Ηράκλειο: Μάχη για τη «σωτηρία» του Αρχαιολογικού Μουσείου

Κρήτη
Ηράκλειο: Μάχη για τη «σωτηρία» του Αρχαιολογικού Μουσείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις επάλξεις για να αποτραπεί η μετατροπή των 5 μεγάλων κρατικών μουσείων της χώρας, ανάμεσά τους και του Αρχαιολογικού στο Ηράκλειο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων που καλούν τον κόσμο του Ηρακλείου, όλα τα Σωματεία και τους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα του «για να παραμείνει το μουσείο δημόσιο και ανοικτό σε όλους!»

Τη μάχη για να μην περάσει το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει βάλει “στο μάτι” τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό του Ηρακλείου, έχει σηκώσει στο πόδι όχι μόνο τους εργαζόμενούς του, αλλά και εκείνους από πολλούς άλλους κλάδους και φορείς του τόπου.

Η Επιτροπή Αγώνα Μουσείου Ηρακλείου συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο για τη μετατροπή πέντε μουσείων σε ΝΠΔΔ, το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Το σχέδιο νόμου έχει ως τίτλο «εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς» μια διατύπωση που, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, σαφώς και εμφατικά υπονοεί ότι τα μουσεία, όπως λειτουργούν έως τώρα, δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και δε διαθέτουν το εξειδικευμένο προσωπικό, τις υποδομές και τη δυναμική που απαιτούνται για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.

Έτσι, οι άνθρωποι του Αρχαιολογικού Μουσείου σπεύδουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας ότι κατά τη χρονιά που πέρασε το Μουσείο:

  • Υποδέχτηκε 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις άρτια οργανωμένες αίθουσες των μόνιμων συλλογών. Το έργο της επανέκθεσης των συλλογών ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ) το 2014, ένα έργο που εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από το προσωπικό του μουσείου.
  • Ολοκλήρωσε την υλοποίηση του νέου διαδικτυακού κόμβου, με πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες και τους ειδικούς επιστήμονες, ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ψηφιακή ξενάγηση δωρεάν για τους επισκέπτες. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ), με αυτεπιστασία από το προσωπικό του μουσείου.
  • Προσέφερε σε εβδομαδιαία βάση δωρεάν σε εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων στις αίθουσες του μουσείου.
  • Διοργάνωσε δύο περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις και μία έκθεση σύγχρονης κεραμικής και προσέφερε δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις από τους αρχαιολόγους.
  • Συμμετείχε με βραχυχρόνιο δανεισμό εκθεμάτων σε αρχαιολογικές εκθέσεις στο εξωτερικό.* Υποδέχτηκε στις συλλογές και τις αποθήκες ειδικούς ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Διοργάνωσε ένα διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο, μια ημερίδα για τις καινοτόμες δράσεις ψηφιακής τεχνολογίας και μια ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση.
  • Υποδέχτηκε στον κήπο και στις αίθουσες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, θεματικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και φορείς και συλλόγους του Ηρακλείου.
  • Συμμετείχε μέσω της παρουσίασης επιστημονικών ανακοινώσεων των αρχαιολόγων και των συντηρητών σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας περιοδική έκθεση με αρχαιότητες του ιαπωνικού πολιτισμού και συμμετέχει με βραχυχρόνιο δανεισμό σε αρχαιολογικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ, διαθέτει πωλητήριο, αναψυκτήριο, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου των επισκεπτών, σύστημα αυτόματης απινίδωσης (AED), δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια σε εννέα γλώσσες και σε Braille στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, δωρεάν εφαρμογή ψηφιακής και ακουστικής ξενάγησης και απτική συλλογή για επισκέπτες και προβλήματα όρασης.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπως και στα άλλα μουσεία της χώρας, είναι οι πρώτοι που το αναγνωρίζουν και αποδεδειγμένα υποστηρίζουν συντονισμένες δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, η επίφαση “εκσυγχρονισμού” που προβάλλεται στο νομοσχέδιο για τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ προσβάλλει και απαξιώνει τους εργαζόμενους και το σημαντικό έργο που επιτελούν επί σειρά ετών στα δημόσια μουσεία.

Η αποκοπή των μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συντελείται χωρίς αξιοπρέπεια και σεβασμό στο παρελθόν και το παρόν των ιστορικών αυτών θεσμών. Κι επειδή τα μνημεία και τα μουσεία έχουν φωνή, τη δική μας, ας μιλήσουμε, έστω και σε ώτα μη ακουόντων...», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Καταστροφική η μετατροπή των 5 μουσείων σε ΝΠΔΔ

Σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου εξηγούν ορισμένες από τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Πολιτισμού να μετατραπούν τα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Όπως εξήγησαν, η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει:

  • την εκχώρηση της διαχείρισης του μουσείου από τις κρατικές δομές σε ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, Διοικητικό Συμβούλιο,
  • τη διαχείριση του μουσειακού αποθέματος με όρους κερδοφορίας, και ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων,
  • την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνο,
  • τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!), πέραν του σημερινού πλαισίου ελέγχου και διαχείρισης από τις κρατικές δομές, αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου,
  • την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς όχι μόνον τα έσοδα από τα εισιτήρια δε θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία, αλλά με το νέο σχήμα το μουσείο θα επιχορηγείται από το κράτος, για να καλύψει τα νέα αυξημένα έξοδα,
  • τέλος, την απαξίωση του σημαντικού επιστημονικού, εκθεσιακού και εκπαιδευτικού έργου που έχει συντελεστεί έως τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με πρόφαση τον «εκσυγχρονισμό».

Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί:

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
  • Την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού.
  • Τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και σχεδιασμού της μουσειακής πολιτικής, χωρίς παρεμβάσεις από χορηγούς και από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.

Καλούμε τον κόσμο του Ηρακλείου, όλα τα σωματεία και τους φορείς, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων του ΑΜΗ με δημόσιες τοποθετήσεις και ψηφίσματα για να παραμείνει το μουσείο δημόσιο και ανοικτό σε όλους!», καταλήγει το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News