Σε κρίση το ΕΣΥ στην Κρήτη: Εμπόλεμο κλίμα στο ΠΑΓΝΗ, διαμαρτυρίες στο Ρέθυμνο, επί ποδός στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Σε κρίση το ΕΣΥ στην Κρήτη: Εμπόλεμο κλίμα στο ΠΑΓΝΗ, διαμαρτυρίες στο Ρέθυμνο, επί ποδός στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραμένει “εμπόλεμο” το κλίμα στο νοσοκομείο - Ξεκινούν σήμερα στάσεις εργασίας, ενώ αποφασίστηκε η αποχή των γιατρών από τις διαδικασίες κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων

Την αποχή τους από τις διαδικασίες κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, προκειμένου να υποχρεωθεί η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να διεκδικεί κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία, αποφάσισαν οι γιατροί μέσα από τη θυελλώδη γενική τους συνέλευση, καλώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου. Κάλεσαν παράλληλα σε παραίτηση από όλα τα θεσμικά όργανα όλων των νοσοκομείων της Κρήτης τους γιατρούς-συναδέλφους τους, ενώ εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αναισθησιολόγων, που από την πλευρά τους εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο πλέον την κατάσταση που βιώνουν.

Μάλιστα, πληροφορίες των γιατρών μέσα από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου αναφέρουν ότι αναμένεται να έρθει στην Κρήτη στις 27 Ιανουαρίου ή προς τα τέλη του μήνα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Και έτσι, από τώρα θα του προετοιμάσουν... “θερμή” υποδοχή.

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, οι γιατροί πλέον θα απέχουν και από την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και από όλα τα θεσμικά όργανα των νοσοκομείων της Κρήτης, μέσα από κάλεσμα της αρμόδιας επιτροπής του ΠΑΓΝΗ προς τους συλλόγους των γιατρών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του νησιού μας. Τέτοια θεσμικά όργανα σε κάθε νοσοκομείο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Χειρουργείων κ.ά. «Ο αγώνας των υγειονομικών είναι σε εξέλιξη. Εμείς θα διαμαρτυρηθούμε και στην 7η Υ.ΠΕ., καλώντας την κοινωνία να στηρίξει τον αγώνα μας», τονίζει ο συνδικαλιστής.

«Μέχρι να ανακαλέσει το υπουργείο την απόφασή του για την ανανέωση των θέσεων διοικητή και αναπληρωτή διοικητή, οι γιατροί θα απέχουν από αυτές τις διαδικασίες και από αυτές τις θεσμικές θέσεις. Εξάλλου, την ημέρα που θα έρθει ο υπουργός ή ο αναπληρωτής υπουργός, το σωματείο μας θα βρίσκεται στους δρόμους. Αποφασίστηκε, επίσης, να ζητηθεί συνάντηση με τον ΔΥΠΕάρχη ενώ τονίστηκε η συμμετοχή και η συμπαράσταση των γιατρών και των νοσηλευτών του ΠΑΓΝΗ στους αγώνες που είναι σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο», είπε ο Δημήτρης Βρύσαλης.

«Καλούμε την κοινωνία της Κρήτης να στηρίξει τον αγώνα μας γιατί ο αγώνας ο δικός μας αφορά όλη την κοινωνία», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα μας και ο ψυχίατρος-διευθυντής ΕΣΥ της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Βασίλης Κούδας. «Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και θα κλιμακωθούν», τόνισε ο Βασίλης Κούδας. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι σήμερα Τρίτη 17 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στο ΠΑΓΝΗ από τις 8 έως τις 10 το πρωί έξω από την Αναισθησιολογική Κλινική.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν είναι μόνο το περιστατικό με τα rapid tests στα σπίτια των γιατρών, αλλά ότι γενικότερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική που θέλει αυταρχικές και τρομοκρατικές διοικήσεις συνολικά», τόνισε στην εφημερίδα μας ο Βασίλης Κούδας. Για το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, το μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Βασίλης Κούδας, περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα: «Έχουμε ένα διαλυμένο νοσοκομείο στο οποίο δεν κάνουν προσλήψεις και στο οποίο κλείνουν κλινικές. Παραιτούνται οι συνάδελφοι, με αποτέλεσμα οι παροχές υγείας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο»...

