Θραψανό: Το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη με πιθάρια γνωστά από την Αμερική ως την Αυστραλία (βίντεο)

Κρήτη
Θραψανό: Το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη με πιθάρια γνωστά από την Αμερική ως την Αυστραλία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιθάρια είναι άρρητα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου - Ξακουστοί τεχνίτες κρατούν μέχρι σήμερα ζωντανή την τέχνη - Μοναδική τους ανησυχία, η περιορισμένος αριθμός νέων που συνεχίζει να ασχολείται με την αγγειοπλαστική

Έθρεψαν γενιές και γενιές στο Θραψανό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Με πρώτες καταγραφές στην περιοχή να περιγράφουν την τέχνη της αγγειοπλαστικής και την ενασχόληση κατοίκων από το 1590 , τα ξακουστά πιθάρια φαίνεται ότι ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου.

Οι εποχές που οι αποκαλούμενοι βεντεμάρηδες ταξίδευαν σε όλη την Κρήτη σε περιοχές με βεντέμα, άρα ανάγκες για αποθήκευση σοδειάς και έφτιαχναν τα περίφημα πιθάρια σε υπαίθρια εργαστήρια παρέα με το τακίμι τους, την ομάδα τους δηλαδή, πέρασαν ανεπιστρεπτί, όμως η τέχνη του αγγειοπλάστη σε πολλά παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας στην βάση της μένει ίδια.

Με χώμα από την περιοχή και την μαεστρία του χεριού, το θραψανιώτικο πιθάρι έχει μια μοναδικότητα όπως λένε. Δεν φθείρεται όσο παλιώνει, αλλά σαν το κρασί παλιώνει και ωριμάζει, κι αυτό όπως εξηγούν οι αγγειοπλάστες της περιοχής, είναι το στοιχείο που τα έχει οδηγήσει σε όλο τον κόσμο αφού οι εξαγωγές που αφορούν περίπου το 80% της παραγωγής τους φτάνουν από την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά και σε όλη την Ευρώπη.

Σε εργαστήρια εξοπλισμένα με όσα χρειάζονται για να μπορούν να έχουν όλο το χρόνο παραγωγή οι αγγειοπλάστες του Θραψανού κρατούν μέχρι σήμερα ζωντανή την τέχνη που μεγάλωσε τους ίδιους και τους προγόνους τους. Μια τέχνη που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή, αν και όπως λένε οι νέοι δεν δείχνουν πια το ίδιο ενδιαφέρον.

Τόσο ο Ανδρέας Δοργιομανωλάκης όσο και ο Μιχάλης Πλουμάκης, διατηρώντας την τέχνη τους εξηγούν ότι αν δεν την αγαπάς είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να ασχοληθείς μαζί της. Φτιάχνουν τα πιθάρια τους, διαιωνίζουν την ιστορία της τέχνης και του τόπου τους και ελπίζουν…

Ελπίζουν ότι αυτοί οι μοναδικοί θησαυροί θα κεντρίσουν ξανά τους νέους, γιατί μόνο έτσι το σπουδαίο παρελθόν θα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα εξίσου σπουδαίο μέλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News