Τους «έφαγαν» το δώρο Χριστουγέννων - Πάνω από 150 καταγγελίες εργαζομένων στο Ηράκλειο που δεν πήραν ούτε σεντ!

Κρήτη
Τους «έφαγαν» το δώρο Χριστουγέννων - Πάνω από 150 καταγγελίες εργαζομένων στο Ηράκλειο που δεν πήραν ούτε σεντ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες από 150 καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου - Δεκάδες νέοι εγκαταλείπουν την Κρήτη αναζητώντας δουλειά με καλύτερους μισθούς ακόμη και στη μακρινή Τανζανία... - Σε πολλές καταγγελίες αναφέρθηκε ότι, ενώ έγινε η κατάθεση του δώρου Χριστουγέννων, στη συνέχεια οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να κάνουν ανάληψη και να το... επιστρέψουν στον εργοδότη

Ακόμα και στην Ηνωμένη Δημοκρατία της... Τανζανίας φεύγουν στις μέρες μας νέοι από την Κρήτη για να βρουν δουλειά στον χώρο της εστίασης με καλύτερες αμοιβές, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης... δηλώνει ικανοποίηση, συγκρίνοντας με το 2019 τα στοιχεία του “Εργάνη”.

Μάλιστα, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι κυρίως της εστίασης έχουν μέχρι τώρα καταγγείλει στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τους εργοδότες τους, ότι δεν τους έχουν πληρώσει το Δώρο Χριστουγέννων.

Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις καταγγέλλουν ότι έγινε η κατάθεση και στη συνέχεια εξαναγκάστηκαν να κάνουν ανάληψη του δώρου και να το... επιστρέψουν στον εργοδότη. Εργασιακός μεσαίωνας, δηλαδή, παρά τους αριθμούς που δείχνουν να... ευημερούν σε κάποια θέματα. Μόνο που πάνω από 336 χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας υποαπασχολούνται, με μισθούς ίσους ή και κάτω των 500 ευρώ... μικτά!

Τα στοιχεία αυτά καταγγέλλουν στο neakriti.gr συνδικαλιστές της Κρήτης, απαντώντας στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από το σύστημα “Εργάνη”, μέσα από τα οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους πέντε μισθωτούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου είχε μισθό κάτω ή ίσο με τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, μέχρι 700 ευρώ μικτά τον μήνα λάμβαναν 462.850 μισθωτοί (20,57% του συνόλου των μισθωτών, που ανέρχονται σε 2.249.599). Μάλιστα, 336.400 εργαζόμενοι (14,95%) είχαν μέσο μηνιαίο μισθό κάτω ή ίσο με 500 ευρώ και αυτά μικτά, που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης. Αντίστοιχα, από 701 έως 800 ευρώ μικτά λάμβαναν 376.542 μισθωτοί (16,74%), από 801 έως 900 ευρώ 274.468 (12,2%) και από 901 έως 1.000 ευρώ μικτά 247.272 (10,99%) μισθωτοί. Συνολικά, κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μικτά ήταν έξι στους δέκα μισθωτούς (60,5%), που αντιστοιχούσαν σε 1.361.132 εργαζόμενους.

Τι λένε οι αριθμοί

- Το 2022 ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανέρχεται σε 2.249.599 και είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το έτος 2021 κατά 85.989 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 3,97%.

- Από αυτούς, οι άντρες ανέρχονται σε 1.177.211 (52,33%) και οι γυναίκες σε 1.072.388 (47,67%).

- Σημειώνεται ότι από τα 263.263 άτομα ή +13,3% που εντάχθηκαν στην αγορά το διάστημα 2019-2022, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέλαβαν οι γυναίκες (+15,8%) σε σχέση με τους άνδρες (+11,1%). Έτσι, το μερίδιο των γυναικών στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων αυξήθηκε κατά 1,1 μονάδα (από 46,6% το 2019 σε 47,7% το 2022).

- Από το σύνολο των εργαζομένων, περίπου 600.000 απασχολούνται λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, λαμβάνοντας μικρότερο μισθό, ενώ περίπου 30.000 δουλεύουν μόνο έως 4 ώρες την εβδομάδα και αμείβονται ως ωρομίσθιοι.

- Το λιανικό εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ενώ ακολουθούν η εστίαση, το χονδρικό εμπόριο, η εκπαίδευση και η βιομηχανία τροφίμων. Σε αυτούς τους πέντε κλάδους απασχολούνται περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι.

