Κρήτη: Οι ιώσεις έπιασαν... θρανίο - «Ομαλή» ήταν σε υγειονομικό επίπεδο η επιστροφή στις τάξεις

Κρήτη
Κρήτη: Οι ιώσεις έπιασαν... θρανίο - «Ομαλή» ήταν σε υγειονομικό επίπεδο η επιστροφή στις τάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γρίπη με γαστρεντερίτιδα και λιγότερο ο κορωνοϊός κυριαρχούν στα σχολεία του Ηρακλείου - Ικανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμός για τα στοιχεία

Κάτω του 5% των μαθητών στα σχολεία, που αποτέλεσαν δείγμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου, έφτασαν οι απουσίες λόγω γρίπης και κορωνοϊού στην πρώτη εβδομάδα του 2023 μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε στο neakriti.gr, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, εκφράζοντας ικανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμό, παραπέμποντάς μας στη σημερινή ημέρα, λόγω της δεύτερης εβδομάδας μετά το άνοιγμα των σχολείων, που θεωρείται περισσότερο ενδεικτική για την όλη κατάσταση.

«Σε γενικές γραμμές, η πρώτη εβδομάδα κύλισε καλά. Δηλαδή είναι σταθεροποιημένη στο ένα με δύο παιδιά να απουσιάζουν ανά τμήμα, από τα οποία περίπου το 1/3 είναι λόγω κορωνοϊού, ενώ τα 2/3 των απουσιών οφείλονται σε γρίπη και άλλες ιώσεις. Δηλαδή, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι περιορισμένος», είπε στο neakriti.gr, ο Μανόλης Μπελαδάκης. Μάλιστα, φαίνεται πως και οι προσωπικές του οδηγίες και εκκλήσεις προς τους γονείς πιάνουν τόπο.

«Στην αρχή της εβδομάδας», όπως μας είπε χαρακτηριστικά χθες, «είχαμε κάποιες περιπτώσεις γονιών που έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο ενώ νοσούσαν. Δηλαδή, οι γονείς δεν είχαν συνεργαστεί. Αλλά αυτό από την Τρίτη και μετά σταμάτησε, δηλαδή δεν είχαμε περιπτώσεις να έρχεται το παιδί και να νοσεί. Περίπου είμαστε στα επίπεδα που είχαμε την ημέρα που ξεκινήσαμε. Έχουν σταθεροποιηθεί τα κρούσματα. Δεν έχουμε μεγάλα νούμερα».

«Στην αρχή είχαμε και κάποιους εκπαιδευτικούς που νοσούσαν επιστρέφοντας από τις διακοπές, αλλά αυτό περιορίστηκε. Ο μέσος όρος στο σύνολο των σχολείων που αποτέλεσαν για μας δείγμα έρευνας ήταν κάτω του 5%», όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Εμείς επικοινωνούμε με 15 σχολεία, τα οποία έχουν μία διασπορά σε Μεσαρά, Χερσόνησο, Μάλια και Ηράκλειο. Και λαμβάνουμε τηλεφωνικά στοιχεία από τους διευθυντές. Έχουμε σχολεία με κανένα κρούσμα. Και έχουμε και σχολεία με 9 κρούσματα. Υπολογίζουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών και των μαθητών που νοσούν και βγάζουμε έναν μέσο όρο επί του συνόλου του δείγματος. Δεν παίρνουμε στοιχεία από το σύνολο των σχολείων, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. Σίγουρα πάντως έχουμε μέχρι στιγμής μη ανησυχητικά αποτελέσματα από τη δειγματοληψία», σύμφωνα με τον Μανόλη Μπελαδάκη.

Πάντως, ο ίδιος δίνει έμφαση στη σημερινή μέρα. «Διότι», όπως εξηγεί, «εάν κάποιοι έχουν “κολλήσει” στα μέσα ή στα τέλη της εβδομάδας, η ασθένεια θα εκδηλωθεί από σήμερα και μετά»...

Επίσης, από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Ηρακλείου, οι εκτιμήσεις που εκφράζονται προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου αναφέρουν ότι το πρόβλημα θα κρατήσει ακόμα γύρω στη μία με δύο εβδομάδες.

«Έχουμε κυρίως τη γρίπη και άλλες ιώσεις, αλλά έχουμε και γαστρεντερίτιδες», είπε ο Μανόλης Μπελαδάκης. Εξάλλου, ανέφερε ακόμη ότι πέρυσι, με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, επέστρεψε μόλις το 40% των μαθητών.

«Φέτος επέστρεψαν σχεδόν όλοι», όπως επισήμανε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Η χρήση μάσκας στα σχολεία

Έχει όμως μεγάλη σημασία και το θέμα του κατά πόσο γίνεται στη μαθητική κοινότητα του Ηρακλείου η χρήση της μάσκας. Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, «χρήση μάσκας γίνεται κυρίως από τους δασκάλους, οι οποίοι φοβούνται. Ενώ οι μαθητές κάνουν χρήση μάσκας μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν στα σπίτια τους άτομα σε ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή, όσα παιδιά έχουν αδελφάκι βρέφος, θα έρθουν με μάσκα. Τα υπόλοιπα παιδιά δε φοράνε μάσκα»...

Ποιο είναι όμως το δικό του μήνυμα προς τον μαθητικό κόσμο της Κρήτης; «Το δικό μου μήνυμα είναι ότι μπορεί η μάσκα να είναι προαιρετική, αλλά όπου μπορούμε ας τη χρησιμοποιούμε. Καλό είναι. Σε αυτή τη φάση, για μία-δύο εβδομάδες ακόμα, επιβάλλεται από την πραγματικότητα να τη φοράμε. Δεν υποχρεώνει κανείς κανέναν. Αλλά όποιοι μπορούν ας τη φοράνε».

Επίσης, ως προς την ενημέρωση που ο ίδιος έχει από τον τομέα της Παιδείας σε επίπεδο Ελλάδας, ο Μανόλης Μπελαδάκης μάς είπε: «Περίπου τα ίδια ισχύουν και πανελλαδικά. Ο μέσος όρος “παίζει” ανάμεσα στο 5% και στο 10%»... Και πρόσθεσε ότι από τον τομέα της Υγείας γίνεται η ενημέρωση, ότι οι μαθητές διαφόρων ηλικιών, που έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια να νοσήσουν για να αποκτήσουν αντισώματα, δε νόσησαν λόγω της μάσκας. Αυτά τα παιδιά λοιπόν φαίνεται να νοσούν σήμερα.

«Η αίσθηση λοιπόν είναι ότι κάποια παιδιά που το περνάνε πιο ανώδυνα θα πρέπει να νοσήσουν. Και μετά το φαινόμενο θα παρουσιάσει κάποια ύφεση. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, τα παιδιά στις μικρές ηλικίες θα περάσουν σε κάποιο ποσοστό αυτές τις ιώσεις. Λένε λοιπόν οι υγειονομικοί ότι θα υπάρξει κάποια καμπύλη, όπου θα σημειωθεί μία αύξηση και μετά μία κάμψη», όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κατόπιν προσωπικής του ενημέρωσης από το Υγειονομικό.

Θα “σβήνονται” οι απουσίες με χαρτί γιατρού

Έως και πέντε απουσίες λόγω γρίπης - με την προϋπόθεση να βεβαιώνονται με χαρτί γιατρού όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα - θα “σβήνονται” με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με οδηγίες στην εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία όλης της χώρας πριν από λίγες μέρες.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η απόφαση έχει και αναδρομική ισχύ, από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News