Στην Κρήτη ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ: Στα 826 ευρώ η πρόταση για τον κατώτατο μισθό (pics, vid)

Κρήτη
Στην Κρήτη ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ: Στα 826 ευρώ η πρόταση για τον κατώτατο μισθό (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2023

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας του Ινστιτούτου Εργασίας με τίτλο «Κρίση κόστους ζωής και Ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος στην πρόταση του Ινστιτούτου για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «εργαλειοποίησαν οι κυβερνήσεις τον κατώτατο μισθό, έχουν εξευτελίσει την προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ η  παρούσα κυβέρνηση επέλεξε αυξήσεις σε ποσοστό διπλάσιο της, όμως δεν είδαμε αυτήν την αύξηση» και πρόσθεσε ότι «τώρα πάλι τα ίδια θέλουν να προσδιορίσουν κατώτατο μισθό χωρίς διαβούλευση, δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Έφτασε η ώρα να συμπεριφερθεί ώριμα και υπεύθυνα! Να σταματήσει το σύστημα των υποσχέσεων γύρω από το κατώτατο, πρέπει να υπάρξουν θεσμικές απαντήσεις», είπε.

Ειεικότερα η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2023 είναι η εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.
  • Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του
  • ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
  • Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).
  • Άμεση επαναφορά των τριετιών.
  • Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
  • Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
  • Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News