Νέος κύκλος έντασης για την Νήσο Χρυσή - Τι απαντά ο δήμος στην Κοζυράκη (βίντεο)

Κρήτη
Νέος κύκλος έντασης για την Νήσο Χρυσή - Τι απαντά ο δήμος στην Κοζυράκη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απάντηση που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Ελεύθερο Σημείο», η Μαρία Ρουμελιωτάκη στην γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη

Απάντηση έδωσε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και καθαριότητας Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, στην γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, για την τοποθέτησή της στην τηλεοπτική εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Ελεύθερο Σημείο», με στον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη, όπου αναφερόμενη στη Νήσο Χρυσή, είπε ότι δέχτηκε πόλεμο από το Δήμο Ιεράπετρας.

«Θα ήθελα κ. Κοζυράκη να μας μιλήσετε συγκεκριμένα για τον πόλεμο που όπως λέτε δεχτήκατε από το Δήμο Ιεράπετρας. Μήπως συνέβη το αντίθετο; Δε λάβατε ποτέ υπόψη σας την επιστολή του δημάρχου Ιεράπετρας τον Ιανουάριο του 2022 που σας ενημέρωνε για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας πέραν των αρμοδιοτήτων του- τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου ούτως ώστε η Νήσος Χρυσή να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα οργανωμένα και με φύλαξη. Ποιος λοιπόν κ. Κοζυράκη δέχτηκε πόλεμο; Εσείς ή ο Δήμος;

Ο Δήμος ήταν αυτός που ανέθεσε την ΕΠΜ για το Νησί, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πάνω στην οποία στηρίχτηκε το Υπουργείο και εξέδωσε το Σχέδιο Δράσης για τη Χρυσή. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσε το Νησί με τον τρόπο που κατονομάζετε- οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ήταν υπεύθυνες για τον τρόπο της λειτουργίας του. Υπήρχαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης- γιατί δεν προχωρούσατε τη διαδικασία υλοποίησής τους; Γιατί δεν είχαν απομακρυνθεί τόσα χρόνια τα ανεπιτήρητα ζώα από το Νησί- γιατί δεν είχαν σφραγιστεί τα πηγάδια- γιατί δεν είχαν απομακρυνθεί τόσα μηχανοκίνητα οχήματα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, γιατί δεν είχατε ασχοληθεί τόσα χρόνια με το Νησί;

Προσπαθούσατε πάντα να καταλογίζετε ευθύνες στο Δήμο- ο οποίος δεν είχε καμία άλλη αρμοδιότητα πέραν του να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων τους μήνες λειτουργίας του- από 1ηΜαίου έως 30 Οκτωβρίου», αναφέρει η κ Ρουμελιωτάκη.

Στην αναφορά της κ. Μαρίας Κοζυράκη περί ληστρικής τουριστικής εκμετάλλευσης της Χρυσής - έκανε ιδιαίτερη αναφορά η κ. Ρουμελιωτάκη.

«Επισημάνατε στη συνέντευξη που παραχωρήσατε στην ΚΡΗΤΗ TV κ. Κοζυράκη,  ότι η Νήσος Χρυσή, είναι μια περιοχή που τα τελευταία 40 χρόνια αντιμετωπιζόταν μόνο ως τουριστικός προορισμός με μια ληστρική εκμετάλλευση. Τι κάνατε εσείς γι’ αυτό; Επίσης αναφέρετε ότι είναι μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή που οφείλουμε να σεβαστούμε, να διατηρήσουμε και να τη δώσουμε στις επόμενες γενιές. Δε νομίζω τόσα χρόνια να ακολουθήσατε αυτήν την οδό. Αυτό το ξεκίνησε ο Δήμος Ιεράπετρας με την ανάθεση της Μελέτης για την προστασία του Νησιού μας- στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το συνέχισε με την υπογραφή σύμβασης με το Ινστιτούτο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την προστασία του κεδροδάσους. Δυστυχώς όμως λόγω μη αρμοδιοτήτων δεν μπορούσε να κάνει περισσότερα. Εσείς είχατε το καρπούζι εσείς και το μαχαίρι», προσθέτει η κ. Ρουμελιωτάκη και κλείνει την απάντηση της με την επίσημη θέση του Δήμου Ιεράπετρας.

«Η θέση του Δήμου είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ένα Νησί φυσικά προστατευμένο αλλά συγχρόνως και λειτουργικό. Είτε το θέλετε είτε όχι είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός στην νότια Κρήτη και αυτό δεν θα αφήσουμε να μας το διαλύσει κανείς. Προστατεύστε το όπως ακριβώς του αξίζει. Πρέπει όμως να λυθεί πρώτα απ’ όλα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νησιού. Αυτό τονίζουμε εξ αρχής. Ο αποκλεισμός των επισκεπτών στο Νησί- για να προστατευθεί- δεν είναι λύση. Όλοι οι προστατευμένοι προορισμοί (περιοχές natura )είναι επισκέψιμοι- δεν κλείνουν.

Ο δήμος στηρίζει την επισκεψιμότητα με τα μέτρα που χρειάζονται ούτως ώστε το Νησί ως αυστηρά προστατευμένη περιοχή να κρατήσει την ομορφιά και το φυσικό του περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε κι εμείς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και στη Νήσο Χρυσή. Δε σας πολεμάμε λοιπόν κ. Κοζυράκη . Θέλουμε τα ίδια πράγματα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Θέλουμε να είστε δίπλα μας και όχι απέναντι. Η Ιεράπετρα είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή και η Χρυσή παίζει σημαντικό ρόλο σ αυτό. Δείτε το λοιπόν θετικά- γιατί μ αυτόν τον τρόπο στηρίζετε και την τοπική οικονομία. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι ένα Νησί προστατευμένο αλλά συγχρόνως επισκέψιμο» συμπληρώνει - απαντώντας στη γραμματέα της Α.Δ.Κ. κ. Μαρία Κοζυράκη η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Τουρισμού Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News