Δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου: Απεμπλοκή και δημοπράτηση ως τα τέλη Μαρτίου

Κρήτη
Δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου: Απεμπλοκή και δημοπράτηση ως τα τέλη Μαρτίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα έδρανα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης δεσμεύτηκε για την απεμπλοκή του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου και για τη δημοπράτηση του έργου ως τα τέλη Μαρτίου

«Δεν είναι δυνατόν το ώριμο έργο του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου να παραμένει εγκλωβισμένο σε τέλμα πληρώνοντας καθυστερήσεις και τις εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στο μέτωπο του νέου δικαστικού μεγάρου των Χανίων, πρωτίστως, με το ζήτημα του ακινήτου, την ώρα μάλιστα που “τρέχουν” πυρετωδώς και απρόσκοπτα οι διαδικασίες ανέγερσης άλλων δικαστικών μεγάρων ανά τη χώρα», είχαν επισημάνει με νόημα σε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας τους προς το υπουργείο Υποδομών ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης.

Και να λοιπόν, που έστω και με αρκετή καθυστέρηση, εισακούστηκαν οι τοπικοί φορείς, με το υπουργείο να αφουγκράζεται επιτέλους τη λογική και να προχωρά - αποδεχόμενο τη σχετική απλή, πρακτική και ρεαλιστική πρόταση που είχε καταθέσει από το καλοκαίρι ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου - στην απεμπλοκή του νέου μεγάρου Ηρακλείου από το νέο μέγαρο Χανίων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πολυπόθητη δημοπράτησή του.

Τη χαρμόσυνη εξέλιξη ανακοίνωσε επισήμως χθες Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ο ίδιος ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης από τα έδρανα της Βουλής.

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση του κ. Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τη στείρα - όπως αποδείχτηκε στην πράξη - γραμμή πλεύσης ως προς τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης. Εγκαταλείπει λοιπόν τη μέχρι τώρα λογική για ένα ενιαίο έργο ΣΔΙΤ και για τα μέγαρα, και “σπάει” το συνολικό έργο ΣΔΙΤ σε δύο επιμέρους υποέργα, όπως ακριβώς δηλαδή είχε προτείνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...

Το ένα υποέργο θα αφορά στην ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο, μαζί με το εκτεταμένο “λίφτινγκ” στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, και το 2ο υποέργο θα αφορά μεμονωμένα στην ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου στα Χανιά, όπου υπάρχουν τα γνωστά ζητήματα και “αγκάθια” με το ζήτημα της χωροθέτησης.

Μάλιστα, ο κ. Καραγιάννης δεν έμεινε μονάχα στην ανακοίνωση-δέσμευση για την απεμπλοκή, αλλά δεσμεύτηκε και σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, υποσχόμενος πως το υποέργο κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο θα δημοπρατηθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023, δηλαδή ως τα τέλη Μαρτίου.

Η απόφαση προφανώς δε λήφθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο νέος προσανατολισμός, με βάση την πρόταση Κεγκέρογλου για “σπάσιμο” του συνολικού έργου των δικαστικών μεγάρων του νησιού, φαίνεται ότι είχε αρχίσει να προδιαγράφεται ήδη εδώ και κάποιον καιρό. Αυτό προκύπτει με βάση τις σχετικές δηλώσεις που είχαν κάνει εδώ από το Ηράκλειο, στις αρχές Δεκεμβρίου, τόσο ο κ. Καραγιάννης όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, απλώς προφανώς έψαχναν λίγο τα διαδικαστικά ζητήματα και τις παραμέτρους για τη νέα γραμμή πλεύσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ευχής έργον να αποδειχτεί ακριβής η υπουργική ανακοίνωση-δέσμευση για δημοπράτηση, ως τα τέλη Μαρτίου, του νέου δικαστικού μεγάρου, που το Ηράκλειο περιμένει καρτερικά εδώ και κοντά μια 20ετία...

