Αντικειμενικές αξίες: Επαναπροσδιορισμός για τους δήμους - «Ανάσα» στην αγορά και τις μεταβιβάσεις ακινήτων (βίντεο)

Κρήτη
Αντικειμενικές αξίες: Επαναπροσδιορισμός για τους δήμους - «Ανάσα» στην αγορά και τις μεταβιβάσεις ακινήτων (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που υπολογίσθηκε για το 2022 ότι έφτασε το 30% το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε επαναπροσδιορισμό σε πρώτη φάση ορισμένων δήμων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Αγίου Νικολάου

«Κίνημα» των δήμων κατά των αυξημένων αντικειμενικών αξιών έχει χαρακτηριστεί η προσπάθεια για «κούρεμα» των τιμών ζώνης των ακινήτων μιας και μέσα στο 2022 οι αντικειμενικές αυξήθηκαν αγγίζοντας και το 30%. Στο δρόμο προς τις κάλπες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση σε ορισμένους δήμους της χώρας την αναπροσαρμογή και επαναξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στοχευμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες προέκυψαν μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της χώρας αφού εντοπίστηκε ότι οι υπερβολικές αυξήσεις επέφεραν ένα ασήκωτο φορολογικό βάρος στους πολίτες τόσο σε ό,τι είχε να κάνει με την αγοραπωλησία όσο και με τη μεταβίβαση μεταξύ συγγενικών προσώπων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Κρήτη είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο οποίος μετά τη συγκέντρωση πολλαπλών αιτημάτων για μείωση των αντικειμενικών αξιών, προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή έτσι ώστε να φοροελαφρυνθούν σε πρώτη φάση περιοχές που δεν ανήκουν στις τουριστικές και ως επί το πλείστον γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απασχολεί κυρίως αγροτικές περιοχές, που επηρεάζονται άμεσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News