Τάφος ούτε για δείγμα: Τραγελαφικές καταστάσεις στο κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού - Σοκαριστικές μαρτυρίες συγγενών

Κρήτη
Τάφος ούτε για δείγμα: Τραγελαφικές καταστάσεις στο κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού - Σοκαριστικές μαρτυρίες συγγενών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονιστικές περιγραφές και ξεσπάσματα... οργής από συγγενείς ενταφιασμένων στο κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού, που βιώνουν από πρώτο χέρι το μέγεθος του κορεσμού στο συγκεκριμένο νεκροταφείο, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις για γέλια και για κλάματα

«Δε γίνεται να με παίρνουν το πρωί και να μου λένε: “Σε μία ώρα να είστε εκεί για να γίνει εκταφή”. Αυτά δε γίνονται πουθενά αλλού. Ντροπή και αίσχος»... Συγκλονιστικές περιγραφές και ξεσπάσματα... οργής από συγγενείς ενταφιασμένων στο κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού, που βιώνουν από πρώτο χέρι το μέγεθος του κορεσμού στο συγκεκριμένο νεκροταφείο, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις για γέλια και για κλάματα.

Όπως αποτυπώνεται στις περιγραφές των συμπολιτών μας, το σοβαρό εδώ και χρόνια πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων τάφων στο κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού, πρόβλημα που είχαμε αναδείξει εδώ στο neakriti.gr με σχετικό αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ πριν από 8 μήνες, έχει φτάσει πλέον σε σημείο μηδέν.

Διαθέσιμος τάφος δεν υπάρχει ούτε για... δείγμα στο κοιμητήριο, με τους συγγενείς που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και τα γραφεία τελετών να υποβάλλονται σε μια μεγάλη ψυχολογική περιπέτεια, αναζητώντας άκρη για να μπορέσει να γίνει μετά βασάνων και περιπετειών η ταφή, και τους συγγενείς νεκρών που έφυγαν από τη ζωή τα προηγούμενα χρόνια να υποβάλλονται σε άκρως ψυχοφθόρες καταστάσεις, καλούμενοι την τελευταία στιγμή, υπό έντονες πιέσεις, να σπεύσουν να ξεθάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να γίνουν άλλες ταφές...

«Τα πράγματα είναι απλά... Δεν υπάρχουν κενοί τάφοι γιατί δεν μπορούν να γίνουν εκταφές από τον Δήμο Ηρακλείου. Έχουμε ενημερώσει εδώ και τόσον καιρό και δεν μπορεί να γίνει κάτι. Το πρόβλημα, κάθε μέρα, μεγαλώνει... Γιατί τελευταία στιγμή παίρνουμε τους ανθρώπους να έρθουν άρον-άρον για εκταφή και δεν έρχονται για τον απλό λόγο ότι πρέπει να ειδοποιηθούν 4-5 μέρες νωρίτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού Αντώνης Σεκέρης.

Σοκαριστικές μαρτυρίες συγγενών

Την ίδια ώρα, σοκάρουν πραγματικά οι μαρτυρίες από συγγενείς νεκρών που βίωσαν δραματικές καταστάσεις, με τους ίδιους να καλούν τον Δήμο Ηρακλείου να σκύψει στο όλο πρόβλημα ώστε και οι εκταφές να γίνονται, όπως είπαν, με αξιοπρέπεια. «Δε γίνεται να με παίρνουν το πρωί και να μου λένε: “Σε μία ώρα να είστε εκεί για να γίνει εκταφή”. Με έχουν πάρει 3 φορές: Τη μια φορά ήμουν εκτός. Τους λέω “να κλείσουμε ένα ραντεβού για να γίνει όπως πρέπει η εκταφή, με αξιοπρέπεια”. Αυτό φυσικά δεν έχει γίνει μονάχα σε μένα. Υπάρχουν εδώ πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα. Νομίζω αυτό, το να σε παίρνουν τελευταία στιγμή, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού. Και μάλιστα η υπάλληλος είναι και πολύ πιεστική. Νομίζω πως αυτό είναι απαράδεκτο. Απαράδεκτο και αίσχος», ξέσπασε με οργή δημότισσα της Νέας Αλικαρνασσού.

«Εμένα προχθές με πήρανε τηλέφωνο πρωί-πρωί. Ήμουν τελείως απροετοίμαστη. Έχω χάσει τον άντρα μου από το 2016. Κι ενώ πέρσι είχαμε έρθει για την εκταφή, δεν ήταν έτοιμος ακόμα, με πήρανε τηλέφωνο την Τετάρτη το πρωί να έρθω άρον-άρον να βγάλω τον άντρα μου γιατί θα υπήρχε άλλη κηδεία. Έγινε πολύ ξαφνικά και μου είπε, με το “έτσι θέλω”, ότι “πρέπει να βγει ο άντρας σας σήμερα γιατί έχουμε κηδεία”. Τους απαντώ... “μα δεν προλαβαίνω. Πότε θα ετοιμάσω, πότε θα πάρω τηλέφωνο τον παπά, να ειδοποιήσω τους συγγενείς, να αγοράσω αυτά που χρειάζονται;”. Εν πάση περιπτώσει, βρήκα ευτυχώς τον παπά», είπε άλλη δημότισσα.

«Πρέπει να γίνεται μια καλύτερη συνεννόηση. Δε γίνεται τελευταία στιγμή να καλούν τους ανθρώπους για να βγάλουν τους δικούς τους. Είναι μια δεύτερη ταφή αυτό για εμάς», ήταν τα λόγια άλλης κατοίκου της περιοχής.

Κατηγορούν τη δημοτική Αρχή για αδιαφορία

Άμεσες λύσεις από τη δημοτική Αρχή ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Δημήτρης Γιαουρτάς, επισημαίνοντας:

«Σε στιγμές πόνου και θλίψης για τους συνδημότες μας είναι αδιανόητο να επικρατεί αυτή η κατάσταση εδώ. Προέρχεται από τη συνολική προβληματική λειτουργία του κοιμητηρίου της Νέας Αλικαρνασσού. Η απουσία μόνιμου υπαλλήλου δεν αποτελεί άλλοθι για τις καταστάσεις αυτές που βιώνουν οι συντοπίτες μας και τους επιβαρύνουν ψυχολογικά. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τις εκταφές. Θα πρέπει οι της δημοτικής Αρχής να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν λύση άμεσα».

Στο κοιμητήριο της Αλικαρνασσού δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Τα προηγούμενα χρόνια βοηθούσαν εθελοντικά δημότες της περιοχής, ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας είναι αυτός που ανοίγει την πόρτα στο κοιμητήριο, όπου τα παράπονα είναι δεκάδες όχι μόνο για την έλλειψη τάφων, αλλά και για κλοπές λαδιού και άλλων αντικειμένων.

Για αδιαφορία της δημοτικής Αρχής να δώσει λύση στο πρόβλημα έκανε λόγο ο Αντώνης Σεκέρης, ο οποίος ζητά την άμεση επέκταση του κοιμητηρίου, για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη.

«Εδώ και 4 χρόνια που έχουμε αναλάβει εμείς ως τοπική Αρχή, αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, στο οποίο δεν μπορεί να δώσει λύση ο Δήμος Ηρακλείου. Είναι ενημερωμένοι και οι τοπικοί σύμβουλοι εδώ από την περιοχή μας. Δυστυχώς δεν έχει γίνει το παραμικρό. Εντωμεταξύ, επειδή δεν υπάρχει φύλακας εδώ, λυμαίνονται το νεκροταφείο πολλοί, και νεκροθάφτες και καντηλούδες», σημείωσε ο κ. Σεκέρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News