Μάλιστα, για τον ερχομό του υπουργού, ο Βασίλης Κούδας μάς είπε: «Είχαμε μια πληροφορία ότι στις 27 του μηνός θα έρθει εδώ στο Ηράκλειο ο Πλεύρης. Και θα οργανώσουμε κινητοποίηση για όλα αυτά τα θέματα, αλλά θα ζητήσουμε και συνάντηση μαζί του, για να του καταθέσουμε τα αιτήματά μας. Έτσι, μετά είναι ευθύνη του υπουργού και της 7ης Υ.ΠΕ. το τι θα αποφασίσουν. Βέβαια, σε πρώτη φάση απάντησε όταν έδωσε παράταση στη θητεία διοικητή και αναπληρωτή διοικητή και είπε ότι θεωρείται επιτυχημένη η μέχρι τώρα διοίκηση. Άρα, εμείς δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Απλώς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και ζητάμε από τον κόσμο να είναι σύμμαχός μας, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και ολόκληρη την Κρήτη»...

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου οι εκπρόσωποι των ιατρικών και νοσηλευτικών φορέων θα ζητήσουν συμπαράσταση και συνεργασία για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους. Επίσης, στην ίδια συνάντηση αναμένεται να αποφασιστεί ανάλογο συλλαλητήριο υγειονομικών και στο Ηράκλειο.

Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, νοσηλευτές, επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό κινητοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο που διατρέχει λόγω ποικίλων προβλημάτων η λειτουργία του.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και αυτοδιοικητικοί φορείς του νομού Ρεθύμνου, πολίτες, φοιτητές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των νοσοκομειακών και των ενώσεών τους για το νοσοκομείο και τη δημόσια υγεία στον νομό. Όπως επισημάνθηκε από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, «...το νοσηλευτικό ίδρυμα εκπέμπει σήμα κινδύνου, δεδομένων των προβλημάτων που χρόνια τώρα ταλανίζουν ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και που με μεγάλο αγώνα, κόπο και προσωπικές θυσίες μας προσπαθούμε να καλύψουμε, ώστε να μη γίνουν η αιτία για την ταλαιπωρία και την κακή εξυπηρέτηση των ασθενών».

Η πορεία ξεκίνησε έξω από το Δημαρχείο του Ρεθύμνου νωρίς χθες Δευτέρα, το απόγευμα και κατόπιν μέσω της οδού Βάρδα Καλλέργη κατευθύνθηκε προς την παραλία. Στη συνέχεια, διέσχισε όλες τις καφετέριες του παραλιακού μετώπου, μετέβη στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και από εκεί κατευθύνθηκε στο πολύπαθο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου. H κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίστηκε συμβολικά από τους διαδηλωτές.

Παρών στον αγώνα ήταν και ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός από το κοινοβουλευτικό του μετερίζι, ο οποίος με παρέμβαση ζήτησε την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Νέο συλλαλητήριο κατά της υποβάθμισης του νοσηλευτικού του ιδρύματος ετοιμάζουν τον Φεβρουάριο οι Ιεραπετρίτες

Την επανεκκίνηση των αγώνων του λαού της Ιεράπετρας, για τη σωτηρία του νοσοκομείου, σηματοδότησε η συνάντηση των φορέων της περιοχής το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”, παρουσία περίπου 100 ανθρώπων που εκπροσωπούσαν συλλογικότητες. Απουσίαζαν από τη συνάντηση αυτή εκπρόσωποι του Δήμου Ιεράπετρας και του Εμπορικού Συλλόγου. Συγκροτήθηκε η πρώτη συντονιστική επιτροπή, που χωρίς χρονοτριβή προγραμμάτισε την πρώτη της συνεδρίαση χθες το βράδυ, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία της διοργάνωσης της πρώτης μεγάλης κινητοποίησης που θα “νεκρώσει” τα πάντα στην Ιεράπετρα στις αρχές του Φλεβάρη.

