Υπόθεση Βαλυράκη: Σε δίκη παραπέμπονται οι δύο κατηγορούμενοι - «Μεγάλη ηθική δικαίωση για την οικογένεια»

Κρήτη
Υπόθεση Βαλυράκη: Σε δίκη παραπέμπονται οι δύο κατηγορούμενοι - «Μεγάλη ηθική δικαίωση για την οικογένεια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Το μεγάλο ζητούμενο, είναι στη διάρκεια της δίκης, να αναδειχθούν τα πραγματικά κίνητρα των δραστών”, ανέφερε ο κ. Φωτάκης, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη

Σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, εκδόθηκε το Βούλευμα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας με το οποίο οι δράστες της στυγερής δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη, παραπέμπονται να δικαστούν στο αρμόδιο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Εύβοιας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, δήλωσε ότι οι δύο δράστες, κατηγορούνται ότι ενεργώντας από πρόθεση και από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης, με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση, και ενώ βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσαν τον γνωστό για την αντιστασιακή του δράση πολιτικό.

“Πρόκειται για μεγάλη ηθική δικαίωση της οικογένειας”, τόνισε ο κ. Φωτάκης, “που σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε και απόπειρα σπίλωσής της”.

“Το μεγάλο ζητούμενο, είναι στη διάρκεια της δίκης, να αναδειχθούν τα πραγματικά κίνητρα των δραστών”, κατέληξε ο κ. Φωτάκης.

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο Σήφης Βαλυράκης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δέχθηκε επίθεση από τους δύο κατηγορούμενους οι οποίοι επέβαιναν σε αλιευτικό στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ Πεζονησίου και Αγίας Τριάδας, ενώ ήταν στο φουσκωτό του σκάφος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άντρες, αφού παρεμπόδισαν την πορεία του ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό τους γύρω από το φουσκωτό στο οποίο βρίσκονταν ο Σήφης Βαλυράκης, διαπληκτίστηκαν έντονα μαζί του και στη συνέχεια τον χτύπησαν με τη χρήση ξύλινου κονταριού στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα ενδιάμεσα των σκαφών να βρει τραγικό θάνατο εγκλωβισμένος ουσιαστικά ανάμεσα στις προπέλες των δύο σκαφών.

Ακολουθεί ανακοίνωση των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας του δολοφονηθέντος Σήφη Βαλυράκη, με αφορμή την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για τη δολοφονία του αείμνηστου βουλευτή:

«Με το υπ. αρ. 16/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, το οποίο εκδόθηκε την Τετάρτη 25/1/2023, αποφασίσθηκε η παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, που έλαβε χώρα στην Ερέτρια, τις μεσημβρινές ώρες της 24ης/1/2021.

Το βούλευμα, τα οποίο εκδόθηκε μία ημέρα μετά την επέτειο της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη και μας γνωστοποιήθηκε σήμερα, παραπέμπει τους κατηγορουμένους-δράστες της δολοφονίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα και με την προηγηθείσα επίσης παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση για την ίδια κατηγορία. Στις σκέψεις του βουλεύματος περιέχεται αναλυτική και αιτιολογημένη απόρριψη των ισχυρισμών των δύο κατηγορουμένων με τους οποίους επιχειρούν να αποσείσουν την κατηγορία.

Για άλλη μία φορά επισφραγίζεται διά του παραπεμπτικού βουλεύματος ότι από πλήθος ευρημάτων, αποδείξεων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε εδώ και δύο χρόνια, στοιχειοθετείται ότι ο θάνατος του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε “ατύχημα”, αλλά σε δολοφονία, δηλαδή ανθρωποκτονία από πρόθεση και με άμεσο δόλο, με δράστες-φυσικούς αυτουργούς τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι έδρασαν από κοινού, σε πλήρη συνεννόηση, ενώ εκ των υστέρων επίσης από κοινού προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Με βάση τα στοιχεία αυτά, που περιέχονται στη δικογραφία και επισημαίνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, εγείρονται επιπλέον σοβαρότατα ερωτηματικά για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που είχε επιβληθεί στους κατηγορουμένους, μόλις έναν μήνα μετά την επιβολή της, παρά τη βαρύτητα των στοιχείων και του αδικήματος και παρά την αναδεικνυόμενη επικινδυνότητα της δράσης τους.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού με τη διά βουλεύματος παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, διατυπώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγρυπνούμε, μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη των υπαιτίων και την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιστάσεων της δολοφονίας και της απόπειρας συγκάλυψής της, δηλαδή μέχρι την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και απόδοση δικαιοσύνης.

Ακριβώς όπως επαναλάβαμε και με την ανακοίνωση της οικογένειας και των συνηγόρων της, που εκδώσαμε προχθές, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας.

Αθήνα, 26/1/2023

Οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας του δολοφονηθέντος Σήφη Βαλυράκη

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Βασίλης Λεμπέσης

Κώστας Παπαδάκης

Μανώλης Φωτάκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News