Ηράκλειο: Στα “κάγκελα” για το Αρχαιολογικό - Θύελλα αντιδράσεων για τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Στα “κάγκελα” για το Αρχαιολογικό - Θύελλα αντιδράσεων για τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Δούρειος Ίππος” για την είσοδο ιδιωτών στο μουσείο η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, φωνάζουν οι συνδικαλιστές - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι μεταξύ των πέντε μουσείων της χώρας που πρόκειται, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

“Θύελλα” αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε σωματεία και συλλόγους του υπουργείου Πολιτισμού η αποκοπή 5 μεγάλων μουσείων από τις υπηρεσίες του YΠΠOΑ, μέσα από τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο εντάσσει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Οι συνδικαλιστές εκφράζουν την αντίθεσή τους, καυτηριάζοντας τον νέο τρόπο διοίκησης από έναν γενικό διευθυντή που θα διορίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, και ο οποίος θα προεδρεύει της επταμελούς επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Μανόλης Αποστολάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ανέφερε: «Δε συμφωνούμε ως Πανελλήνια Ένωση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όπως και άλλα σωματεία που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς υποστηρίζουμε πως σταδιακά θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες, όπως είναι τα πωλητήρια, και αργότερα ενδεχομένως και οι ίδιοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε την άποψη γιατί το υπουργείο Πολιτισμού επιθυμεί να αλλάξει τη διοίκηση. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αξιόλογους αρχαιολόγους σε όλα τα μουσεία και όλα τα μουσεία δουλεύουν άριστα. Γιατί να γίνουν νομικά πρόσωπα με διορισμένα συμβούλια;».

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι θα χάνονται χρήματα από το Δημόσιο, με σωματεία και συλλόγους του υπουργείου Πολιτισμού να προειδοποιούν για ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού.

«Θα χάνονται αρκετά χρήματα από το Δημόσιο. Όλα τα χρήματα πήγαιναν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που τώρα έχει μετονομαστεί ΟΑΔ. Τα χρήματα αυτά θα τα διαχειρίζεται 7μελές συμβούλιο και δε γνωρίζουμε τη διαφάνεια που θα υπάρξει», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται και από τους αρχαιολόγους. Για διορισμούς ανθρώπων χωρίς κανένα κριτήριο, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να σχετίζονται με τον Πολιτισμό και τις αρχαιότητες, έκανε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 πριν λίγες ημέρες.

Προ των πυλών κινητοποιήσεις

Αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων είναι και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Αποστολάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως αναμένει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων να κληθεί στις διαβουλεύσεις για να τεκμηριώσει τις απόψεις της.

«Θα δούμε τη διαβούλευση. Περιμένουμε να κληθούμε, να εκφράσουμε τις απόψεις μας και θα δούμε τις αντιδράσεις. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων», είπε.

Όπως σημειώνουν αρχαιολόγοι, η μετατροπή των μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι ο “Δούρειος Ίππος” για την είσοδο των ιδιωτών στην “καρδιά” του Πολιτισμού.

«Τοποθετούν διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, που δεν έχουν καμία ευθύνη, γιατί θα απευθύνονται μόνο στον υπουργό Πολιτισμού που τους διόρισε. Μόνο και μόνο για να μπορούν να δίνουν εντολές και να προχωρήσουν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να προχωρήσουν», κατέληξε η κ. Κουτσούμπα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News