- Οι περισσότεροι μισθωτοί (907.518) ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 30-44, ενώ επιβεβαιώνεται η δυσκολία των νέων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς στην ηλικία 19-24 ετών εργάζονται μόνο 177.768 άτομα.

- Όσον αφορά στον αριθμό των επιχειρήσεων, αυξήθηκαν κατά 29.680 σε σχέση με το 2019 (+11,2%) και κατά 3.084 περισσότερες σε σχέση με το 2021 (+1,057%). Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2022 ήταν 294.892, έναντι 291.808 το 2021 και 265.212 το 2019.

Η δήλωση του υπουργού

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Από το 2019 η αγορά εργασίας έκανε ποσοτικά και ποιοτικά άλματα: Η απασχόληση όσο και οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα βελτιώθηκαν σημαντικά. Περισσότεροι εργαζόμενοι έβαλαν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά οφείλεται στη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ιδίως, σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, στη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφασίστηκε πέρυσι. Αύξηση η οποία αποδείχτηκε στην πράξη ότι είχε μόνο θετικά αποτελέσματα: βελτίωσε τις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Καταρρέει λοιπόν με τα πιο επίσημα στοιχεία η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά για τους ανέργους και τους εργαζόμενους πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά»...

«Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται δράματα»

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, «πίσω από τους αριθμούς η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Όταν συζητάμε ακόμα σήμερα για τα δώρα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπου πάρα πολλοί ακόμα δεν τα έχουν πάρει, τότε καταλαβαίνετε τι γίνεται. Έχουμε και άλλες περιπτώσεις εργοδοτών κυρίως από την εστίαση, που βάζουν τα δώρα και μετά τα ζητάνε πίσω. Ενώ άλλοι βάζουν τον μισθό και το ονομάζουν δώρο για να μην έχουν επιπτώσεις, χωρίς να βάλουν στη συνέχεια τον μισθό. Πάνω από 150 περιπτώσεις μάς έχουν καταγγελθεί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Και μιλάμε γι’ αυτές που έχουμε γνώση. Πόσες άλλες περιπτώσεις είναι που, επειδή ο εργαζόμενος φοβάται, δε φτάνουν ποτέ στα συνδικαλιστικά όργανα;».

Όπως διευκρινίζει ο συνδικαλιστής, όσοι εργαζόμενοι προσέφυγαν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου αρμοδίως, κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

«Είναι ποινικό αδίκημα. Επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Οι εργοδότες αυτοί λένε “εγώ δε δίνω δώρο”. Ποιοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα το δώσουν ή όχι;», λέει με αγανάκτηση ο συνδικαλιστής.

Για τους νέους εργαζόμενους, ο Νεκτάριος Μωυσάκης καταγγέλλει ότι «συνεχίζεται η φυγή στο εξωτερικό. Και πάρα πολλοί νέοι πάνε σε άλλες χώρες να δουλέψουν. Έχουμε πολλούς που φεύγουν ακόμα και για το Κουβέιτ, αλλά και για την Τανζανία και όχι μόνο σε χώρες ευρωπαϊκές, βρίσκοντας ακόμα κι εκεί καλύτερες αποδοχές κυρίως στα ξενοδοχεία»!

«Η φυγή των νέων συνεχίζεται»

Την ίδια ενημέρωση είχαμε και από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τάσο Ξενάκη.

«Βλέπουμε να υπάρχει σοβαρή τάση φυγής στο εξωτερικό. Οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν δυστυχώς, λόγω της κατάστασης αυτής, να προτιμούν άλλες χώρες. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι που θα στηρίξουν αργότερα τη χώρα μας και θα συμβάλουν στην οικονομία της χώρας»...

Αυξήσεις ουσίας στους μισθούς - «Η μεγάλη μάζα των εργαζομένων υποφέρει»

«Είναι θετικές οι όποιες αυξήσεις των μισθών το 2021. Αλλά από ’κει και μετά, βλέπουμε το 2022 την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΚΗ και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

«Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί πάρα πολύ. Και η μεγάλη μάζα των εργαζομένων υποφέρει. Δεν μπορεί να βγάλει τις ανάγκες των νοικοκυριών. Ας μη θριαμβολογεί λοιπόν η κυβέρνηση. Εδώ θα πρέπει να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού και ο βασικός κατώτατος μισθός να καθορίζεται από τους κοινωνικούς φορείς και όχι από την κυβέρνηση. Και ο μισθός να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των νοικοκυριών», κατέληξε ο Νίκος Κοκολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News