Ηράκλειο: "Στα κάγκελα" οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - Τους ζητούν να δουλεύουν δύο ώρες τσάμπα

Κρήτη
Ηράκλειο: "Στα κάγκελα" οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - Τους ζητούν να δουλεύουν δύο ώρες τσάμπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δυστυχώς, οι ξενοδόχοι θέλουν εργαζόμενους σκλάβους και θέλουν να επανέλθει εργασιακός Μεσαίωνας. Χωρίς δεύτερη σκέψη δεν θα το επιτρέψουμε», αναφέρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Μια σοβαρή καταγγελία σε βάρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, για "παραλογισμό" ως προς την απαίτηση του οργάνου των ξενοδόχων, να νομιμοποιηθεί μέσω της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η καθημερινά επιπλέον δίωρη απασχόληση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, χωρίς να δίνεται η αντίστοιχη χρηματική αμοιβή, κάνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Αυτός ήταν και ο λόγος, μάλιστα, για τον οποίο μετά από τέσσερις συναντήσεις της διαπραγματευτικής επιτροπής που απαρτίζεται από εκπροσώπους και των δύο οργάνων, δεν κατέληξε μέχρι σήμερα σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Όπως καταγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, "από την πλευρά των ξενοδόχων επικράτησε ο παραλογισμός και είχαν το θράσος να θέσουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να αναφέρεται ότι ο εκάστοτε ξενοδόχος νομιμοποιείται να απασχολεί τον εργαζόμενο καθημερινά δυο ώρες πέρα του οκταώρου χωρίς την αντίστοιχη χρηματική αμοιβή.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ν. Ηρακλείου ανέκαθεν απολάμβαναν μια "διαφορετική πρωτιά" σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, αφού τα ποσοστά πληρότητας που παρουσιάζουν κάθε χρόνο ξεπερνούν, συνήθως, κατά πολύ εκείνα των ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στην υπόλοιπη Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο νομό Ηρακλείου η πληρότητα κατά την τουριστική περίοδο του 2022 έφτασε το 95% και ξεπέρασε αισθητά ακόμα και την κορυφαία μέχρι πρότινος τουριστική κίνηση του 2019. Σημειοτέον ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid 19 τις τουριστικές περιόδους 2020 και 2021 χωρίς εμάς τους εργαζόμενους τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όλοι δε γνωρίζουν τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να προσφέρουν - παρά τις όποιες δυσκολίες - τις υπηρεσίες τους.

Παρόλα αυτά, ένα ακόμα πρόβλημα που εμφανίζεται και αυξημένο πλέον είναι η έλλειψη και κατά συνέπεια μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία, οφειλόμενη, κατά τη γνώμη μας, κατά κύριο λόγο στα χαμηλά εισοδήματα των εποχικά εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω της ολιγόμηνης απασχόλησης, αμοιβών υποδεέστερων των Συλλογικών Συμβάσεων, έλλειψης ρεπό και μεγάλης εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας.

Δυστυχώς, οι ξενοδόχοι θέλουν εργαζόμενους σκλάβους και θέλουν να επανέλθει εργασιακός Μεσαίωνας. Χωρίς δεύτερη σκέψη δεν θα το επιτρέψουμε", καταλήγει η ανακοίνωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Χαλκιαδάκης: "Δεν έχουμε τελειώσει τη διαπραγμάτευση"...

"Μην βιάζονται...Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τη διαπραγμάτευση", ήταν η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη στο neakriti.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να βιάζεται κανείς να κατηγορήσει τους ξενοδόχους, αφού οι συζητήσεις συνεχίζονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News