«Σας αποστέλλουμε το ψήφισμα που συνυπογράψαμε με φορείς του τόπου για το νοσοκομείο μας, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Είναι το πρώτο βήμα στη σειρά όλων των δράσεων που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, για την κλιμάκωση των οποίων θα αποφασίζει το συντονιστικό όργανο που συστήθηκε στη συγκέντρωση με τους φορείς. Η πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού ορίστηκε να γίνει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (σ.σ. χθες) στις 7 μ.μ. στο Στέκι Νεολαίας», μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ενώ η γραμματέας του Συλλόγου, κ. Πόπη Δασκαλάκη, μας έστειλε το σχετικό ψήφισμα.

Ψήφισμα

«Μετά τη συνεδρίαση φορέων και συλλογικοτήτων που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα τη 14η/1/2023 και αφορούσε την τραγική υποβάθμιση στην οποία βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο μας, δηλώνουμε ότι εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ελάχιστους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που έχουν απομείνει, για την αυτοθυσία τους, αφού με υπέρβαση κάθε προβλεπόμενων καθηκόντων και ωραρίων παραμένουν πιστοί στον αγώνα τους για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας. Απαιτούμε η Πολιτεία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμους διορισμούς σε οργανικές θέσεις όλου του απαιτούμενου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, ώστε το Νοσοκομείο Ιεράπετρας να επιτελεί το έργο της αποστολής του για όλη τη γεωγραφική περιοχή ευθύνης του.

Δε δεχόμαστε προκηρύξεις με το σταγονόμετρο. Υποχρεωτικά οι προκηρύξεις πρέπει να είναι συνολικές, ώστε αφενός μεν να είναι ελκυστικές για τους υποψήφιους γιατρούς και αφετέρου να δίνουν το δικαίωμα στα τμήματα να εφημερεύουν καθημερινά όλο τον μήνα. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η περιφρονητική στάση της Πολιτείας απέναντι στο νοσοκομείο μας και κατά συνέπεια η απαξιωτική στάση της απέναντι στον λαό της ευρύτερης περιοχής και της μεγάλης προσφοράς του. Ζητούμε ασφάλεια και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και όχι μαζικές διακομιδές των ασθενών μας με τα ασθενοφόρα. Ζητούμε ένα νοσοκομείο πλήρες, αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν για όλους με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τα πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα της περιοχής μας, την ιδιαίτερη ενασχόληση των κατοίκων με τα ευπαθή οπωροκηπευτικά, τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού και το εύρος της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, το νοσοκομείο πρέπει να είναι πλήρες και να εκπληρώνει την αποστολή του. Να είναι αυτόνομο και με προοπτικές προόδου. Να είναι το Νοσοκομείο της νοτιοανατολικής Κρήτης - είναι εξάλλου το μοναδικό νοσοκομείο της νότιας Κρήτης - και να ενταχθεί στα νοσοκομεία προβληματικών-νησιωτικών περιοχών τύπου Α.

Οι ιδέες για περιορισμό του εύρους δραστηριοτήτων του και ανάπτυξη ισχυρού ΤΕΠ εκλαμβάνονται από εμάς ως πρόθεση να το μετατρέψετε σε Σταθμό Α’ Βοηθειών και μάλιστα κουτσουρεμένο. Ο νέος νόμος για το ΕΣΥ είναι καταστροφικός για την περιοχή μας, όπως καταστροφικός είναι και ο υγειονομικός χάρτης όπως τον έχει στο μυαλό του ο υπουργός υγείας. Τέτοιοι σχεδιασμοί δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί. Ο λαός μας ξέρει να αγωνίζεται. Δε θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μέσον για το αγαθό της υγείας. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση. Ούτε θα δεχτούμε άλλη ερήμωση της περιοχής μας. Η φωνή μας θα ακουστεί γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News