ΠΑΓΝΗ: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους - «Απαιτούμε στελέχωση της ΜΕΘ και του νοσοκομείου»

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους - «Απαιτούμε στελέχωση της ΜΕΘ και του νοσοκομείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή στο υπουργείο Υγείας έστειλαν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου για την υποστελέχωση της ΜΕΘ Covid, καθώς και όλου του νοσηλευτικού ιδρύματος - Ζητούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής θεραπείας Covid του Πανεπιστημιακού Γενικού νοσοκομείου Ηρακλείου απέστειλαν επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ, ζητώντας άμεσα την πλήρη στελέχωση της μονάδας από μόνιμο προσωπικό, ενώ παράλληλα ζητούν την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών καλείται το προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες, αναγκαζόμενο να εργασθεί με ένα ρεπό την εβδομάδα κι άλλες φορές οι βάρδιες αυτές να είναι ανέφικτο να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η στελέχωση να είναι κάτω του ορίου ασφαλείας για τους ασθενείς. Υπάρχουν νοσηλευτές, οι οποίοι προτίμησαν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ως απόρροια των οφειλόμενων αδειών και ρεπό, του στρες της επικινδυνότητας και του φόρτου εργασίας.

«Με επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων της 7ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, οι νοσηλευτές της ΜΕΘ COVID ζητούν άμεσα την πλήρη στελέχωση της μονάδας από μόνιμο προσωπικό, καθώς και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σύμφωνα με την επιστολή τους, η οποία κοινοποιήθηκε στο σωματείο εργαζομένων, οι κλίνες στη ΜΕΘ COVID αυξήθηκαν σε 16, με μειωμένο προσωπικό για κάλυψη που έπρεπε να νοσηλεύονται σε διαφορετικά τμήματα (περιστατικά που νοσούν από covid και περιστατικά γενικής ΜΕΘ).

Σε μια μονάδα που έχει αποκτήσει και λειτουργεί πλέον με ISO, δεν επαρκεί αριθμητικά το υπάρχον μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό (16 μόνιμοι νοσηλυτές - 14 συμβασιούχοι) για να καλύψει αναλογικά τις κλίνες που έχουν αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τους κανόνες, όπου η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη είναι 4:1, μπορούν με ασφάλεια να καλυφθούν περίπου 7-8 κλίνες.

Σε πολλές περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών καλείται το προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες, αναγκαζόμενο να εργασθεί με ένα ρεπό την εβδομάδα κι άλλες φορές οι βάρδιες αυτές να είναι ανέφικτο να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η στελέχωση να είναι κάτω του ορίου ασφαλείας για τους ασθενείς. Υπάρχουν νοσηλευτές, οι οποίοι προτίμησαν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ως απόρροια των οφειλόμενων αδειών και ρεπό, του στρες της επικινδυνότητας και του φόρτου εργασίας.

Υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες (καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, βοηθοί νοσηλευτών) με αποτέλεσμα σε πολλές βάρδιες όλος ο όγκος της εργασίας μετατίθεται στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό μόνο στη ΜΕΘ COVID φτάνουν τις 2000 μέρες, με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική εξουθένωση. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου, αφού στο σύνολο οφείλονται πάνω από 30.000 μέρες άδειας και ρεπό.

Η κατάσταση χειροτερεύει όσο δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνο το 2022 αποχώρησαν 90 μόνιμοι εργαζόμενοι και 43 συμβασιούχοι και προσλήφθηκαν μόνο 33 μόνιμοι και 30 συμβασιούχοι, ενώ οι συνθήκες έχουν εντατικοποιηθεί με την αύξηση προσέλευσης ασθενών.

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ, αλλά και όλου του νοσοκομείου, με μόνιμο προσωπικό καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να δοθούν αμέσως όλες οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News