Κυβερνητικό κλιμάκιο: Οι επαφές και οι υποσχέσεις των υπουργών στους φορείς της Κρήτης

Κρήτη
Κυβερνητικό κλιμάκιο: Οι επαφές και οι υποσχέσεις των υπουργών στους φορείς της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή εργαζομένων για την ισχυρή παρουσία αστυνομικών - Σήμερα το παγκρήτιο υγειονομικό συλλαλητήριο στην 7η Υ.ΠΕ. - Καθησυχαστικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε χθες με αγροτοσυνδικαλιστές του νησιού

Δέκτης διαμαρτυριών από υγειονομικούς έγινε - και - χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΠΑΓΝΗ. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε ήταν αρκετά μαζική, με τους εργαζομένους να προτάσσουν τα αιτήματά τους για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και «δωρεάν δημόσιο Σύστημα Υγείας αντάξιο των σύγχρονων αναγκών».

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η κ. Γκάκα ήταν περιστοιχισμένη «από δεκάδες ένστολους αστυνομικούς, της ασφάλειας και κλούβας των ΜΑΤ, εντός και εκτός του νοσοκομείου, για να αποφύγει τη συνάντηση με τους εργαζομένους και το Σωματείο που διαμαρτύρονταν στο σαλόνι». Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, η αν. υπουργός επέλεξε να μπει από άλλη είσοδο στο νοσοκομείο.

Εντούτοις, εργαζόμενοι έφτασαν μέχρι τα γραφεία της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ την ώρα που γινόταν σύσκεψη παρουσία της κ. Γκάγκα. «Ενώ είχε ζητήσει η ίδια συνάντηση με αντιπροσωπία των εργαζομένων, με τη στάση της και την κωλυσιεργία της δεν κατέστη δυνατή. Εκεί καταγγείλαμε για άλλη μια φορά την προσπάθεια να αποτρέψουν να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων μέσα και έξω από τη σύσκεψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν, εξάλλου, και στους δεκάδες αστυνομικούς που «κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους “ήρωες” της πρώτης γραμμής που διαμαρτυρήθηκαν γιατί κυβέρνηση, υπουργείο και διοίκηση επιλέγουν να μην κάνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά να ανοίγουν τμήματα μετακινώντας ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και συρρικνώνοντας άλλα τμήματα ή κλινικές. Η προσπάθεια φίμωσης των δίκαιων διεκδικήσεών μας έπεσε στο κενό. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη μία φορά υπήρχε εντολή στην πύλη του νοσοκομείου για απαγόρευση εισόδου σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο και κάμερα με σκοπό να καλύψει την κινητοποίησή μας».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ καλούν τον κόσμο να μετέχει στο παγκρήτιο πανυγειονομικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα στο Ηράκλειο. Μεταξύ άλλων, το Σωματείο καλεί σε συμμετοχή στη στάση εργασίας από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Εξάλλου, το “ραντεβού” των διαδηλωτών έχει δοθεί για τις 9:30 σήμερα το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο, η συνέχεια θα δοθεί «στις 12:30 στη ΔΥΠΕ» Κρήτης.

“Απόβαση” Ιεραπετριτών

Στο σημερινό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσει το “παρών” και η Επιτροπή Στήριξης για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, η οποία καλεί τους Ιεραπετρίτες να μεταβούν μαζικά στο Ηράκλειο. «Για τη διευκόλυνση όλων όσων θέλουν να συμμετέχουν (...), θα βρίσκονται πούλμαν την Πέμπτη το πρωί (σ.σ. σήμερα) στις 7:45 έξω από το “Μίνως”, που θα πραγματοποιήσουν τη δωρεάν μετάβαση στο Ηράκλειο και επιστροφή στην Ιεράπετρα όλων όσων θέλουν αλλά δυσκολεύονται να έρθουν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Εξάλλου, προκειμένου να διευκολυνθούν - και - οι εκπαιδευτικοί της Ιεράπετρας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας “Μαρία Λιουδάκη” αποφάσισε να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη από τις 10:15 μέχρι και τη 1:15 μ.μ. για το πρωινό και από τη 1:15 μέχρι τις 4 μ.μ. για το Ολοήμερο.

Ανακαλεί την παραίτησή του ο κ. Φυτρολάκης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διασταυρωμένες ασφαλείς πληροφορίες, μετά τη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής κ. Γιώργος Φυτρολάκης - που είχε καταθέσει στον διοικητή την επιστολή παραίτησής του προ ημερών - ανακάλεσε χθες το πρωί την παραίτησή του θεωρώντας ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις που πήρε από την αν. υπουργό για άμεση ενίσχυση της Παθολογικής Κλινικής με γιατρούς. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι, αν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι υποσχέσεις δε γίνουν πράξη, ο κ. Φυτρολάκης θα επαναφέρει την αίτηση παραίτησής του από την Παθολογική Κλινική και τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους.

Συνάντηση Κικίλια με φορείς του τουρισμού - Δεν πήραν τις απαντήσεις που ήθελαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Δε δόθηκαν απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα που έχουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη συνάντηση που είχαν οι τουριστικοί φορείς χθες το πρωί με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια. Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ξενοδόχοι και άλλοι τουριστικοί φορείς, ενώ κύριο θέμα συζήτησης ήταν το προσωπικό των ξενοδοχείων που δεν έχει κίνητρο να επιστρέψει σε αυτούς τους χώρους εργασίας.

Όπως ανέφερε το neakriti.gr στη χθεσινή έντυπη έκδοσή της, η συνάντηση του υπουργού Τουρισμού με επαγγελματίες του χώρου θα στόχευε στην ενημέρωση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Προσωπικό δεν υπάρχει, ενώ η υπερεντατικοποίηση της εργασίας παραμένει μείζον ζήτημα. Ο κ. Κικίλιας, αφού άκουσε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, υποστήριξε πως η Κρήτη έχει ένα αρκετά καλό όνομα στον τουρισμό, ενώ έκανε σαφές πως για να πάει καλά μια τουριστική χρονιά απαιτείται και προσωπικό.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έθεσαν ζητήματα όπως την επέκταση του Ταμείου Ανεργίας από 3 σε 5 μήνες, όπως ήταν την περίοδο πριν την οικονομική κρίση. Μεταξύ άλλων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την καταβολή του εφάπαξ ανά εικοσαετία, ενώ έγινε σαφές πως πρέπει να αναβαθμιστούν οι σχολές εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των τουριστικών επαγγελμάτων.

Φαίνεται όμως πως, παρά τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο υπουργός Τουρισμού δεν απάντησε στη βάση κάποιας στοχευμένης πρωτοβουλίας.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος ανέφερε: «Δυστυχώς, ακούσαμε πράγματα από τον υπουργό που τα γνωρίζαμε. Ο υπουργός κατέβηκε και έκανε σαφές πως υπολογίζει στο τουριστικό όνομα της Κρήτης. Από εκεί και πέρα, δεν είδαμε τη διάθεση για συνεννόηση όταν κάναμε σαφή τα δίκαια αιτήματά μας. Τα αιτήματά μας είναι σωστά γιατί, εάν δεν υλοποιηθούν, τότε πολύ φοβάμαι πως δε θα υπάρχει φρέσκο προσωπικό στα ξενοδοχεία. Λυπάμαι πραγματικά που δε βλέπουν οι αρμόδιοι φορείς με σεβασμό τα αιτήματα των ανθρώπων εκείνων που παλεύουν για το πιο δυναμικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας».

Καθησυχαστικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε χθες με αγροτοσυνδικαλιστές του νησιού

Καθησυχαστικός για την “τύχη” της Κρήτης μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο, που μόλις ξεκίνησε, εμφανίστηκε από το Ηράκλειο, σε συνάντηση με τους αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές του νησιού μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Μάλιστα, για να δείξει και το μέγεθος της κυβερνητικής προσπάθειας και προσφοράς σε έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα, παρουσίασε μαζί με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου του μια σειρά εγγειοβελτιωτικών έργων που είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη, με πρώτο στη λίστα το περίφημο φράγμα της Πλακιώτισσας στη Μεσαρά, που τόσες φορές έχει γίνει ζήτημα ξεσηκωμού των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες και κάνουν λόγο για ένα έργο πραγματικά πνοής για τους ίδιους, αλλά και για το περιβάλλον.

Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Στα ερωτήματα και τις αγωνίες των αγροτικών στελεχών ως προς το γεγονός ότι τόσο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο όσο και από τη νέα, οι ίδιοι θεωρούν ως κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η Κρήτη θα γίνεται ολοένα και... φτωχότερη, ο Γιώργος Γεωργαντάς ήταν καθησυχαστικός.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι η νέα ΚΑΠ έχει ακριβώς τα ίδια χρήματα τα οποία είχε και η προηγούμενη, συμπληρώνοντας ότι η χώρα πέτυχε το ίδιο ποσό, ενώ άλλες χώρες είχαν μείωση. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από τώρα και μετά «οι αγρότες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές για να μπορέσουν να εισπράξουν αυτά που εισέπρατταν πριν». Τι σημαίνει όμως αυτό; Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και μόνο όσοι τους τηρούν θα λαμβάνουν ενισχύσεις, κάτι που δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλα ποσοστά, από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, μιλώντας στη συνέχεια στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, επέμεινε ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες οι απώλειες των κονδυλίων τώρα και από τους κτηνοτρόφους και - πολύ περισσότερο - από τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς της Κρήτης, μέσα από τις λεγόμενες “δενδρώδεις καλλιέργειες”.

