Κατάθεση 200.000 ευρώ υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης από τα δύο αδέρφια για την απάτη στο Μηχανολογικό

Κρήτη
Κατάθεση 200.000 ευρώ υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης από τα δύο αδέρφια για την απάτη στο Μηχανολογικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμπονται αύριο Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο είναι αρμόδιο για την επικύρωση –ή όχι- του πρακτικού ποινικής διαπραγμάτευσης

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται - όπως όλα δείχνουν - να επικυρωθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου το πρακτικό ποινικής διαπραγμάτευσης που αφορά στα δύο αδέρφια που εμπλέκονται με κακουργηματικές κατηγορίες στην πολύκροτη υπόθεση της απάτης που είχε στηθεί σε βάθος πολλών ετών σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση το neakriti.gr, νωρίτερα σήμερα υπογράφηκε στην Εισαγγελία Εφετών το πρακτικό ποινικής διαπραγμάτευσης με προτεινόμενη ποινή σε βάρος των κατηγορούμενων αδερφών 6 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αδερφοί βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμπονται αύριο Πέμπτη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο είναι αρμόδιο για την επικύρωση του πρακτικού ποινικής διαπραγμάτευσης. Μέχρι αύριο, πάντως, τα δύο αδέρφια παραμένουν ελεύθερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ από τους δύο αδερφούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αξίζει να επισημάνουμε, πάντως, ότι έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο της χρηματικής ζημίας που φέρονται να προκάλεσαν σε βάρος του Μηχανολογικού από την έκνομη δράση τους τα δύο αδέρφια, εκτιμάται περίπου στα 935.000 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η επίμαχη εξέλιξη –εάν τελικά επικυρωθεί αύριο με απόφαση δικαστηρίου- συνιστά την πρώτη μεγάλη υπόθεση «εγκλήματος λευκού κολλάρου» στην Κρήτη που «επιλύεται» με τον σχετικά προσφάτως εισαχθέντα (μέσω του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το 2019) στην ελληνική έννομη τάξη θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης.

Ο θεσμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε ουκ ολίγες χώρες και είναι αγγλοσαξωνικής προέλευσης (plea bargaining). Ουσιαστικά, το βασικό του γνώρισμα είναι η «ανταλλαγή» της ομολογίας με την επιβολή μειωμένης ποινής.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, από τον θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης εξαιρούνται τα κακουργήματα που επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, όσα συνδέονται με την τρομοκρατία, καθώς και όσα στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News