Πήγαν να κόψουν δέντρα που προστατεύονται με απόφαση από το 2016 - Τα λάθη που έκανε ο δήμος Ηρακλείου

Κρήτη
Πήγαν να κόψουν δέντρα που προστατεύονται με απόφαση από το 2016 - Τα λάθη που έκανε ο δήμος Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τρεις λόγους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έκανε αποδεκτή την προσφυγή 98 πολιτών και ακύρωσε την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου

Μη νόμιμη εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, μη νόμιμη λήψη απόφασης καθώς θα έπρεπε να είχε προηγηθεί απόφαση σε επίπεδο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, και έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε παλαιότερη (του 2016) απόφαση του σώματος που είχε δεσμευτεί τότε για ενέργειες συντήρησης με σκοπό τη διάσωση των συγκεκριμένων δέντρων...

Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι-διαπιστώσεις για τους οποίους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έκανε δεκτή την προσφυγή 98 πολιτών και ακύρωσε την πολυσυζητημένη - το τελευταίο διάστημα - απόφαση 241 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που αφορούσε στην κοπή 22 μεγάλων δέντρων στην ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά, μετά από εισήγηση της ειδικής διεπιστημονικής Επιτροπής περί μεγάλης επικινδυνότητάς τους.

Όπως προκύπτει συμπερασματικά από την απόφαση της Αποκεντρωμένης που παραθέτει αναλυτικά σήμερα το neakriti.gr, οι προσφεύγοντες κατά του Δήμου πολίτες δικαιώθηκαν και για το αμιγώς διαδικαστικό κομμάτι της υπόθεσης (για το οποίο είχαν αντιδράσει και διαμαρτυρηθεί και πέντε δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης), αλλά και ως προς μια πιο ουσιαστική διάσταση, που αφορά στο ιδιαίτερο προφίλ των εν λόγω δέντρων... Και ως εκ τούτου το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί σφαιρικά από τον Δήμο.

Το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης

«Στη γνωστοποιηθείσα πρόσκληση αναγράφεται ως θέμα υπό τον αόριστο τίτλο “Έγκριση απομάκρυνσης δένδρων” συνοδευόμενο με εισήγηση της υπηρεσίας, η οποία δεν αφορούσε τα 22 δένδρα αλλά δέντρα της περιοχής των Δειλινών. Η εισήγηση σχετικά με τα ως άνω 22 δένδρα στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά παράβαση της τασσόμενης τριήμερης προθεσμίας. Εφόσον δε στάλθηκε εγκαίρως η εισήγηση του εν λόγω θέματος της κοπής των 22 δένδρων εντός της πόλεως του Ηρακλείου, το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κατόπιν παράθεσης αιτιολογίας που να δικαιολογεί το κατεπείγον. Κατά συνέπεια το θέμα εισήχθηκε μη νομίμως.

- Η κοπή των αναφερόμενων στην προσβαλλόμενη απόφαση 22 δένδρων, κυρίως πεύκων μεγάλου ύψους και διάρκειας ζωής, που φύονται σε ιστορικά σημεία της πόλεως του Ηρακλείου (στις εισόδους των ενετικών τειχών, έναντι του αγάλματος Ελ. Βενιζέλου) και έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα μιας περιοχής-γειτονιάς (λ.χ. Μασταμπά), χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση-εισήγηση της αρμόδιας σε θέματα περιβάλλοντος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Κατ’ ακολουθία, η υπ’ αρ. 241/2022 απόφαση λήφθηκε μη νόμιμα.

- Επιπρόσθετα, η εν λόγω 241/2022 απόφαση του Δ.Σ. Ηρακλείου ουδεμία αναφορά κάνει στην υπ’ αρ. 620/2016 απόφαση που έλαβε το Δ.Σ., με την οποία δεσμευόταν για ενέργειες συντήρησης προκειμένου να διασωθούν τα πεύκα της περιοχής του Μασταμπά», αναφέρεται στο σκεπτικό με το οποίο ακυρώθηκε η απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, σε αποδοχή της προσφυγής 98 πολιτών.

Ένταση κατά την επιχείρηση κοπής δέντρου στην Παλαιοκάπα

Εντωμεταξύ, ένταση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, στην οδό Παλαιοκάπα από κατοίκους που αντιδρούν στο κόψιμο ενός πεύκου από συνεργείο του Δήμου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τους κατοίκους, εδώ και μέρες είχε τοποθετηθεί ένα σημείωμα ότι θα γίνει απλώς κλάδεμα μικρής κλίμακας. Όμως όταν οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι το συνεργείο του Δήμου σκοπεύει να κόψει το πεύκο από τον κορμό, τότε μαζεύτηκαν στο σημείο και προσπάθησαν να εμποδίσουν την Υπηρεσία Πρασίνου. Η κοπή του δέντρου βεβαίως είχε ανακοινωθεί με επίσημο δελτίο Τύπου από τον Δήμο Ηρακλείου τις προηγούμενες ημέρες, όπως και η κοπή ενός κυπαρισσιού στην οδό Βάρνης. Τελικά το συνεργείο του Δήμου δεν προχώρησε στην κοπή, επικαλούμενο τους ισχυρούς νοτιάδες...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News