Η επερώτηση Κεγκέρογλου

Ξεδιπλώνοντας τη νέα επερώτησή του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, καθώς θα συμβάλει στην απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης, ενώ αποτελεί ένα αναγκαίο και ώριμο έργο που όμως έχει καθυστερήσει υπερβολικά και αδικαιολόγητα η έναρξη κατασκευής του, παρόλο που το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, στο οποίο προβλέπεται να γίνει, είναι ξεκάθαρο και άρα μπορεί να προχωρήσει άμεσα, σε αντίθεση με το οικόπεδο που θα ανοικοδομηθεί το δικαστικό μέγαρο στα Χανιά, η παραχώρηση του οποίου στο ΤΑΧΔΙΚ δεν έχει συντελεστεί ακόμη, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με συνέπεια να κωλύεται το έργο στο σύνολό του. Με δεδομένο ότι το έργο προχωρεί με διαδικασία ΣΔΙΤ - Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα - και των πραγματικών περιστατικών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει από τον Ιούνιο του 2022 στον υπουργό και ζήτησε την απεμπλοκή του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου με εξειδίκευση του έργου σε δύο υποέργα:

α) Δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου που μπορεί να προχωρήσει άμεσα και

β) Δικαστικό μέγαρο Χανίων, διαδικασία σύννομη και θεσμική που θα τερματίσει το γραφειοκρατικό αδιέξοδο.

Άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή είναι και η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1081/26.9.22 επιστολή των δημάρχου Ηρακλείου, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Συριγωνάκη, επ’ αφορμή της οποίας προκλήθηκε και η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία διατυπώνεται το αίτημα της τροποποίησης της αρ. 111613/27.4.21 απόφασης και του διαχωρισμού της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου από τα λοιπά έργα που δεν είναι ώριμα.

Οι ανακοινώσεις Καραγιάννη

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, αφού αναγνώρισε τις καθυστερήσεις και το γραφειοκρατικό αδιέξοδο, ανακοίνωσε την απεμπλοκή του έργου και τον διαχωρισμό του σε δύο υποέργα και συγκεκριμένα σε: α) δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και β) δικαστικό μέγαρο Χανίων. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για την άμεση τροποποίηση του προγράμματος ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα μέχρι τέλος του μήνα, καθώς και τη δημοπράτηση του έργου του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου εντός του α’ τριμήνου του 2023.

«Κατόπιν των συνεννοήσεων που έγιναν με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές των Χανίων κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου, αλλά και με το επισπεύδον υπουργείο Δικαιοσύνης, προκρίθηκε η λύση της δημοπράτησης των δύο δικαστικών μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου σε πρώτο χρόνο και, σε δεύτερο χρόνο μετά και την τεχνική ωρίμανση του φακέλου του, η δημοπράτηση του νέου δικαστικού μεγάρου Χανίων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης, προσθέτοντας, ως προς το χρονοδιάγραμμα, πως «η λύση αυτή θα προχωρήσει άμεσα υποβάλλοντας τροποποιημένη αίτηση υπαγωγής στη Διυπουργική ΣΔΙΤ και μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2023 το έργο θα έχει δημοπρατηθεί». Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι «για τα δικαστικά μέγαρα στην Κρήτη η λύση που επιλέχτηκε θα επιτρέψει το έργο και να δημοπρατηθεί άμεσα και να υλοποιηθεί εντός της επόμενης κυβερνητικής μας θητείας».

Επισήμανε ότι «στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλουμε να αναβαθμίζουμε ολιστικά τις περιοχές που παρεμβαίνουμε και όχι αποσπασματικά με σπασμωδικές λύσεις» και έφερε ως παράδειγμα «τη λύση της προηγούμενης κυβέρνησης που ενοποιούσε την υλοποίηση του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου με το δικαστικό μέγαρο Έδεσσας». Ο υφυπουργός Υποδομών σχολίασε, μάλιστα, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ότι «εμείς στο υπουργείο εκπαιδευτήκαμε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στο να λύνουμε σύνθετες ασκήσεις σε δύσκολους καιρούς και έχουμε μάθει να βρίσκουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν».

«Γνωρίζετε ότι, για όσα έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση αλλά και ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης.

«Να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις»

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρότασής του καθώς και των δημάρχου Ηρακλείου, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, που δίνει οριστική λύση για το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, ζήτησε επιπλέον από τον υφυπουργό να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στις περαιτέρω διαδικασίες καθώς και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Επ’ ευκαιρίας της ερώτησης, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα συντήρησης και ανακαίνισης των Δικαστηρίων Λασιθίου, θέμα που είχε θέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου στον υπουργό Δικαιοσύνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News