Κρήτη

Ηράκλειο: Σήμερα το μεγάλο υγειονομικό συλλαλητήριο από το ΠΑΓΝΗ (εικόνες)

Οι εργαζόμενοι απαιτούν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, μονιμοποίηση για όλους τους συμβασιούχους, ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και να δοθούν όλες οι άδειες που οφείλονται στους εργαζομένους

Σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, διοργανώνεται υγειονομικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου, στο οποίο καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αιτήματα - εκτός των άλλων - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς.

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ από τις 8 έως τις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε δίωρη στάση εργασίας (συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 8:30 το πρωί).

Οι εργαζόμενοι απαιτούν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, μονιμοποίηση για όλους τους συμβασιούχους, ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και να δοθούν όλες οι άδειες που οφείλονται στους εργαζομένους. Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν «δημόσια και δωρεάν Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση», ενώ εναντιώνονται στην «αυταρχική συμπεριφορά διοίκησης και υπουργείου».

Στο μεταξύ, στον απόηχο της «ιδιωτικής συνάντησης» που έλαβε χώρα προ ημερών μεταξύ της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ., της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και του προέδρου του ΙΣΗ, χθες υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του Συντονιστικού Οργάνου όλων των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Κρήτης.

«Το ότι χαρακτηρίστηκε ιδιωτική μια συνάντηση μιας δημόσιας υπηρεσίας, που γίνεται για να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει προκύψει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, δε μας κάνει εντύπωση, αφού όλα ιδιωτικά τα ονειρεύονται. Ιδιωτική θέλουν την υγεία, ιδιωτικά τα νοσοκομεία, ιδιωτική είναι η αντίληψή τους για τη διοίκηση, οπότε και ιδιωτικές θα είναι οι συναντήσεις τους.

Ξεπερνάμε τις κοινοτυπίες περί εποικοδομητικού διαλόγου και καλού κλίματος και μπαίνουμε στην ουσία.

* Συμπέρασμα 1ο: “Σε καμία περίπτωση η ενέργεια του Διοικητή δεν αποσκοπούσε στην προσβολή και αμφισβήτηση της προσωπικότητας των αναισθησιολόγων”.

Ακόμα και σε ανάλογες “παρεξηγήσεις” παιδιών του δημοτικού σχολείου το ξεκαθάρισμα της πρόθεσης καθίσταται ειλικρινές, όταν συνοδεύεται και από μια συγνώμη.

Προφανώς το “εγώ” όλων των διοικούντων (υπουργού Υγείας, διοίκησης Υ.ΠΕ., διοίκησης ΠΑΓΝΗ) είναι πολύ υψηλό για να ξεστομίσουν μια συγνώμη και σίγουρα πιο σημαντικό από την αναστάτωση, την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο που προκαλούν στην τοπική κοινωνία με τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου που οι ίδιοι προκάλεσαν.

* Συμπέρασμα 2ο: “Η αντιμετώπιση μελλοντικών στο εξής ζητημάτων θα επιλύονται από την Ιατρική Υπηρεσία”.

Προφανώς η παραπάνω δήλωση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ομολογία ότι μέχρι σήμερα η Ιατρική Υπηρεσία δεν είχε τον ρόλο που εκ του νόμου οφείλει και πρέπει να έχει για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Προτείνουμε μάλιστα να κάνουν και άλλες “ιδιωτικές συναντήσεις” μήπως και ανακαλύψουν ότι θεσμικά υπάρχουν και άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο (Νοσηλευτική, Διοικητική, Οικονομική, Τεχνική κ.τ.λ.) με συγκεκριμένο έργο και καθήκοντα διοίκησης και όχι απλά διακοσμητικό ρόλο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι, αφού δεν ήμασταν παρόντες, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η στάση των διοικούντων αποκατέστησε το ατόπημα της διοίκησης, ούτε και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής πήρε τις εγγυήσεις ότι στο εξής θα κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις και εντάσεις, ούτε ότι θα ενισχυθεί το τμήμα της ώστε να μην προκύπτουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον. Θα θέλαμε ωστόσο να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους μας αναισθησιολόγους, αλλά και όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, πως οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της Κρήτης θα είμαστε δίπλα τους απέναντι σε όποια αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο ΠΑΓΝΗ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και Βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, με αφορμή τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας αλλά και τα οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιούσαν στάση εργασίας εκείνη την ώρα. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης χαιρέτισε τη συγκέντρωση των εργαζομένων και τον αγώνα που δίνουν και τόνισε ότι το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή αλλά και έξω αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην υγεία. Οι αντιλαϊκές πολιτικές, πρόσθεσε, πάνε πακέτο με τις μεταθέσεις και μετακινήσεις. Η στάση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ μπορεί να δείχνει αυτό το ανάλγητο πρόσωπο, αλλά είναι πολιτική επιλογή για ένα ιδιωτικοποιημένο νοσοκομείο, όπου η τρομοκρατία, το καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών θα ενισχυθεί. Το ΚΚΕ παλεύει για την ενίσχυση της αποκλειστικής δημόσιας υγείας σε αντίθεση με το ιδιωτικοποιημένο σύστημα. Όλα αυτά να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τις επόμενες εκλογές, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στην αναισθησιολογική κλινική και πραγματοποίησε συνάντηση με μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των παθολόγων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια