Ελαιόλαδο: Έρχεται δημοπρασία στην Κρήτη με τιμή 5,40 ευρώ το κιλό

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Έρχεται δημοπρασία στην Κρήτη με τιμή 5,40 ευρώ το κιλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθεροποίηση της μέσης τιμής στα 5 ευρώ το ζητούμενο για τους Κρητικούς - Πάνω από 6 ευρώ έφτασαν οι τιμές σε Ιταλία και Ισπανία - Τα βιολογικά ελαιόλαδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 5,40 ευρώ το κιλό, ενώ σύμφωνα µε πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται μια ενίσχυση της τιμής κοντά στην περιοχή των 5,60 ευρώ στην Κρήτη

Ως καθοριστική εβδομάδα για αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στο κρητικό ελαιόλαδο χαρακτηρίζουν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, την ερχόμενη, με τις τιμές την ίδια ώρα στην Ισπανία να κυμαίνονται από 5,50 με 6 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία να έχουν φτάσει έως και τα 6,30 ευρώ το κιλό (στο Μπάρι).

Ευχής έργο αλλά και στόχος που μπορεί να επιτευχθεί είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλη Πρωτογεράκη, μέσα στις επόμενες μέρες να γενικευτεί η τιμή του 5 ευρώ στην Κρήτη και να αποτελέσει μία μέση τιμή για τον παραγωγό.

«Αυτή την τιμή περιμένουν», όπως λέει, «πολλοί ελαιοπαραγωγοί, που κρατούν “άκοπο” το λάδι τους»!

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξαναγράψει το neakriti.gr, σημαντική είναι η διαφορά των τιμών παραγωγού σε Ισπανία και Ιταλία σε σχέση με την Κρήτη και τη χώρα μας γενικότερα. Πάντως, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το agronews µε τις πρώτες πράξεις του 2023 την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τιμές 5,20 ευρώ το κιλό για το κρητικό ελαιόλαδο και στο νέο υψηλό των 5,30 ευρώ για το λακωνικό. Τα βιολογικά ελαιόλαδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 5,40 ευρώ το κιλό, ενώ, σύμφωνα µε πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται μια ενίσχυση της τιμής κοντά στην περιοχή των 5,60 ευρώ στην Κρήτη.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι Συνεταιρισμός στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία για συμβατικό ελαιόλαδο στα 5,40 ευρώ, σε μια συγκυρία κατά την οποία μεσίτες και έμποροι απ’ όλη την Ευρώπη έχουν συρρεύσει στο νησί για την εξασφάλιση ποσοτήτων, που ως γνωστόν λείπουν από την Ισπανία και την Τυνησία.

«Εγώ, σήμερα που μιλάμε, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τιμές πολύ πάνω από τα 5 ευρώ. Αλλά όπου έχουν επιτευχθεί τα 5,10 ευρώ το κιλό, προφανώς και θα είναι σε πολύ καλά λάδια, με ιδιαίτερες ποιότητες μετά από διαγωνισμούς και σίγουρα σε μεμονωμένες περιπτώσεις», διευκρίνισε προς το neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Ωστόσο, έκανε λόγο για αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον των Ιταλών, χωρίς να αποκλείει ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να έχουμε νέες αυξήσεις στην τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου.

Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης θεωρεί ότι στην παρούσα φάση είναι εφικτός ο στόχος της σταθεροποίησης στη μέση τιμή των 5 ευρώ το κιλό, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει, όπως λέει, τι θα γίνει μετά από δέκα μέρες, που πάντως μόνο ανοδικές μπορεί να είναι, όπως και ο ίδιος εκτιμά.

Άλλωστε, να υπενθυμίσουμε ότι ήταν και ο πρώτος που είχε μέσω της εφημερίδας μας εκτιμήσει εύστοχα, πολύ πριν την έναρξη της συγκομιδής στην Κρήτη, ότι η τιμή εκκίνησης για το κρητικό προϊόν δε θα έπεφτε κάτω από τα 4 ευρώ προς τον παραγωγό, όπως και έγινε. Και πάρα πολύ γρήγορα τα 4 έγιναν 4,20 και 4,30, μέχρι που η μέση τιμή σήμερα έχει διαμορφωθεί γύρω στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό στην Κρήτη, με συνεχώς ανοδικές τάσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στο επόμενο διάστημα να δούμε και 5,20 ή 5,50 ευρώ το κιλό, αλλά πάντα γίνεται λόγος για έναν μέσο όρο στις τιμές.

Στο 90% η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην Κρήτη

«Σήμερα η Κρήτη έχει προχωρήσει τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου σε ποσοστό πάνω από 90%, με εξαίρεση τη Μεσαρά, που βρίσκεται γύρω στο 60% με 70%», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ελαιουργών.

Στο μεταξύ, όπως διευκρινίζει, καλό θα είναι να προσπαθήσουν οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή, γιατί όσο καθυστερούν, “βαραίνουν” τα λάδια.

«Ήδη είναι λιγοστές οι ποιότητες των τριών γραμμών. Έχουμε μεγαλύτερες οξύτητες και είναι λογικό να “βαραίνει” το ελαιόλαδο όσο περισσότερο ωριμάζουν οι ελιές. Πάντως, σε γενικές γραμμές, η μέση οξύτητα στην Κρήτη μέχρι και σήμερα διαμορφώνεται γύρω στις 5 γραμμές, ίσως και λίγο παραπάνω. Είναι ασφαλώς το κρητικό ελαιόλαδο σε πολύ καλύτερη ποιοτική κατάσταση σε σχέση με το λάδι άλλων περιοχών της χώρας, αλλά θα πρέπει να επισπεύσουμε τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου», όπως επισημαίνει.

Τέλος, αναφορικά με τη σταθεροποίηση των τιμών στο μέλλον, ο πρόεδρος των ελαιουργών Βαγγέλης Πρωτογεράκης κάνει την ευχή να είναι η φετινή χρονιά μία νέα αρχή για το ελαιόλαδο.

«Μακάρι να διαμορφωθεί η μέση τιμή παραγωγού και για την επόμενη χρονιά από τα 4 ευρώ και πάνω», καταλήγει ο ίδιος, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής, η ξηρασία στην Ισπανία, ωστόσο, παραμένει και οι συνθήκες για τη δική τους παραγωγή ελαιολάδου εξακολουθούν να είναι άσχημες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News