Σχολεία: Αντιδράσεις για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών στην Κρήτη

Κρήτη
Σχολεία: Αντιδράσεις για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί και στην Κρήτη για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών στα σχολεία

Σφοδρή κριτική ασκεί σημαντική μερίδα Ηρακλειωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τον τρόπο που θα γίνει φέτος η επιλογή των διευθυντών Εκπαίδευσης. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης, η απόφαση της κ. Κεραμέως να μετατρέψει τα συμβούλια επιλογής των διευθυντών από 7μελή σε 5μελή έχει ως άμεση συνέπεια να δείχνει ασέβεια στον τρόπο εκλογής των αιρετών.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκεται επί τάπητος η διαδικασία επιλογής των διευθυντών Εκπαίδευσης. Είναι καθαρά μια θεσμική διαδικασία. Μέχρι και το 2018, στα συμβούλια επιλογής των διευθυντών Εκπαίδευσης συμμετείχε μια 7μελής επιτροπή στον νομό Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελούνταν από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Ηρακλείου, τα 2 αιρετά μέλη-αντιπροσώπους που επέλεξε η εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου και άλλα 4 μέλη, τα οποία ορίζονται από τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα 4 μέλη δεν είναι δυνάμει διευθυντές σχολείων, αλλά εκπαιδευτικοί που είναι χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη θέσεων διευθυντών σχολικών μονάδων ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ενώ στον νομό Ηρακλείου κατατέθηκαν 168 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 162 αφορούν τις διευθυντικές θέσεις των δημοτικών σχολείων και 6 για τις αντίστοιχες των νηπιαγωγείων.

Το 2021, με νόμο της υπουργού Παιδείας, οι 7μελείς επιτροπές έγιναν 5μελείς, καθώς τα 2 αιρετά μέλη που συνυπέγραφαν τη διαφάνεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και είχαν συμμετοχή στην επιλογή θεωρήθηκαν πως δεν πρέπει να ανήκουν σε αυτές τις επιτροπές. Είναι άξιο αναφοράς πως οι τελευταίες κρίσεις έγιναν το 2018 και τώρα βρισκόμαστε την περίοδο συγκρότησης των συγκεκριμένων συμβουλίων-επιτροπών.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” και ένας εκ των δύο αιρετών εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, εξέφρασε την αντίθεσή του με τους ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας. Όπως είπε, η στάση αυτή υποβαθμίζει τη βούληση του συνόλου των εκπαιδευτικών.

«Υπάρχει σαφέστατη πολιτική στόχευση με τον νόμο της Κεραμέως, όπου καταργεί τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών-συνδικαλιστών στα συμβούλια επιλογής. Τα αιρετά μέλη, που είναι μόνο δύο, δε θα συμμετέχουν. Είναι μέλη τα οποία έχουν ευθύνη της διαδικασίας, ενώ η συμμετοχή τους υπογραμμίζει τη διαφάνεια της θεσμικής αυτής διαδικασίας. Η κ. Κεραμέως δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διευθετεί τα ζητήματα της εκπαίδευσης, καθώς δε λαμβάνει γι’ άλλη μια φορά τον διάλογο και κυρίως τους δημοκρατικά εκλεγμένους στα όργανα εκπαιδευτικούς. Το αίτημά μας είναι η επαναφορά των αιρετών στα συμβούλια-επιτροπές ανάδειξης των νέων διευθυντών», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News