Ακαδημαϊκός και πολιτικός κόσμος αποχαιρετούν τον Θεοχάρη Δετοράκη

Κρήτη
Ακαδημαϊκός και πολιτικός κόσμος αποχαιρετούν τον Θεοχάρη Δετοράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης μιλούν με συγκίνηση για τον άδικο χαμό του σπουδαίου ακαδημαϊκού, στα 87 του χρόνια στην Κρήτη

Θλίψη έχει προκαλέσει στον ακαδημαϊκό και πολιτικό κόσμο της Κρήτης, ο θάνατος του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος έφυγε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου από τη ζωή. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές μιλούν με συγκίνηση για τον άδικο χαμό του σπουδαίου ακαδημαϊκού, στα 87 του χρόνια στην Κρήτη.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτκό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, ενώ η σορός του θα βρίσκεται στο ναό από τις 11 το πρωί. Η ταφή θα γίνει στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου

Πλήθος συλληπητήριων μηνυμάτων

«Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη η απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη.  Θεοχάρης Δετοράκης, μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης και αφοσιωμένος δάσκαλος που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπηρέτησε εξίσου τις Κρητολογικές σπουδές, παράλληλα με τη Βυζαντινή φιλολογία. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τιμά για τη σημαντικότατη προσφορά του στο Ίδρυμα και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συναδέλφους -τα παιδιά του - Μαρίνα και Στάθη, καθώς και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη Κρήτης

«Με σπουδαία διαδρομή στην επιστήμη, αφήνοντας μια μοναδική σφραγίδα στα γράμματα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μεγάλο κενό στην οικογένειά του, στην κοινωνία της Κρήτης και στην επιστημονική κοινότητα. Για πολλά χρόνια, ακούραστος στην επιστημονική έρευνα, συνέγραψε μοναδικής αξίας βιβλία και συγγράμματα για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Φιλολογία. Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του», υπγραμμίζει ο Σταύρος Αρναουτάκης για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου

«Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ανήκει στην χορεία των προσωπικοτήτων που διεμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας. Καταξιώθηκε στην Επιστημονική κοινότητα με την πολυετή διδασκαλία του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συγκρότησε ένα βαρυσήμαντο εκδοτικό έργο, το οποίο θα παραμείνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που θα παρακολουθήσουν τις Βυζαντινές και τις Κρητολογικές Σπουδές.

Ξεχωριστή και πολυσήμαντη ήταν πάντα η παρουσία του στην κοινωνία της Κρήτης. Με ομιλίες και σεμινάρια, με την συμμετοχή τους σε ποικίλες εκδηλώσεις, προσέφερε τις γνώσεις και το ερευνητικό του υλικό στους συμπολίτες του, καθιστώντας τους κοινωνούς της μακραίωνης ιστορικής μας πορείας. Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο του με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» και με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην Φιλολογική Επιστήμη και στον Πολιτισμό του τόπου μας. Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.», σημειώνει ο Βασίλης Λαμπρινός για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης

«Στις μεγάλες απώλειες των Κρητικών Πνευματικών Ανθρώπων συγκαταλέγεται πλέον και εκείνη του αγαπητού μας και σεβαστού καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη. Του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα την πνευματική πορεία του με την Κρήτη και την Ιστορία της. Στην πολυκύμαντη αλλά και εξαιρετικά παραγωγική διαδρομή του, επιστράτευε πάντα την αγάπη του για το νησί μας. Αυτή η αφοσίωση λειτουργούσε ως κινητήρια δύναμη των πνευματικών πρωτοβουλιών και αναζητήσεών του. Σε συνδυασμό με την σοβαρότητα που τον διέκρινε και βέβαια με τις μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες και αρετές του, ο Θεοχάρης Δετοράκης κατέκτησε κορυφαία θέση στο επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό της Κρήτης. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, με σπουδαία όμως παρακαταθήκη το πλούσιο έργο που μας κληροδοτεί. Στους οικείους του, απευθύνω τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μου», αναφέρει ο Γιάννης Κουράκης για την απώλεια του Καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη.

Ο Δήμαρχος Χανίων

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφορικά με την απώλεια του κορυφαίου ιστορικού Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, υπήρξε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνει: “Με ιδιαίτερη θλίψη, πληροφορηθήκαμε για τον θάνατο του σπουδαίου ιστορικού Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και τη συγγραφή της ιστορίας του τόπου μας, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η αναφορά και το σημείο εκκίνησης για όσους ερευνούν την ιστορία της Κρήτης, αφού το επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο του παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο. Υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Εταίρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και είχε τιμηθεί για το πολύτιμο έργο του από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, εκφράζω στους οικείους του τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια”.

Ποιος ήταν ο Θεοχάρη Δετοράκης

Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης γεννήθηκε το 1936 και ήταν ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.

Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία. Ήταν γνωστός κρητολόγος και δημοσίευσε περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.

Το 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης “για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς”.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο) και έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News