Έφτασαν τα 80χλμ/ώρα οι ριπές των νότιων ανέμων στην Κρήτη - Ρεκόρ 15ετίας η θερμοκρασία

Κρήτη
Έφτασαν τα 80χλμ/ώρα οι ριπές των νότιων ανέμων στην Κρήτη - Ρεκόρ 15ετίας η θερμοκρασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Σητεία μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και το Ρέθυμνο κι από τα Φαλάσαρνα μέχρι το Ελαφονήσι, καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ενώ οι ριπές των ανέμων έφτασαν σε πολλές περιοχές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα

Θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι σαρώνουν τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης την ώρα που το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί για περεταίρω ενίσχυση των ανέμων από σήμερα και καλεί τους ιδιοκτήτες σκαφών να μεριμνήσουν για την ασφάλεια τους.

Από τη Σητεία μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και το Ρέθυμνο κι από τα Φαλάσαρνα μέχρι το Ελαφονήσι, καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ενώ οι ριπές των ανέμων έφτασαν σε πολλές περιοχές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα Χανιά, ακόμη στο νότιο τμήμα τους, δεν επηρεάστηκαν από τους ισχυρούς ανέμους με εξαίρεση τα δυτικά της περιφερειακής ενότητας και συγκεκριμένα τον δήμο Κισσάμου από τη μια άκρη του ως την άλλη.

Οι νοτιάδες σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν ψύξη του εδάφους και των χαμηλών στρωμάτων της ατμόσφαιρας ούτε τις νυχτερινές ώρες, ανέβασαν στα ύψη τον υδράργυρο με τα επίπεδα που καταγράφηκαν να είναι από τα υψηλότερα της δεκαπενταετίας για μήνα Ιανουάριο. Είναι χαρακτηριστικό πως στα Χανιά χθες η μέγιστη τιμή έφτασε τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι ισχυροί άνεμοι ωστόσο που έπνεαν από 5-6 μποφόρ αλλά με ενισχυμένες ριπές, είναι που προκάλεσαν ανησυχία στους πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις κινητοποίησαν τις αρχές. Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου, σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφηκαν στα Φαλάσαρνα, στο Ελαφονήσι και το Καστέλι Κισσάμου όπου έφτασαν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, στο Ηράκλειο από το πρωί και ως αργά το βράδυ καταγράφηκαν ριπές έως και 78,9 χιλιομέτρων, στα Μάλλια έφτασαν τα 75,6 χιλιόμετρα, στο Ρέθυμνο τα 69,2 και στην Ιεράπετρα 62,8 χιλιόμετρα την ώρα.

Αύριο οι νότιοι άνεμοι στο Ηράκλειο θα πνέουν ακόμα πιο ενισχυμένοι από 6 - 7 μποφόρ και προβλέπεται να εκδηλωθούν ριπές των 80χλμ/ώρα. Aντίστοιχα και στο Ρέθυμνο διατηρούνται οι νοτιάδες με ριπές των 70 χιλιομέτρων.  Στα Χανιά οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν ασθενείς με εξαίρεση τις νότιες περιοχές όπου προβλέπεται να ενισχυθούν φθάνοντας έως και τα 7 Μποφόρ με ριπές από 50 - 70 χιλιόμετρα την ώρα. Αύριο Παρασκευή προβλέπεται μικρή εξασθένηση των ανέμων θα είναι όμως πρόσκαιρη αφού από το Σάββατο ενισχύονται και πάλι σε πολλές περιοχές του νησιού και διατηρούνται μέχρι και τη Δευτέρα.

Αίσθηση ωστόσο προκαλούν τα ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα της θερμοκρασίας τα οποία συγκριτικά είναι από τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Έως και 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο νησί σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν από το 2007 μέχρι πέρυσι. Ενδεικτικά χθες στα Χανιά η χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε ήταν 9,8 βαθμοί και η υψηλότερη 21 βαθμοί Κελσίου. Στο Ηράκλειο η ελάχιστη ήταν στους 15,2 βαθμούς και η μέγιστη έφτασε τους 18 βαθμούς Κελσίου. Στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας ήταν στους 13 βαθμούς και η μέγιστη στους 18. Με θερμοκρασίες που παραπέμπουν κυρίως σε μήνα Απρίλιο αναμένεται να κυλήσει και το επόμενο διήμερο.

IΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ 80 km/h

KIΣΣΑΜΟΣ 80 km/h

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 78,9 km/h

MAΛΛΙΑ  75,6 km/h

ΡΕΘΥΜΝΟ 69,2 km/h

IEΡΑΠΕΤΡΑ 62,8 km/

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007-2021 (meteo)

Στα Χανιά σήμερα η θερμοκρασία έφτασε τους 21ο C, με τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου να κυμαίνεται στους 11,9o C                                     

Στο Ηράκλειο σήμερα η θερμοκρασία έφτασε στους 18o C, με τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου να κυμαίνεται στους 13,4 o C

Στο Ρέθυμνο σήμερα η θερμοκρασία έφτασε τους 18ο C, με τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου να κυμαίνεται στους  13 o C

Στον Άγιο Νικόλαο σήμερα η θερμοκρασία έφτασε τους  18ο C, με τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου να κυμαίνεται στους  13 o C

Στους 23 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στην Κρήτη την Τετάρτη

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το meteo.gr, υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι 5-7 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές μέγιστες τιμές της εποχής.

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News