρεια τοπικά ενδέχεται να είναι και ολικός ( θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο ) .

    ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΣ

    τον χάρτη που ακολουθεί επισημαίνουμε τις περιοχές με τον πιο "βαρύ" καιρό και που πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα.

    ΠΕΡΙΟΧΗ I

    Σε αυτή την περιοχή τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ακόμη και σε θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Όπου δεν χιονίσει θα σημειωθεί χιονόνερο ή εναλλαγές χιονόνερου - χιονιού. Είναι πολύ πιθανό εξαιτίας της έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας οι χιονοπτώσεις να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδων που σημαίνει θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα και ηλεκτρικές εκκενώσεις.

    ΠΕΡΙΟΧΗ II

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε αυτόν τον τομέα θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές - καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες - παραθαλάσσιες εκτάσεις, οι πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινά ημιορεινά ( στην Κρήτη πιθανόν και πιο χαμηλά ) που και εδώ είναι πολύ πιθανόν να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδας καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Φαινόμενα (βροχές - χιόνια) θα συναντήσουμε σαφώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αυτά όμως θα έχουν μικρότερη ένταση και διάρκεια.

    Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή και παραμένουμε διαρκώς ενημερωμένοι.Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News