Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - Οι αντιδράσεις συνδικαλιστών στην Κρήτη

Κρήτη
Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - Οι αντιδράσεις συνδικαλιστών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς υποδέχτηκαν οι συνδικαλιστές τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μισθούς και ακρίβεια

Με φόντο την οικονομία και την ανάπτυξη η χθεσινή πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης... Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις με απώτερο στόχο την ικανοποίηση του συλλογικού καλού. Όπως είπε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της ανεργίας και την ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, σε μια χρονική συγκυρία όπου ο πληθωρισμός καλπάζει.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως το 2024 θα έρθει νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ σε εύλογο χρονικό διάστημα θα δει και το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Απέναντι σε αυτές τις εξαγγελίες, εργασιακοί φορείς και εκπρόσωποι των εργαζομένων άσκησαν δριμεία κριτική.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη θεματική συνέντευξη για την οικονομία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον δρόμο προς τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτίμησε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ τόνισε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι οι τιμές στο ράφι.

Όσον αφορά τυχόν περαιτέρω μέτρα, είπε πως όλα θα κριθούν τον Φεβρουάριο που θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ αποκάλυψε πως το 2024 θα έρθει το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων.

Αναφορικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023, ξεκαθάρισε όμως ότι, «αν προκύψει πολιτική αστάθεια ή κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική, δε θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλια».

Δεν αποκάλυψε ημερομηνία εκλογών

Τέλος, είπε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου δε συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, την οποία δεν αποκάλυψε.

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την ακρίβεια, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα “Οικονομία, ανάπτυξη, αγορά εργασίας”.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Επισήμανε ακόμη πως «οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές, όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού». Ωστόσο «εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα, που είναι χαμηλότερος από την Ε.Ε.». Υπενθύμισε δε ότι σε όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μια σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές “βόμβες”, με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. «Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ-μάρκετ», είπε, και αναφέρθηκε στο “καλάθι του νοικοκυριού” και στο market pass.

Για την αισχροκέρδεια τόνισε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας που μας επιτρέπουν να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν». Είπε επίσης ότι υπάρχει διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας που εφαρμόζεται με τσουχτερά πρόστιμα.

Επιστροφή αναδρομικών

Όσον αφορά στην προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στους 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δε θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο. Και πρόσθεσε πως ως εκ τούτου αυτή «είναι μια συζήτηση πρόωρη» και «αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, όπου «δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση», ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, με βάση τα σχετικά στοιχεία, δεν υποστηρίζεται μια τέτοια άποψη.

«Μείωση της ανεργίας των γυναικών στην Ε.Ε., μέσος όρος 10,3% για την τριετία 2019-2022, και μείωση στην Ελλάδα 29,8%. Ξεκινάμε από χαμηλή βάση, αλλά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανεργία των γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε. «Και στους νέους, η μείωση της ανεργίας 15-29 ετών ήταν 7,5% στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Πάλι να τονίσω ότι ξεκινάμε από μια πιο υψηλή βάση. Όμως η μείωση ήταν σημαντική και στις δύο αυτές δημογραφικές ομάδες και όχι ευκαταφρόνητη».

Γιώργος Λενακάκης: «Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να μας κοροϊδεύει»

Απέναντι σε αυτές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εκπρόσωποι εργαζομένων και συνταξιούχων άσκησαν σφοδρή κριτική καταλογίζοντάς του πως αμέλησε σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές ομάδες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Λενακάκης, μιλώντας για τις επιστροφές αναδρομικών, θέμα το οποίο θα εξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να μας κοροϊδεύει. Δε μας εκπλήσσει το γεγονός πως προέβη σε αυτές τις δηλώσεις. Οι αυξήσεις των συνταξιούχων που είδαν αυτά τα χρόνια ήταν μικρές. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται στα 6-7 ευρώ, ενώ η “προσωπική διαφορά” ανέρχεται στα 30-40 ευρώ. Και την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι καλούνται να παλέψουν σε αντίξοες συνθήκες, με τον πληθωρισμό στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα να έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Πού θα βρει στήριξη ο συνταξιούχος;».

Δημήτρης Δερμιτζάκης: «Το νέο μισθολόγιο είναι “σανός”»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου Δημήτρης Δερμιτζάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως το νέο μισθολόγιο που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός κινείται στα όρια της ασάφειας, ενώ την ίδια στιγμή η αιτία εξαγγελίας του σχετίζεται με την περίοδο που διανύουμε, που είναι προεκλογική. Όπως είπε, δεν υπήρξε διαβούλευση με τα συνδικάτα.

Ο ίδιος μίλησε για το ενιαίο μισθολόγιο, αναφέροντας: «Δε γνωρίζουμε τι εννοεί ο πρωθυπουργός λέγοντας ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο ξεκίνησε το 2012 με την οικονομική κρίση που έκανε την εμφάνισή της το 2009. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μείωση μισθών. Τότε κόπηκαν τα μισά ποσά. Ο πρωθυπουργός δε μας το προσδιορίζει. Θα υπάρξει μείωση και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει περιορισμός των αδικιών; Ο κατώτερος μισθός στο Δημόσιο ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού ή υγειονομικού είναι στα 680 ευρώ και έπειτα από δύο χρόνια που παίρνει οργανική θέση φτάνει τα 780-800 ευρώ».

Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, το νέο μισθολόγιο είναι ένα επικοινωνιακό “πυροτέχνημα” στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού.

«Εμείς θεωρούμε πως το νέο ενιαίο μισθολόγιο είναι “σανός” ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Γίνονται εκλογές. Προηγουμένως δεν ειπώθηκε κάτι παρόμοιο και δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ. Δεν έχει προσδιοριστεί τίποτε. Όταν μιλάμε για ενιαίο μισθολόγιο, στην ατζέντα μπαίνουν και τα δώρα», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News