Βαρδάκης: «Αναγκαία η ένταξη της Πρώην Ακαδημίας στις δράσεις αντισεισμικής προστασίας του Δήμου»  

Κρήτη
Βαρδάκης: «Αναγκαία η ένταξη της Πρώην Ακαδημίας στις δράσεις αντισεισμικής προστασίας του Δήμου»  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιστορικό σχολικό συγκρότημα επί της Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου), το οποίο μετράει 8 δεκαετίες ζωής, είναι επιβεβλημένο να αποκατασταθεί στατικά για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς, πέρα από την παλαιότητά του, βρίσκεται σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ισχυρή σεισμική δραστηριότητα

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την ένταξη του έργου «Ενίσχυση κτιρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας» στις «Δράσεις Αντισεισμικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου», προχώρησαν 15 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, το ιστορικό σχολικό συγκρότημα επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 8 στον Δήμο Ηρακλείου (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου), το οποίο μετράει 8 δεκαετίες ζωής, ήταν αναγκαίο να αποκατασταθεί στατικά για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς, πέρα από την παλαιότητά του, βρίσκεται σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ισχυρή σεισμική δραστηριότητα. Στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα συστεγάζονται το 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.

Το έργο, που ονομάστηκε «Ενίσχυση κτιρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας», περιλαμβάνει έξι στατικά ανεξάρτητα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 2.580 m2, είναι σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη και μάλιστα τα δύο από τα έξι κτίρια θα παραδοθούν για χρήση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στον οικονομικό σχεδιασμό του Δήμου η χρηματοδότησή του θεωρήθηκε ότι θα προέλθει από την ένταξή του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς ήδη ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Όμως, κατά τη μετάβαση των έργων από το «ΦιλόΔημος» στο διάδοχο από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το έργο απορρίφθηκε, εξαιτίας της θέσπισης πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο, που επιβλήθηκε.

Στο πλαίσιο του επείγοντος του συγκεκριμένου έργου, αυτό συμβασιοποιήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου τον περασμένο Μάιο(19/5/2022), έναντι 1.370,749 εκατ. ευρώ, με την κάλυψη του κόστους εργολαβίας από τον ίδιο τον Δήμο, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για εκ νέου ένταξή του στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα στο έργο «Δράσεις Αντισεισμικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου», με αίτημα την εν μέρει χρηματοδότηση του συνολικού κόστους της σύμβασης, ύψους 500.000 ευρώ.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και τη συντήρηση του κτιρίου, αλλά το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό για την οικονομική δυνατότητα του Δήμου, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα στις «Δράσεις Αντισεισμικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News