Κρήτη

Θλίψη στην Κρήτη: Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ιστορικός Θεοχάρης Δετοράκης

Σε ηλικία 87 ετών - Η κηδεία του θα τελεστεί την Κυριακή

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη για το νησί μας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτκό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, ενώ η σορός του θα βρίσκεται στο ναό από τις 11 το πρωί. Η ταφή θα γίνει στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου

Ποιος ήταν ο Θεοχάρη Δετοράκης

Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης γεννήθηκε το 1936 και ήταν ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.

Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία. Ήταν γνωστός κρητολόγος και δημοσίευσε περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.

Το 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης “για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς”.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο) και έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια