Θεοχάρης Δετοράκης: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Ηρακλειώτη επιστήμονα στην κηδεία του (βίντεο)

Κρήτη
Θεοχάρης Δετοράκης: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Ηρακλειώτη επιστήμονα στην κηδεία του (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατέχοντας τον τίτλο κρητολόγος ο Θεοχάρης Δετοράκης που υπήρξε ακούραστος υπηρέτης των γραμμάτων μέχρι την τελευταία του στιγμή, έφυγε στα 87 του χρόνια

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους και τελευταίους μεγάλους των γραμμάτων για την Κρήτη και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά που εψάλη η εξόδιος ακολουθία του, όσοι βρέθηκαν για να τον αποχαιρετήσουν ήταν πολλοί.

Φορείς, πανεπιστημιακοί , φοιτητές του και άνθρωποι που είτε τον γνώρισαν προσωπικά είτε μέσα από το έργο του και θέλησαν να τον αποχαιρετίσουν. Ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρης Δετοράκης που έφυγε στα 87 του χρόνια ξεχώριζε για τις γνώσεις του, τη μαχητικότητά του, την αγάπη του για το νησί και τα γράμματα, έχοντας ένα βιογραφικό εντός του οποίου ξεδιπλώνεται στιγμή προς στιγμή και βήμα προς βήμα μια πορεία στη γνώση που κατακτήθηκε και υπηρετήθηκε με σεβασμό και μαχητικότητα. Υπήρξε ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης και συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων για το νησί. Η απώλεια του λένε όσοι τον γνώρισαν είναι μεγάλη.

Η Κρήτη και η βυζαντινή φιλολογία υπήρξαν τα δύο από τα κορυφαία επιστημονικά του ενδιαφέροντα και ο τίτλος κρητολόγος του αποδόθηκε για να χαρακτηρίσει δεκαετίες επιστημονικού έργου και ταυτόχρονα αγάπης και μελέτης για τον τόπο.

Στο Θεοχάρη Δετοράκη είχε απονεμηθεί το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" του Δήμου Ηρακλείου "για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς", με τον Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Ανδρέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ενώ του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Άρχοντος Μεγάλου Πρωτονοταρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η οικογένειά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, φίλοι συνεργάτες, φοιτητές και όσοι εκτίμησαν τον Θεοχάρη Δετοράκη, τον αποχαιρέτησαν με σεβασμό και μεγάλη φλίψη, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τη μαχητικότητα ενός μεγάλου δασκάλου και παθιασμένου μελετητή που διάβαζε έγραφε κατέγραφε και αποτύπωνε στο χαρτί μια ολόκληρη ιστορία για έναν τόπο που λάτρεψε…. Μέχρι την τελευταία του στιγμή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News