Για τα 89 εκατ. των ζωοτροφών

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε προς τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων χθες ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πόσο δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας βρίσκεται, μέσα από μέτρα, όπως την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο, την επιδότηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, την επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων και την επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέτρο, για μια φορά ακόμη ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι... «έρχονται τα χρήματα» και τοποθέτησε τη χρονική στιγμή των πληρωμών στην επόμενη εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο του 2021 έχει κάνει πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις», είπε και ανακοίνωσε ότι η επιδότηση των 89 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί στις 30 ή 31 Ιανουαρίου. Ως γνωστό, πρόκειται για χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνονται για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στο κόστος των ζωοτροφών.

Στην ερώτηση Τζουλιαδάκη για το αν ισχύει ότι ένα 35% τουλάχιστον των κτηνοτρόφων της χώρας μένει έξω από τις πληρωμές, ο υπουργός απάντησε ότι όσοι προλάβουν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους, θα πληρωθούν κι αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους. Φτάνει, τώρα, όλα αυτά να φανούν και στην πράξη, όπως λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές, που τονίζουν ότι εδώ και ένα χρόνο ο κ. Γεωργαντάς τα έχει... “πληρώσει” πολλές φορές στους κτηνοτρόφους της χώρας και τώρα ευελπιστούν τα χρήματα να πληρωθούν στ’ αλήθεια...

Για τους εργάτες γης - «Άδεια για πέντε χρόνια με ένα παράβολο»

Για τους εργάτες γης, ο Γιώργος Γεωργαντάς εξήγησε ότι έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και υπάρχει δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί «να βγάλει άδεια για πέντε χρόνια με ένα παράβολο, αντί να βγάζει κάθε χρόνο», συμπληρώνοντας ότι «και παράτυπα ευρισκόμενοι αλλοδαποί στη χώρα, οι οποίοι επιθυμούν να δουλέψουν, θα μπορούν να εργαστούν».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στις διακρατικές συμφωνίες που έγιναν με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι παρεμβάσεις θέλουν λίγο χρόνο για να μπορέσουν να αρχίσουν να αποδίδουν. Σίγουρα πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα και να απλουστευτεί η διαδικασία», διευκρινίζοντας ότι ήδη βελτιώνεται η κατάσταση.

«Ενέργεια μόνο από ΑΠΕ στην Κρήτη ως το 2030» - Σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Κρήτης συμμετείχε χθες το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας

«Η Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιεί 100% καθαρή ενέργεια και να συμβάλει καθοριστικά στον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει, το 80% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθάνασης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαθέσει 8 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απορροφούμε επί πολλούς μήνες το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας. Δώσαμε προτεραιότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήσαμε τον ανταγωνισμό και δώσαμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν πάροχο. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση...».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Δίνουμε τη δυνατότητα με νόμο που θα φέρουμε τις επόμενες εβδομάδες να δημιουργηθούν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, να συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση και να εγκαθιστούν συστήματα με μπαταρίες, επομένως να πετυχαίνουν και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αναβαθμίζουμε τα δίκτυα εντός Κρήτης, σχεδόν 100 εκατ. για υψηλή τάση, 50 εκατ. για μέση και χαμηλή τάση, ενώ υλοποιούμε απαραίτητες υποδομές σε απόβλητα και λύματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις έρευνες που γίνονται, όταν είπε πως αυτοί είναι «μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» και πρόσθεσε ότι, «αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να εξάγουμε και να καλύπτουμε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης».

Γιάννης Τσακίρης: 564 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από το ΕΣΠΑ

Η Κρήτη, τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, θα λάβει 564 εκατ. ευρώ, δηλαδή πόρους αυξημένους κατά 25% σε σχέση με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης 2014-2020, και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χωρικές επενδύσεις για τη βιωσιμότητα αστικών πόλεων κ.ά. Αυτό τόνισε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Επιμελητήριο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός ανάφερε:

«Σήμερα (σ.σ. χθες) βρεθήκαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη! Την περίοδο 2019-2022 δρομολογήθηκαν στην Κρήτη έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου και του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εκ των οποίων ποσό 530 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις επιχειρηματικότητας, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν μέσω του τομεακού και του περιφερειακού προγράμματος. Σημειώνεται ότι την περίοδο του COVID-19 στην Κρήτη εκταμιεύτηκαν 153 εκατ. ευρώ μέσω του τομεακού προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του περιφερειακού προγράμματος.

Ταυτόχρονα, η Κρήτη έχει βιώσει έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2019 έως και το τέλος του 2022 οι πληρωμές για φυσικές καταστροφές να έχουν ανέλθει σε 461 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των επιδοτήσεων που δόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία προς τους πληγέντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News